Priča o tekstilnom otpadu u okviru festivala segmentiarana je u dve celine: panel diskusiju o zagađenju tekstilnim otpadom, zatim projekciju filma Riverblue: Da li moda može da spase Planetu? - koji sagledava sve probleme “brze mode” i istovremeno traga za pozitivnom promenom. 

Panel diskusija - Da li naša odeća uništava planetu?

28.10.2020. 

Vreme: 18h

Gde: onlajn na facebook.com/GreenFest/

Svi nosimo odeću – a da li razmišljamo kakve posledice ta odeća ima po životnu sredinu?

Količina odeće kupljene u Srbiji je 80 000t godišnje, često je vrlo upitnog kvaliteta i sastava. Da bi odeća mogla da bude povoljna pravi se od jeftinih materijala – pre svega plastike (polyester), i uglavnom ima jako kratak upotrebni rok. Takva odeća jednako šteti Planeti – kao, na primer, plastična boca ili kesa.

Uzrok je sistem brze mode koji plasira trendove iz nedelje u nedelju, motivišući nas da nabavljamo nove odevne komade po jeftinijim cenama. 

Kako kupujemo, tako i bacamo: predviđa se da godišnje na deponije širom sveta bude bačeno 235 milijardi tona odeće.

Na panelu ćemo adresirati negativne posledice neadekvatnog upravljanja tekstilnim otpadom – od zagađenja voda mikroplastikom do uticaja na klimatske promene i upotrebu resursa, ali i razgovarati o tome šta možemo da uradimo da neke stvari promenimo na bolje.

Učesnici panela:  

Prof. Dr Miodrag Stojković – istraživač na Institutu za ljudsku genetiku / Newcastle University

Ivana Jovčić - Izvršna direktorka Centra za unapređenje životne sredine

Prof. Vladimir Đurđević - klimatolog, vanredni profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu

Moderatorke razgovora: 

Dunja Jovanović i Marija Radaković, autorke F.fm podcasta o održivoj modi

Projekcija filma RIVERBLUE: Da li moda može da spase Planetu?

Film će biti dostupan za gledanje od 26.10. do 04.11, odnosno za prvih 1000 pregleda, na www.greenfest.rs 

Farmerke su jedan od odevnih komada koji svi imamo u ormanima i uživamo da ih nosimo. Novi modeli se stalno pojavljuju, i čini se da ovaj trend “brze mode” otvara nove mogućnosti kombinovanja odeće i stvaranja upečatljivog individualnog izgleda. Međutim, da li ste se nekada zapitali koja je stvarna cena vaših farmerki? 

Ovo, više nego kompleksno pitanje sastavljeno je iz mnogo slojeva - društvenih, ekonomskihi i ekoloških, od izrabljivanja dece, proizvodnje koja drži ljude u siromaštvu, do ispuštanja toksičnih hemijskih supstanci u reke. Malo ko bi pretpostavio da modna industrija ima tako veliki uticaj na promene koje nastaju širom sveta, izazivajući probleme kako današnjim tako i budućim generacijama.

Reditelji filma nas vode na putovanje oko sveta, sagledavajući sve probleme “brze mode”, i istovremeno tragajući za “pozitivnom promenom” – rešenjima i pojedincima, kreatorima i dizajnerima, koji razvijaju nove tehnologije proizvodnje odeće kroz koncepte “etičke I održive mode.”

GODINA PROIZVODNJE: 2017

TRAJANJE: 95’

REŽIJA: David McIlvride, Roger Williams

ZEMLJA PROIZVODNJE: SAD

TITLOVI: srpski

Film nije prikladan za osobe mlađe od 12 godina.

* Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.