Nedavno su čitaoci planetarno popularnog sajta Huffington Post u anketi o omiljenim "fast fashion" prodavnicama izglasali špansku Zaru i švedski H&M za najbolje, iako je retko ko od njih verujemo upoznat sa činjenicom da Zara skoro da i nema kampanju ili bilo kakvu promo aktivnost, kao i da iza printova i modela koje iz sezone u sezonu nam plasira H&M stoji čak 100 dizajnera!  

U želji da vam približimo brendove koje volite i čije krpice mahom kupujete, selektovali smo 10 činjenica, koje vam verovatno nisu poznate.

Forever 21 se pre zvao "Fashion 21."

Jedna od najpoznatijih street style brendova je svoj prvi butik otvorio pod imenom "Fashion 21", i to pre 30 godina u Los Anđelesu. Kako je prodaja bivala sve uspešnija i veća, vlasnik Do Won Chang je odlučio da otvori novu prodavnicu i da ime promeni u "Forever 21".  

Sephorin koncept je osmišljen kao "pozornica". Zaposleni su "članovi pozorišta" dok su im uniforme "kostimi."

Pre 6 godina, priliko jednog razgovora sa zaposlenima, jedan od prodavaca je otkrio da je rad u Sephori nalik životu umetnika koji negde nastupa. Evo kako je dotična Jasmine opisala Sephoru: "Kompletan prvi sprat je nalik pozornici. Backstage je donji nivo, odnosno prostor u kojem se ne vrši prodaja. I ja nisam prodavac, ja sam deo ekipe, a ovo što nosim nije uniforma već kostim."

ASOS ima mesečni magazin

Poznati britanski online butik je sopstveni časopis pokrenuo pre 7 godina, s tim da print izdanje izlazi samo u Engleskoj, dok svi ostali mogu da čitaju online izdanje putem sajta.

Topshop i Miss Selfridge su u vlasništvu iste kompanije

Oba brenda, kao i Dorothy Perkins, su u vlasništvu grupacije Arcadia Group.

Gap Inc. u svom vlasništvu poseduje i INTERMIX

Da, da. Gap Inc., kompanija u čijem vlasništvu je The Gap i Old Navy, takođe poseduje jednog od najvećih tekstilnih kompanija INTERMIX.

Zara je prvobitno nazvana "Zorba"

Rosalia Mera, jedna od prvih osnivača španskog brenda je u početku zajedno sa tadašnjim suprugom, imala malu prodavnicu donjeg veša pod imenom "Zorba," ali nakon što se vlasnici iz obližnjeg bara žalili da je ime prodavnice slično imenu njihovog bara, Rosalia je promenila ime u "Zara."

U H&M možete da kupite dekoraciju za kuću

Švedski brend je od nedavno u svoju ponudu uključio kompletan asortman kućnih aksesoara u vidu jastuka, posteljine, prekrivača, peškira, frotirskih ogrtača i spavaćica.

Uniqlo je dizajnirao olimpijske uniforme za nekoliko azijskih zemalja koje su nastupale na Olimpijadi u Londonu

Japanski brend je "obukao" učesnike iz Južne Koreje, Singapura i Japana.

Old Navy je dobio ime po jednom baru

Pre 20 godina kada je brend osnovan, vlasnici su odlučili da ga nazovu prema njihovom tada omiljenom baru koji se nalazi u Parizu.

J. Crew je prvo bio koncipiran kao kataloška prodaja

Punih 6 godina, J. Crew je poslovao kao kataloška prodaja. Prvi butik je otvoren 1989. godine, i to u Njujorku.