Za svečano otvaranje Beogradske nedelje mode, IVKO je uradio specijalnu scenografiju,  koja je stvarala odgovarajući ambijent za dve kolekcije jesen/zima 2013/14. i proleće-leto 2014. koje su već prikazali na vodećim sajmovima mode (Berlin, London, Amsterdam, Kopenhagen, Njujork, Las Vegas i Moskva).

Iza sjajne kolekcije IVKO Woman, stoji šest dizajnerki: Senka Kovačević, Nada Višnjevac, Marija Jovanović, Katarina Đorđević, Ivana Nadjanović i Ana Kostić.

IVKO Woman je linija visoko kvalitetnih ženskih pletenih odevnih predmeta, dizajniranih za modern, nezavisnu ženu. Kombinacija vrhunske izrade i najsavremenijih tehnologija u pletenju, karakterišu ovu izuzetnu modnu liniju.

34. Perwoll Fashion Week je nastavljen revijom poznatog australijskoh brenda obuće UGG Australia, koji je predstavio kolekciju za jesen- zimu 2013/14, inspirisanu ulicama Nju Orleansa. Trend za ovu sezonu su sjajni materijali, šljokice, leopear print u 10 boja, ali i popularni military dezen. Predstavljena je i najnovija kolekcija poznatih UGG čizama sa kožnom mašnom, nitnama i kaišićima. Modele su poneli i pevačica Zoe Kidah, kao i voditeljka Irina Radović sa kćerkom.

Odmah zatim svoju novu kolekciju predstavila je sve popularnija mlada kreatorka Milica Opačić, revijom "Chic & Leather" za jesen-zimu 2013/14. Inspirisana tridesetim godinama prošlog veka, Milica je forme, dužine i stajling tog doba primenila na moderno doba. U kolekciji su zastupljeni različiti materijali: koža u raznim bojama,  kašmir, svila, meki štof, a boje koje preovlađuju su: ljubičasta, senf-žuta, crna i siva.

Tokom prve večeri imali smo prilike da vidimo i reviji koju su mnogi sa nestrpljenjem čekali, domaće dizajnerke Irene Grahovac. Irena je predstvaila kolekciju za jesen-zimu 2013/14, inspirisanu izgledom pop i rok ikona. Crna streč koža, jake boje u krznu i neobični detalji prikazuju glamur muzičke scene. U ulozi manekena bile su Leontina Vukomanović, Goca Tržan kao i mnoge poznate modne veteranke: Tamara Paunović, Nataša Rašić, Bojana Roljić, Adriana Čortan…

Prvo veče 34. Perwoll Fashion Week-a  završeno je revijom Novi dizajneri u okviru koje su svoje revije imali Milica Vukadinović, Irena Ruger Krajcer, Elena Petijević i Lada Dragović.

PageBreak

Drugi dan 34. Perwoll Fashion Week-a počeo je revijom "B FUTURE by Perwoll". B FUTURE je konkurs za mlade dizajnere, ustanovljen na prošloj Beogradskoj nedelji mode, čija je namera da na ozbiljan način podrži domaću modnu scenu. S toga je Perwoll u saradnji sa modnim studio Click osmislio ovu specijalnu nagradu namenjenu novim, talentovanim i inovativnim modnim dizajnerima. Tema ovog konkursa je bila crno-beli film i večita crno-bela modna klasika, a kreatori su imali zadatak da osmisle modele za futurističke crno-bele filmove u 2030. godini.

Stručna komisija u sastavu Zora Mojsilović, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Ksenija Marković, modni analitičar i dizajner Igor Todorović, modni kreator odabrali su 13 finalista, a odlukom žirija nagradu "B FUTURE by Perwoll" je dobila Bojana Jovanović.

U nastavku programa, 34. Perwoll Fashion Weeka, svoju najnoviju kolekciju za jesen-zimu 2013/14, predstavila je čuvena domača modna kuća, MONA.  Iza ove kolekcije stoje dizajneri: Ana Leković, Kristina Gajić i Marina Korać.

Poslednja revija  druge večeri 34. Perwoll Fashion Week-a bila je revija  koju nam je predstavio Samsung: ZONA 45-revija regionalnih dizajnera,. Ovoga puta među modnim dizajnerima iz regiona predstavili su se: Ivan Rocco-Squat iz Slovenije, Robert Sever iz Hrvatske, She:You iz Bosne i Hercegovine i George Styler iz Srbije.

Ivan Rocco je mladi slovenački modni dizajner, član tima Squat – nezavisnog brenda.Predstavio je kolekciju za proleće-leto 2014.-  ‘’Chinese Cholo/a’’, inspirisanu kombinacijom različitih ideja , reči i kultura. Modeli su opušteni, raznobojni sa zanimljivim printovima.

Robert Sever, je modni brend iz Hrvatske iza koga stoje Robert Sever i Branko Basletić. U okviru programa Zona 45, predstavljena je kolekciju u kojoj su mešani izuzetno nosivi odevni predmeti sa detaljima ručne izrade i dorade, specifični za visoku modu. Posebno za ovu kolekciju nakit je izradio Slobodan Velicki, a kolekciju šešira za dizajnere izradio je salon "Škrgatić".

Bosnu i Hercegovinu je predstavio dizajnerski tim iz Sarajeva, Naida Begović i Neira Sinanbašić , koje stoje iz brenda  SHE:YOU. Kolekcija pod nazivom SHE:covers:YOU (jesen-zima 2013-14) inspirisana je zadovoljenju svakodnevnih potreba i formirana na način da se te potrebe zadovolje u skladu sa godišnjim dobima za koje je nastala. Kabanice i haljine su osnovni elementi kolekcije, a  boje su crna, bijela, plava i ljubičasta.

George Styler tradicionalni je predstavnik Srbije u okviru Zone 45. Naziv nove kolekcije je “NetWork” (engl. network – mreža, work – rad), kako zbog prepletaja koji je sastavni deo njegovog stvaralaštva, tako i zbog različitih vrsta mreža - odnosa koji povezuju ljude i kulture, i asocijacija na sistem u kome živimo i radimo. Dominantni materijal i ove kolekcije je trikotaža ukombinovana sa 3d materijalima i najmodernijim  tehnikama štampe, stvarajući paralelu između prošlosti i budućnosti, otmenog i alternativnog, orijentalnog i zapadnjačkog, kopnenog i vodenog.

PageBreak

Treće veče 34. Perwoll Fashion Week-a bilo je u znaku zvezda ove manifestacije.

Program su otvorile revije studenata i diplomaca. Sada već tradicionalno, kolekcije su predstavili Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet za umetnost I dizajn, Mod’Art international Beograd i Accademia del Lusso.

Zatim je usledila revije mladog, ali uveliko omiljenog kreatora mnogih devojaka – Mihano Momosa, sa kolekcijom koju je nazva RARE. Mihano Momosa ostaje veran svom prepoznatljivom dizajnu čarobnih ženstvenih haljina visoke elegancije, neprestano preplićući krojeve nenametljive klasike i nemirnog lepršavog šarma. Detalji poput manžetni, savršeno ukrojenih kragni, resica i prozirne čipke, u kombinaciji sa materijalima koji imaju dezen božura i ruže, koji se prelivaju od prljavo roze do biserno bele boje zajedno izgledaju potpuno magično. Od materijala je koristio svilu, čipku, mekani til, taft i penaste tkanine utkane puf ružama.

Još jedna miljenica beogradske modne publike, Ana Ljubinković, treće večeri 34. Perwoll Fashion Week-a, predstavila je kolekciju za jesen-zimu 2013/14, pod nazivom "Star Children / Zvezdana deca". Kolekciju čini paleta pastelnih boja, brokat dezeni, kvalitetni materijali i detalji u boji zlata.  Originalna likovnost u kombinaciji sa energičnim radom autora, koji beskompromisno  sledi sopstvenu zamisao, materijalizuje se u preciznom kroju i pažljivo postavljenim detaljima. Žena koju nam Ana Ljubinković predstavlja je spoj realnog i mitskog bića. Mistična, ipak ovom vremenu pripadajuća, Anina "Ona" živi bajkovitu viziju juče-danas-sutra.

Već tradicionalno, poznati beogradski kreator Bata Spasojević, predstavio nam je svoju najnoviju muško-žensku kolekciju za jesen-zimu 2013/14. Inspiraciju je ovoga puta pronašao u zaniljivom miksu više stilova, pre svega punk-rock, koji je uvek prisutan u dizajnu njegove linije "Individual". Drugi deo kolekcije je "Engleski džentlmen", sa formama fraka, koji prati polu cilindar, ali taj frak sada dobija i neke sport-casual elemente, sa elegantnim detaljima i materijalima koji su akcentovani na vunene prugaste štofove. Koža i krzno su vazan element u celoj priči koji prati i mušku i žensku kolekciju, Koža je lakovana, podložena krznom, a nekoliko komada je od krokodilske kože, kao i brojni muški montoni prevedeni u punk-rock jakne. Astragan se nalazi na muškim trenerka-duksevima, a miks činčile i kože daje notu luksuza ali onog primenjivog za najrazličitije prilike.

Treće veče 34. Perwoll Fashion Week-a  završeno je revijom Novi dizajneri II, te su svoje revije imali: Tamra Jarić, Ivana Murišić, Danica Aleksić I Mirjana Šarac.

Iako prvi put na Beogradskoj nedelji mode, Tamara Jarić je ostavila snažan utisak, svojom kolekcijom za proleće leto 2013-14 , pod nazivom "Morocco Dream". Dugogodišnje internacionalno iskustvo Tamare Jarić, uticalo je na njen rad kao dizajnera, i u svojim kreacijama uspela je da spoji evropsku eleganciju i američku jednostavnost.

Ivana Murišić je već poznata publici Beogradske nedelje mode, a ovoga puta je predstavila kolekciju za jesen-zimu 2013/14 pod nazivom "Zentangle". Kolekciju karakteriše obilje trakica, plisea, resa, karnera i delova kože.

Danica Aleksić je mlada crnogorska dizajnerka, koja nam je posle predstavljanja na prethodnom Perwoll Fashion Week-u u okviru revije BFuture, večeras predstavila kolekciju za jesen-zimu 2013/14 pod nazivom "Damsel". Kolekcijom dominira igra kože i krzna, jake boje, uglavnom plava i zelena. Kožu kombinuje i sa čojom.

Mirjana Šarac je na prošlom Perwoll Fashion Week-u osvojila nagradu Textl Young Designer Award, a ovoga puta predstavila nam je kolekciju za muškarce, koja je zapravo jedna zimska slojevita kolekcija, gde je modele moguće transformisati u zavisnosti od raspoloženja i osećaja. 

34. BFW se nastavlja u utorak 29. oktobra izložbom "Između zapada i istoka" Gordane Ćirić Krstić u Muzeju primenjene umetnosti nakon koje nas čekaju uvek zanimljive "Modne vinjete" koje se održavaju u UK Parobrod.

Revijom renomirane domaće modne kuće IVKO, u petak 25. oktobra je otvoren 34. Perwoll Fashion Week u prepunoj sali BelExpo centra.