Brazilski dečak koji je proveo detinjstvo u gradiću Guarani divio se beskrajno svojoj energičnoj majci koja je osnovala i vodila proizvodnju dečje odeće. Po njenoj smrti, sa 22 godine Francisco Costa je otišao u New York mada nije znao ni jednu reč engleskog. Međutim, imao je jasnu i čvrstu nameru – da kreira za neku veliku kuću. I dve decenije kasnije, stigao na mesto kreativnog direktora Calvina Kleina. Ni put do te pozicije nije bio nezanimljiv.

Godine 1993. Costa je počeo saradnju s Oscarom de la Renta, s kojim je radio kako na kolekcijama visoke mode i pret a porter luxe, tako i na osnivanju etikete Oscar de la Renta Pink Label.

Pet godina kasnije regrutovao ga je Tom Ford za kreatorski studio Gucci, gde se usredsredio na večernje haljine i specijalne kreacije za izabrane klijente i slavne ličnosti. Studiu Calvin Klein priključio se 2002. godine.

Od tada, Fracisco samo niže priznanja – 2006. i 2008. godine poneo je nagradu Američkog saveta za modni dizajn kao najbolji kreator ženske mode. Takođe 2008. godine dobio je nagradu kao diplomirani kreator sa FIT koji je ostvario najveći uspeh, naredne godine osvojio je prestižno priznanje Parsons New School for Design, a Nacionalni muzej Smithsonian proglasio za najvećeg inovatora u modi te sezone i dodelio mu nagradu za modni dizajn.

“Nemam nameru da osnivam svoju etiketu”, kaže Francisco. “Uvek pomislim na Lagerfelda. Nije bio baš tako uspešan sa svojom linijom, ali je zato bio super-uspešan sa Chanel.”