Sa ove strane okeana postojao je legendarni Alexander koji je svaki put uspevao da nas razoruža i ostavi razjapljenih vilica kada pistom prošeta modele u nekoj od novih ekstravagantnih, pomalo mračnih i nadasve arty kolekcija. U pitanju je naravno McQueen, nakon čije je šokantne smrti njegov posao verno i odlično nastavila da radi Sarah Burton.

Što ujedno znači da je isto tako uspešno nastavila da nas šokira i oduševljava u isto vreme.

Međutim, sa druge strane okeana takođe Alexander, a prilično i legendaran, na prvi pogled ne radi ništa što bi izazvalo iznenađujuće reakcije. Efektnost njegovih modela nije nikako u kategoriji sa McQueenom, ali samo iz razloga jer je u pitanju drugačiji senzibilitet i drugačiji stil.

Kakav jeans trendseterke nose ove sezone?

A, ako pričamo o senzibilitetu koji podarzumeva vrhunske modele urbanog karaktera koji vrlo uspešno koketiraju sa tamnom stranom uličnog stila, onda definitivno govorimo o Alexander Wangu - neprikosnovenom majstoru ove (poprilično teško izvodive) kategorije.

U odnosu na evropsku modu, a to podrazumeva evropske dizajnere, kao i nedelje mode u Parizu, Milanu, Lonodnu - Amerikanci jednostavno nikada nisu imali šanse, makar dovoljno jake šanse.

Jedan od perioda kada se ovaj nefer debi donekele izjednačio, bio je tokom ere 90-ih.

Perioda kada smo se klanjali minimalističkom urbanom stilu koju si doneli Donna Karan i Calvin Klein i nešto napadnijem, ali u određenim segmentima i luksuznijem i glamuroznijem Ralph Laurenu.

Tri modela haljina koje svaka žena mora da poseduje

I upravo njima - na kojima počivaju stubovi prepoznatljive američke modne zaostavštine, sada 35-godišnjak, a tada klinac koji guta modne magazine, inspiriše se i odaje počast.

Ovo dolazi u pravom trenutku, onome kada nije sigurno na čije ime američka moda može da se osloni.

Međutim, Wang nam je kolekcijom za proleće 2020. pokazao da može da se osloni na njega.

U prvoj sekciji kolekcije prošetali su modeli koje bismo mogli svrstati u red poslovne garderobe, ali sa Wang twistom naravno. Tri reči: Logoi, strukturalno, oversized.

Potom je nastupila 90's minimalistika sa donjim vešom koji proviruje ispod odeće, kao jednim od glavnih modnih pečata ove ere. Po pitanju kroja, tu su asimetričnost i volumiozne forme.

Stilska inspiracija: Ovako maksi haljine nose poznate dame

Dok je klasična bela majica kratkih rukava bila vodeći komad sekcije (talk about CK)Treći deo je podrazumevao takozvanu preppy amerikanu ili koledž stil -koji je vidno bio inspirisan Laurenom.

Većina modela mogla bi da se okarakteriše kao vrhunski street style sa dinamičnim sportsko elegantnim komadima.

Sve je nosivo, sve je efektno, sve je lako uklopivo i sve je vrlo trendy uzimajući u obzir 90's estetiku koja uveliko vlada modnom scenom godinama unazad, kao i urbani minimalizam - za koji je Wang specijalista, što je sada definitivno podvukao.

Tekst: Maja Bunčić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/