Uvodna reč glavne i odgovorne urednice ELLE magazina: O istinskoj moći i ulozi mode, hrabrosti i rušenju stereotipa

Oktobarski broj magazina ELLE je u prodaji širom Srbije, Crne i Gore, Bosne i Hercegovine!

FRANJO MATKOVIC

Bio je dan slanja broja u štampu. Gledam naslovnu stranu, a rekla bih kako i ona gleda mene. Toliko simbolike na jednom mestu blesnulo mi je u oku, a kroz sledeći trenutak otvorilo i njenu dubinu. Kombinacija glamura visoke mode i luksuza enterijera koji veruje u vintage komade, napravili su savršen temelj za dalje društvene komparacije.

Počnimo od one u kojoj žena, stajala pokraj čarobne lampe ili ne, mora biti ozbiljno hrabra ne bi li se modernom društvu otrgla, nastavila i uspela u svom kreiranju. Zato smo na nekim stranicama istraživali o tim katancima i lancima - društvenim, stvarnim i imaginarnim, kako bi ih barem na trenutak odvezali.

A jeste li nekada pomislili na moć mode kao reči? Mnogi na nju gledaju kao na idealizovani prikaz koji utiče na to kako vidimo sebe i druge, a zaboravljaju na njenu prvobitnu ulogu u zagrljaju umetnosti i sposobnost koju ima u zidanju nekih novih postulata i normi. Kažu da se često marginalizuje, ali ja bih rekla da vas, kada je istinski upoznate, grabi za ruku i vodi u najlepše dubine. Vidite li u toj kombinaciji rustike i sjaja simbiozu koja predstavlja jedinstveni ali i hrabri korak? Otresen od tuđih pogleda i reči, dosledan svojoj ideologiji i ideji. Da li ona u vama ruši ili podiže barijere? Kažu da je ta ideja u oku posmatrača, a ja ne mogu da dočekam da dokučite našu.

Zato i svake slučajnosti koje ovde vidite zapravo i nisu toliko slučajne. One pokreću bezbroj pitanja i daju važne reči, koje čak uspevaju da se otrgnu estetskom izrazu i čudnovatoj okolini. Verujem da ispravni i snažni koraci ruše čak i najutkanije stereotipe, a mi bismo krenuli baš od ovih. Možda teških, pomalo prašnjavih i hrapavih, ali dosledno sjajnih i beskrajno vrednih.