Elle redakcija ove godine želela je da podrži domaće dizajnere, birajući da ih baš oni obuku za jedan od najvažnijih događaja u godini - Elle Style Awards. Dresscode večeri bio je šah-mat, a pogledajte koje i čije kreacije su Elle devojke odabrale kao odgovor na temu!

Teodora Bogdanović, v.d. glavne i odgovorne urednice

Ideja ovogodišnjeg Elle Style Awards-a bila je da svojim konceptom, atmosferom i promenama matira, a stajling svake od nas, takođe je morao da se uklopi u to. Ozbiljan izazov, zar ne? Međutim, jedinstvenost i elegancija u stilu lokalne dizajnerke Tijane Žunić savršeno je pripomogla u tome, budući da sam haljinu za tu noć izabrala za samo nekoliko sekundi. To je bio match na prvi pogled, koji se uz Tijanin trud realizovao za svega nekoliko dana. I to bolje nego što sam ikada očekivala. Haljina na jedno rame sa srcastim kosetom i elegantnim prorezom bila je kombinacija koja je već na ofingeru matirala.

A koliko je bitno da imate dobar tim oko sebe, dokazuju frizura i šminka koje su zasta bile jedan od bitnijih razloga zašto sam se te noći osećala ozbiljno dobro. Moć vizualizacije Maje Stanišić i Ene Jović na delu je bila još verodostojnija, budući da su se frizura i šminka savršeno uklopile i učinile da se svojom pojavom na Elle Style Awards-u ozbiljno ponosim.

Ana Ostojić, modna urednica

Jedno od najglam fashion događaja godine je savršeno mesto i vreme za društveno odgovorni statment da je bitna žena u haljini, a ne sama haljina, i da ne mora da bude preskup luxury dizajnerski komad koji se kupi samo za jedno veče. O da, glam party look može da se postigne i sa jednom dobrom idejom održivosti, pogotovo ukoliko u Elle timu imate jednog od najtalentovanijih mladih dizajnetra lokalne scene koji itekako uvažava sustainble princip. Bogdan Mrsha koji je dva dana pred sam događaj i prikazao svoju diplomsku kolekciju, dokazao se na delu kao vrhunski umetnik kada je posle samo jednog poziva prihvatio preinteresantan izazov. Naime, 12h sati pred događaj, mnogo kafe, krojačka radionica, jedna stara crvena haljina i mnoštvo starih crnih odevnih komada i Bogdan u ulozi mog mentora. Prvo što sam naučila kada je davanje novog života staroj odeći u pitanju jeste da je bitno da second-hand komadi koji se koriste treba da budu očuvani, a zatim i dobro iskorišćeni do poslednjeg ćoška i dugmeta. Ideju modela haljine sam nacrtala Bogdanu, ali realizacija ideje se ipak odvija step by step i nadograđuje odokativno u hodu. Na kraju sustainble Queen of Hearts haljina sa naglašenim naramenicama, istaknutom dekonstrukcijom i undone momentima dobila je svoj život na crvenom tepihu, iako je do pet minuta pred sam događaj Bogdan i dalje ušivao trake na mojim leđima. Upotpunjen look sa jednim pozajmljenim Chanel brošom, sjajnim cipelicama i šminkom Ene Jović, zasijao svojim unikatnim pristupom nove perspektive šta sve može biti “little black dress”, ali sa jednom većom i značajnijom fashion porukom: ipak možemo da budemo odgovorni prema planeti i glamurozni istovremeno!

Tara Đukić, web urednica

S obzirom na to da sam iz Subotice, moja prva želja bila je da podržim nekog od lokalnih dizajnera u svom gradu. Imena poput Nine Rajak, Mone Lacko i Marka Maroisuka, postala su prepoznatljiva daleko izvan granica našeg grada, a moj odabir za ovogodišnji Elle Style Awards bila je upravo Nina Rajak. Pored toga što su njene kreacije avangardne, efektne i uvek korak ispred našeg vremena, daleko od one predvidive i ''već viđene'' klasike koju uvek izbegavam, razlozi su bili i pomalo sentimentalni. Naime, dok je Nina pre 10-15 godina studirala modu u Milanu, inspirisala je čitavu generaciju devojčica u jednom malom gradu, među kojima sam bila i ja, da sanja, veruje i ne odustaje od velikih snova. Mislim da smo se srele u pravom trenutku, i hvala Nini!

Takođe, tu su i Milica Ilić iz tima Ene Jović, te Srđan Kolarević koji su celokupnim beauty look-om dali ovom šah-mat outfitu notu glamura i gracioznosti. 

Iva Parađanin, active urednica

Dugo sam razmišljala kako bi moja dobitna šah-mat kombinacija trebalo da izgleda. Iz izbora su odmah otpale crna i bela opcija, jer sam neko ko je uvek priklonjeniji bojama, color-blockingu i spajanju nespojivog. Zbog svega toga rešila sam da bi za ovakvu gala priliku to trebalo da bude neka intenzivna boja, koja je po svom tonu statement za sebe, a da materijal takođe bude nesvakidašnji. Razmišljanje o avangradnom pristupu materijalu me je brzo dovelo do fenomenalne Nine Rajak, te se ova neon haljina sjajno poklopila sa mojim razmišljanjem o tonu, ali i sa mojom velikom ljubavi prema modnim biserima devedesetih. Mislim da je ESA sjajna prilika za promociju kolekcija domaćih brendova i dizajnera, i da to bude jedan od najinspirativnijih momenata na događaju. Kombinaciju sam upotpunila sa chunky štiklama. Za frizuru je bio zadužen studio Divine In, a za šminku Ivana Canić.

Anja Paspalj, izvršna urednica

Ovo je možda i prvi put da sam unapred planirala šta želim da obučem za Elle Style Awards otkad sam došla da radim u Elle. Želela sam nešto što je na prvi pogled klasično, ali zapravo “krije” neku drugu priču. Naša ESA Up and Coming dobitnica iz 2019. godine Gala Borović je sada sve samo ne up-and-coming. Itekako je uzrujala lokalno tržište i uveliko počela da savladava strano. Njena Big Black Dress stoji kao “druga koža” i fenomenalno se poigrava sa idejom tradicionalne male crne haljine, s time što je ovaj komad sve samo ne tradicionalan. Uz to me šminkala Ivana Canić koja je uz pomoć pigmentovane žute i lavanda senke za oči uspela iz mene da izvuče ono za šta inače verovatno ne bih imala hrabrosti da iznesem u svakodnevnici. A kosa? Za to se nije imalo vremena, pa je rezultat bio messy bun koji sam zavezala petnaest minuta pre događaja!