Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li naša odeća uništava planetu?

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala Green Fest Belgrade, Centar za unapređenje životne sredine i Udruženje za održive inicijative (F.fm) realizuju projekat Tekstilni otpad nije u modi, s idejom da skrenu pažnju na poguban uticaj ...

  Izvor: Foto: Press

Priča o tekstilnom otpadu u okviru festivala segmentiarana je u dve celine: panel diskusiju o zagađenju tekstilnim otpadom, zatim projekciju filma Riverblue: Da li moda može da spase Planetu? - koji sagledava sve probleme “brze mode” i istovremeno traga za pozitivnom promenom. 

Panel diskusija - Da li naša odeća uništava planetu?

28.10.2020. 

Vreme: 18h

Gde: onlajn na facebook.com/GreenFest/

Svi nosimo odeću – a da li razmišljamo kakve posledice ta odeća ima po životnu sredinu?

Količina odeće kupljene u Srbiji je 80 000t godišnje, često je vrlo upitnog kvaliteta i sastava. Da bi odeća mogla da bude povoljna pravi se od jeftinih materijala – pre svega plastike (polyester), i uglavnom ima jako kratak upotrebni rok. Takva odeća jednako šteti Planeti – kao, na primer, plastična boca ili kesa.

Uzrok je sistem brze mode koji plasira trendove iz nedelje u nedelju, motivišući nas da nabavljamo nove odevne komade po jeftinijim cenama. 

Kako kupujemo, tako i bacamo: predviđa se da godišnje na deponije širom sveta bude bačeno 235 milijardi tona odeće.

Na panelu ćemo adresirati negativne posledice neadekvatnog upravljanja tekstilnim otpadom – od zagađenja voda mikroplastikom do uticaja na klimatske promene i upotrebu resursa, ali i razgovarati o tome šta možemo da uradimo da neke stvari promenimo na bolje.

Učesnici panela:  

Prof. Dr Miodrag Stojković – istraživač na Institutu za ljudsku genetiku / Newcastle University

Ivana Jovčić - Izvršna direktorka Centra za unapređenje životne sredine

Prof. Vladimir Đurđević - klimatolog, vanredni profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu

Moderatorke razgovora: 

Dunja Jovanović i Marija Radaković, autorke F.fm podcasta o održivoj modi

Projekcija filma RIVERBLUE: Da li moda može da spase Planetu?

Film će biti dostupan za gledanje od 26.10. do 04.11, odnosno za prvih 1000 pregleda, na www.greenfest.rs 

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala Green Fest Belgrade, Centar za unapređenje životne sredine i Udruženje za održive inicijative (F.fm) realizuju projekat Tekstilni otpad nije u modi, s idejom da skrenu pažnju na poguban uticaj tekstilnog otpada po eko-sistem, kao i nedostatak potrebnih regulativa za upravljanje ovom vrstom otpada u našoj zemlji.
Izvor: Youtube

Farmerke su jedan od odevnih komada koji svi imamo u ormanima i uživamo da ih nosimo. Novi modeli se stalno pojavljuju, i čini se da ovaj trend “brze mode” otvara nove mogućnosti kombinovanja odeće i stvaranja upečatljivog individualnog izgleda. Međutim, da li ste se nekada zapitali koja je stvarna cena vaših farmerki? 

Ovo, više nego kompleksno pitanje sastavljeno je iz mnogo slojeva - društvenih, ekonomskihi i ekoloških, od izrabljivanja dece, proizvodnje koja drži ljude u siromaštvu, do ispuštanja toksičnih hemijskih supstanci u reke. Malo ko bi pretpostavio da modna industrija ima tako veliki uticaj na promene koje nastaju širom sveta, izazivajući probleme kako današnjim tako i budućim generacijama.

Reditelji filma nas vode na putovanje oko sveta, sagledavajući sve probleme “brze mode”, i istovremeno tragajući za “pozitivnom promenom” – rešenjima i pojedincima, kreatorima i dizajnerima, koji razvijaju nove tehnologije proizvodnje odeće kroz koncepte “etičke I održive mode.”

GODINA PROIZVODNJE: 2017

TRAJANJE: 95’

REŽIJA: David McIlvride, Roger Williams

ZEMLJA PROIZVODNJE: SAD

TITLOVI: srpski

Film nije prikladan za osobe mlađe od 12 godina.

* Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity