Vivienne Westwood, britanska modna dizajnerka koja je donela punk i politiku u svet visoke mode, umrla je 29. prosinca 2022. u 82. godini. Preminula je mirno i okružena svojom porodicom u južnom Londonu, potvrdili su iz njene modne kuće na društvenim mrežama.

Vivienne Isabel Swire rođena je 8. travnja 1941. u selu Tintwistle. Otac Gordon bio je radnik u tvornici kobasica, a majka Dora prodavačica povrća. Pohađala je Glossop gimnaziju pre nego što se 1957. preselila u londonsko predgrađe Harrow, gde su njeni roditelji vodili poštu. Westwood je zatim pohađala kurs srebrnarstva na Harrow Art School (danas Univerzitet Westminster), ali osećajući se zastrašenom konkurencijom u svetu umetnosti, upisala je  koledž i kasnije se školovala za učiteljicu. Na plesu 1961. upoznala je Dereka Westwooda i godinu dana kasnije se udala se za njega (noseći vlastiti dizajn). U braku su dobili sina, Benjamina Westwooda, rođenog 1963, ali su se razišli kad je imao tri godine.

Nakon što je upoznala tadašnjeg studenta umetnosti Malcolma McLarena, Westwood je 1967. rodila drugog sina Josepha Corréa, a njena su dva sina zajedno odrastala u južnom Londonu, gde je predavala u osnovnoj školi.

Godine 1971. Westwood i McLaren otvorili su butik (na nekoliko sati svake večeri) na King’s Roadu pod nazivom Let It Rock, prodajući memorabilije iz 1950-ih i odela. Onde su izrađivali pantalone za dečake, drape kapute i pulovere od mohera, pre nego što su počeli da rade kostime za punk bend Sex Pistols. Otprilike u isto vreme počeli su da prodaju majice sa sloganom sa šarenim rečima stilizovanim od pilećih kostiju, pantalone pune patentnim zatvaračima i iznošene tie-dye topove.

profimedia-0227148185.jpg
NILS JORGENSEN / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Butik je tokom godina imao nekoliko novih imena, od Too Fast to Live Too Young to Die 1972., do Sexa 1974. (s uvođenjem fetišističkih gumenih haljina, stezaljki za bradavice i cipela s šiljcima), Seditionaries 1976. i konačno World's End 1979. “Stekla sam reputaciju da sam seksualni manijak i slično, a nisam,” rekla je Westwood za The Guardian 2007. “Sviđa mi se onaj citat Jean Shrimpton: 'Seks nikada nije bio visoko na mojoj listi prioriteta.'”Westwood i McLaren zajedno su dizajnirali kultnu kolekciju Pirate nadahnutu romantikom iz 1981. godine pod etiketom World's End pre nego što su se razišli, s bluzama s rukavima s volanima, krutim šeširima od filca i pantalonama od žakarda.

profimedia-0465188270 (1).jpg
Elisa Leonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia Vivienne Westwood 1-5. Punk fashion designer (with Malcolm McLaren, manager of Sex Pistols), at her boutique 'Seditionaries: Clothes for Heroes' 430 Kings Road, Various, London, UK - 1977,Image: 465188270, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Elisa Leonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njene najznačajnije kolekcije bile su Buffalo/Nostalgia of Mud, 1982.; stvaranje mini krinoline1985.; i lansiranje difuzijske linije Anglomania 1993. "Bila sam mesijanski raspoložena prema punku, gledajući može li se na neki način staviti kopča u sistem", rekla je. “Shvatila sam da nema subverzije bez ideja. Nije dovoljno želeti sve uništiti.”

Mnogi su joj pripisali zasluge za oživljavanje britanske modne scene, dok je jednom prilikom proglašena jednom od šest najuticajnijim dizajnerki 20. veka.

Njene lepršave gusarske košulje, podstava od tartana iz 1990-ih i mini krinoline iz 1980-ih bile su inspirirane stilom 17. veka, dok su njene haljine Carice Josephine i obilje korzeta inspirisane 18. vekom. Ime Vivienne Westwood takođe je povezano s nekim od najupečatljivijih trenutaka u modi. Na primer, pad Naomi Campbell s ljubičastih pitonskih platformi na reviji za jesen/zimu 1993. i gotovo gola Kate Moss koja jede sladoled noseći mini-suknju, šešir i štikle za proleće/leto 1995.

Westwood je pokupila svoj orden časti Britanskog carstva od kraljice Elizabete II 1992. godine bez gaćica, što se i danas prepričava. "Htela sam da pokažem svoju kombinaciju vrteći se u suknji", rekla je. “Nije mi palo na pamet da će, budući da su fotografi bili praktički na koljenima, rezultat biti glamurozniji nego što sam očekivala... Čula sam da je fotografija zabavila kraljicu.”

profimedia-0746921397.jpg
Fiona Hanson / PA Images / Profimedia 

Westwoodine revije dugo su bile njena politička platforma. Na majicama u njezinoj kolekciji za proleće/leto 2006. pisalo je "Nisam terorista, molim vas, nemojte me uhapsiti", dok su modeli na reviji za jesen/zimu 2008. nosili natpise sa zahtevima za poštena suđenja za zatvorenike u Guantánamu. Transparent na reviji za proleće/leto 2013. pozivao je na klimatsku revoluciju. Iskazivala je potporu američkoj zviždačici Chelsea Manning i osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, kao i političkim strankama, dobrotvornim organizacijama za zaštitu okoline uključujući Cool Earth i Greenpeace, te protestima Occupy 2011.

profimedia-0403267516.jpg
Adrian DENNIS / AFP / Profimedia 

Njen istoimeni brend izbacivao je couture, venčane kolekcije, te mušku i žensku konfekcijsku odeću. Austrijskog studenta mode Andreasa Kronthalera upoznala je kasnih 80-ih dok je predavala na bečkoj Školi primenjene umetnosti i venčali su se 1992. Udružili su se pod etiketom Westwood, ali 2016. on je postao kreativni direktor brenda, dok je glavna linija preimenovana u Andreas Kronthaler za Vivienne Westwood.

Njezina uverenja i predanost nikad nisu pokleknuli ni za milimetar, a modni svet ostao je bez nezamenjive modne ikone.

profimedia-0728627410.jpg
Vivienne Westwood via Bestimage / Bestimage / Profimedia