Na ekonomskom ispitu zvanom „ponašanje potrošača“ postoji jedna zanimljiva lekcija koja tvrdi da lepi ljudi bolje prolaze u životu, pa naravno i bolje prodaju proizvod. Primer je za „neočekivati“ bio Brad Pitt. Značili to da danas osnovna ljudska norma vrednovanja osobe spada na prostu perspektivu spoljašnjeg izgleda?

Interesantno je da je De Vinci, začetnik zlatnog principa lepote, bio u stvari fasciniran misterijom ljudskog tela kako bi mogao da pročita „pokrete duše“ u pokretima i izrazu lica, pa je i legendarni zagonetni osmeh Mona Lise postao prvi psihološki portret dame sa stavom. Današnja kolektivna svest daleko je „napredovala“ od ove teze spiritualne ličnosti.

Tužno je što je težnja ka „savršenstvu“ donela globalnu unificiranost ženskog izgleda, nepoštovanje različitosti i prćast nos kao must. To je otišlo toliko daleko da masovni brendovi čak lažiraju veličinu odeće u manje brojeve kako bi imali bolju prodajui postigli efekat većeg samopoštovanja kod kupaca. Pojam VANITY SIZING,koji više i nije modna novina, danas je evoluirao u Insanity sizing. Današnja superžena, a nekadašnji supermodel Jelena Ivanović specijalno za Elle podeli sreću što je dobila  nagradu La moda veste la pace koja predstavlja priznanje za to što podržava etničkerazličitosti, to ipak budi nadu da možda okrutnost „standardizovanog“ izgleda ne postoji. Radujemo se što jedinstvenost razdvojenih zuba Džegrke, vitiligo Winnie Harlow, ženstvenost Andreje Pejić, plus size obline Ashley Graham postaju nova referentna tačka normalnosti - jer jesu.

Kad ona uđe u prostoriju kao da je Sunce ušlo! Ona je osnivač kataliza.rs, završila je kurseve za influensere, ali najbitnije je da je svoja. Bez korekcija, bez plastike.Sinonim za glavnu emociju, pametno odabran, jer biramo sve, moment kad je strah stavljen na off, kada smo pažljivi prema sebi, a gledamo nekog u oči jer -retke su  Kate na ovom svetu. One postavljaju retoričkopitanje:„Kako možeš da me voliš ovakvu?“, jer filtriraju prolazne ljude, one nemaju lažno samopouzdanje, one prikazuju javno svoje strahove i odricanja, znaju šta je zapravo moć garderobe, šta znači biti slobodan, jer osuđivanje je zapravo sramota. One su vredne Elle naslovnice!

Možda danas svi želimo da se nađemo na nekoj plaži, pa i nudističkoj, a prva jezvanično osnovana 1933. godine u Nemačkoj na ostrvu Sylt, pa se zapitamo da kakvo je to oslobođenje u pitanju. Da li ste ikada probali da goli plivate u moru, da goli ozbiljno razgovarate ipijete kafu sa drugaricama, da imate „goli dan“u kući, da ne mislite na nago ljudsko telo sa svim „nesavršenostima“ kao na nekulturu. Treba li naglasiti da smo svi rođeni goli?

Step by step.Hajde za početak da skinemo gornji deo kupaćeg kostima, sklonimo slameni šešir i kroz zrak sunca pogledamo se direktno u oči! Pa da pričamo…

U nastavku zavirite direktno u magazin i neke od naših tema koje smo izdvojili za vas:

Kako je pozitivan stav prema vlastitom telu postao alat tihe opresije?

Elle enterijer: Zavirite u nesvakidašnju "Kuća mastila"

Dobar, loš, politički korektan

Psihologija zvana Vanity Sizing

Ljubav prema svom telu

Novi broj ELLE magazina u prodaji je do 20. avgusta.