Bez dileme bismo mogli da kažemo da je John Galliano na čelu Diora bio nenadmašan, a i nezaboravan. Uzdigao je ovu modnu kuću i visoku modu do najvišeg nivoa ekstravagancije i teatralnosti, sve od 1996. do 2011, te išao daleko ispred svog vremena.

Nakon Gallianovog odlaska iz Diora, modna kuća započela je novo poglavlje, a njegovi komadi postali su deo istorije mode i umetnosti. Zbog toga je svet oduševila vest da će se arhiva Dior-Galliano naći na aukciji u Parizu, te na taj način biti dostupna svima. 

U pitanju je 500 vintage komada, od kojih je čak 300 pripadalo ruskom modnom kolekcionaru, a cene će se kretati od 30€ do oko 6000€.

''Aukcija je značajan prikaz evolucije Gallianovog stila u kući Dior'', rekao je jedan od direktora pariske aukcijske kuće Cornette de Saint Cir Hubert Felback za WWD.

Od Gallianove ikonične Saddle torbe koja je i danas toliko popularna, preko Dior Lady tašni, pa sve do raskošnih večernjih haljina iz Gallianove prve kolekcije, ova arhivska aukcija je istovremeno proslava i odavanje počasti izvanrednoj Gallianovoj čaroliji koja je činila Christian Dior 15 godina.

Aukcija će se održati 8. juna u 8:00 EST sa arhivskim delima Galliano-Dior koji će biti izloženi u sedištu aukcijske kuće Cornette de Saint Cir u Parizu. 

U galeriji pogledajte neke od Gallianovih najlepših kreacija.

Priredila: Ivana Matijević

Danas se održava modna aukcija ekskluzivnih modnih komada koje je Galliano kreirao za Dior.