Milano Fashion Week je počeo tako lepo. S emotivnim pismom koje je Stefano Gabbana uputio Domenicu Dolce, da bi nas na kraju ipak dočekao skandal, odnosno talas negativnih reakcija nakon što je Giorgio Armani odlučio da njegove prolećne modele iz linije Emporio Armani prošetaju modeli, koje su prema mišljenju mnogih korisnika Twittera bila premršave.

Komentari su bili oštri i direktni, s obzirom da je većina modne javnosti poverovala kako je vreme anoreksičnih, “skelet” modela završeno, i da čak koračamo ka što češćem angažovanju plus-size modela. Na kraju su mnogi konstatovali da ova odluka Armanija ne šalje dobru poruku u svet modelinga, i da bi mogla opet da podstakne veliki broj manekenki da započne ekstremne dijete, ubeđene da je ultra skinny opet u modi.

Reakcije nisu samo usledile od strane modnih insajdera, već i ljudi iz drugih profesija. Tekstopisac Kyle Rankin je postovao: “Obožavam tvoje modele, uvek sam i uvek ću. Ali molim te, dozvoli modelima da JEDU-ne mogu, a da ne buljim u kosti koje jedino i vidim.”

Težina modela je još pre 8 godina postala jedna od najdiskutabilnijih boljki u modelingu, nakon što je urugvajski model, Luisel Ramos (1984) preminula neposredno nakon jedne revije u Madridu od srčane mane. Tada je na površinu isplivala činjenica da je Ramosova prethodno bila na ekstremnoj dijeti, skoro pa da nije jela ništa puna 3 meseca.

Nakon ovog tragičnog događaja, svi modeli čija je telesna masa, odnosno BMI  indeks bio ispod 18  (znak neuhranjenosti) nisu mogli da učestvuju na Madrid Fashion Week-u.  A ovaj trend ispratila je i “velika  četvorka”.