Nova godina vreme je za nove početke koji ne trebaju da budu radikalni, ali mogu da vode u smeru poboljšanja sopstvenog kvaliteta života. Među novogodišnjim odlukama često je i ona o smanjenju potrošnje, a kada je u pitanju odeća, to može biti podstaknuto i ekološkom svešću.

Ukoliko želimo da izbegnemo impulsivan shopping trendi stvari koje zapravo nećemo nositi, treba da počnemo od analize vlastitog ormara. Kvalitetno veliko pospremanje moguće je u samo pet koraka. Odmah ćete se osetiti bolje i rasterećenije!

1. Odvojite vreme

Kao i sve drugo što želimo kvalitetno da uradimo, za temeljno spremanje i reorganizaciju ormara potrebno je vreme. Stoga ako godišnji odmor provodite kod kuće, možda je vreme za reorganizaciju ormara. Iako ne zvuči zabavno, sigurni smo da će ponovno otkrivanje njegovog sadržaja sigurno iznedriti i neke cool, već zaboravljene, momente. Osim što ćete se osetiti svrsishodno, podsetićete se omiljenih životnih priča.

2. Šta želimo od garderobe

Svakako je poželjno da pojedine odevne predmete nosite što duže, ali to nije uvek moguće. Menjamo se kao osobe, fizički i psihički, a suočene sa stvarnom situacijom u ormaru, moramo da se zapitamo - šta zapravo želimo da naša odeća govori o nama? Hoćemo li biti elegantne i klasične ili chic s pomakom? Preferiramo li više sportske komade i hoćemo li ikada više nositi one vrtoglave potpetice...? Odgovori na ta pitanja trebali bi da nam pomognemo da zaključimo šta se poklanja, a šta ostaje, te u kojem smeru želimo da kupujemo u budućnosti.

3. Gde sa stvarima?

Kada smo odvojili ono što ostaje od onih komada koje više ne želimo, vreme je za organizaciju. One predmete koje nameravamo i dalje da nosimo, potrebno je da uredno posložimo kako bi nam uvek bili vidljivi, pri ruci i spremni za nošenje, a za one za koje više nemamo mesta ni želje, moguće je nekoliko scenarija. Komade u dobrom stanju možemo prvo ponuditi bliskim osobama čijem bi stilu možda bolje odgovarali, prodati na nekoj od online platformi za second-hand komade ili donirati dobrotvornoj organizaciji. Komadi koji nisu u savršenom stanju mogu se donirati putem nekog od programa za reciklažu tekstila.

odeća
Unsplash/Tobias Van Schneider 

4. Nove stvari

Definisanje vlastitog stila i smera u kojem želimo da idemo trebalo bi da nas odvrati od impulsivnog shoppinga i pomogne nam u osveštavanju kupovine, a kako ormarom ne bi ponovno zavladao haos, jedan od načina za održavanje reda jest nepisano pravilo 'jedna stvar unutra tek kada jedna stvar izađe napolje'.

5. Održavanje

Kako bi nam odeća što duže trajala i izgledala stylish, važno je i njeno održavanje, stoga treba da vodite računa o odabiru deterdženata, mirisnih kesica, lavande u ormaru, te sušenju - da ne bi izbledela na suncu.