Mada je još kao tinejdžer dobio osnovna znanja o modnoj industriji budući da je njegova porodica imala fabriku tekstila, Umit je tek u Americi odlučio da postane kreator. Zato je tokom studija marketinga u Bostonu odlučio da leti uzima časove crtanja i to u Milanu. 

Tamo se preselio i radi magistarskih studija koje je završio na institutu Marangoni, s tim što je pohađao i nekoliko kurseva na londonskom koledžu Central Saint Martins. Tako se Turčin rođen u Nemačkoj razvio u apsolutnog kosmopolitu modne piste.

Godine 2006. skrasio se u Milanu gde je lansirao etiketu pod svojim imenom, a 2009. godine osvojio je nagradu “Who is on Next?” koju organizuju Alta Roma, Pitti Immagine i L’Uomo Vogue.

Benan  je bio glavni protagonista Pitti Uomo projekta “New Performers” 2010. godine, a njegova muška kolekcija odisala je opuštenom elegancijom, finim materijalima i besprekornom veštinom izrade. Bio je to upečatljiv performans pun emocija – modni događaj koji su pozdravili i kupci i međunarodna štampa.

Od 2011. godine Umit Benan postaje modni konsultant kuće Trusardi, a pored muške odeće, u kojoj se već dokazao, Uman je prikazao i kompletnu reviju ženske mode kojom je obeležen jubilej ove modne kuće – na svoj stoti rođendan, Trusardi je proslavio i rođenje svoje nove kreatorske zvezde.