Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Modni uređvački maraton u Muzeju primenjene umetnosti

Edit-a-thon Belgrade biće održan u subotu 18. oktobra, od 11 do 18 sati…

  Izvor: foto: Promo

Muzej primenjene umetnosti, Beograd je jedan od 22 partnera iz 12 evropskih zemalja koje zajednički realizuju trogodišnji projekat finansiran od strane Evropske komisije pod nazivom Europeana Fashion. Ovaj projekat će do marta 2015. godine učiniti dostupnim na portalu Europeana Fashion preko 700.000 predmeta iz vodećih evropskih javnih i privatnih muzeja, arhiva i zbirki.

Tokom trajanja projekta, u zemljama učesnicama organizuje se niz uređivačkih maratona (edit-a-thon) u saradnji sa nacionalnim ograncima Vikimedije, tokom kojih učesnici pišu jedinice iz oblasti nacionalne mode za najveću online encikolopediju – Vikipediju.

U saradnji sa Vikimedijom Srbije, Muzej organizuje Modni uređivački maraton Edit-a-thon Belgrade, u subotu 18. 10. 2014. godine, na kome će stručnjaci, kao i studenti iz oblasti mode i modnog dizajna pripremiti, po sopstvenom izboru i intersovanju, jedinice o istoriji ili savremenom trenutku mode u Srbiji.

Pored kustosa Muzeja primenjene umetnosti, u događaju će uzeti učešće i prijatelji Muzeja među kojima su modni dizajneri Ašok Murti i Valentina Obradović, kao i urednica tema magazina Elle Jelena Karakaš.

Edit-a-thon će biti organizovan u Muzeju od 11 do 18 sati i moderiran od strane instruktora Vikimedije Srbije. Zamišljen je kao deo GLAM projekta Vikimedije Srbije, a više o uređivačkom maratonu možete pročitati ovde. Učesnici će koristiti sopstvene laptopove i WiFi konekcije Muzeja, a nakon završetka programa, biće im dodeljeni sertifikati o učešću.

Uputstvo za učesnike

Tema: Moda u Srbiji

U tekstu se mogu obraditi sledeće podteme:

- Istorija srpske mode
- Savremena modna scena
- Biografija kreatora
- Institucije koje se bave modom
- Modne manifestacije

Tekstovi se pišu na srpskom jeziku, ćirilicom ili latinicom (ukoliko je članak započet jednim pismom, tako treba da se završi; nije od značaja kojim pismom se počinje nov članak).

Prilozi koji se stavljaju uz tekst (fotografije, ilustracije) moraju posedovati dokument o autorskim pravima, osim ukoliko autor teksta nije i sam autor fotografije ili ilustracije. Ukoliko se koriste online izvori za multimedijalne fajlove, treba posetiti sajt Vikimedija Ostave.

Tekst na Vikipediji može imati jednog ili više autora. Autori nisu potpisani na kraju teksta, ali se svaki njihov doprinos može videti na stranici istorije članka.

Reference – obavezno je navesti spisak korišćene literature,sajtova ili naučnog rada.

Učesnici su u obavezi da ponesu laptop (svaki učesnik posebno).

Pripremljeni tekstovi se mogu doneti na radionicu.

Program je koncipran tako da se u prvom delu učesnici upoznaju i informišu o radu tima Vikimedije Srbije, dok se u drugom delu bave postavljanjem i uređivanjem pripremljenog teksta. 

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity