Posle šesnaest godina u magazinu Vogue, gde je radila kao viši modni urednik, Vera Wang se odlučila za poziciju modnog direktora kod Ralpha Lorena, a zatim se upustila u sopstveni biznis 1990. godine. Svoj prvi luksuzni salon venčanica otvorila je u renomiranom njujorškom hotelu Carlyle, a njena etiketa je doživela munjeviti uspeh. Najveće komplimente dobila je upravo od modne elite i to za izbor izuzetno luksuznih tkanina, izvanredne detalje i modernu interpretaciju klasičnih linija.

Temelji discipline s kojom Vera Wang obavlja svoj posao postavljeni su još u detinjstvu, budući da su roditelji insistirali istovremeno i na akademskim naporima ali i na sportskim uspesima.Tako je Vera studirala na Sorboni, ali se takmičila i na međunarodnim klizačkim šampionatima.

Mnogo godina kasnije, to temeljno poznavanje ledenog sporta, uz nepogrešiv ukus i vrhunski kreatorski talenat privući će svetsku pažnju na Olimpijadi 1994. godine. Verinu jedinstvenu kreaciju nosila je dobitnica srebrne medalje Nancy Kerrigan, a kreatorka od tada radi ekskluzivne modele za takmičare na olimpijskom nivou.

U poslu su joj, bez sumnje, pomogli i mnogi prijatelji koje je među kreatorima pronašla tokom karijere u magazinu Vogue. Uz njihovo mentorstvo, Vera je napustila Vogue 1985. godine kada se priključila kući Ralph Lauren kao glavni kreator. 

Inspiraciju da osnuje sopstvenu etiketu Vera je dobila nakon neprijatnog ličnog iskustva s kupovinom venčanice. Do nje, praktično nije ni bilo modnog dizajna u tom sektoru, koji je bio duboko ogrezao u tradiciju i simbolizam. Iz jednog frustrirajućeg doživljaja, Vera je uspela da sebi stvori poziciju danas možda najeminentnijeg kreatora venčanica, što je samo jedna od njenih modnih vizija.