Nakon senzacionalne BOSS revije koja je obeležila drugi dan Nedelje mode u Milanu, Elle redakcija nastavila je koracima fashion svite kroz ovaj, uvek posebni italijanski grad. Red prezentacija, red afterparty-a kasnije, na večernjem rasporedu bila je GCDS revija

Stižemo do lokacije i impresije su već izvan očekivanja. Ispred zgrade milanske berze uživamo u stilskim izdanjima modnih ikona poput Anne Dello Russo, dizajnerke Amine Muaddi, ali i uvek rado viđenog lica, srpske influenserke Tamare Kalinić. 

IMG-20240920-WA0016.jpg
Privatna arhiva 
IMG-20240920-WA0020.jpg
Privatna arhiva 

Dizajner Giuliano Calza, jedan od dva brata koji su osnovali ovaj cool italijanski brend, na prvom mestu ima odličan osećaj za pop kulturu, ali ne zaboravlja ni svoju prošlost — kao ni one koji su pomogli da njegov brend postane ono što je danas. Nazivajući kolekciju "Cvetovi betona", Calza je predstavio snažne likove, koji prkose lošim komentarima i ostaju korak ispred njih. Oni su bili inspiracija za novu GCDS kolekciju, prikazanu na pisti prekrivenoj svežom travom uz prilagođenu zvučnu podlogu Charli XCX, pevačice koja je 15 godina putovala od MySpace senzacije do pop zvezde koja utiče na izbore. "Ovo je energija moje generacije", rekao je Calza iza kulisa. "Odbijani smo iznova i iznova... Ali ako se na kraju zauzmeš za sebe, uspećeš."

Kolekcija za proleće 2025. prepoznaje žensku energiju i način na koji ona pokreće kulturne promene. Ona ima moć da transformiše, poput cveta koji je našao dom u gradu, naizgled nežnih korena koji rastu kroz tvrdi beton, dovoljno snažnih da podrže cvet. Ta energija nas može okupiti da igramo, da se prepustimo ritmu, poput divljih cvetova na vetru.

IMG-20240920-WA0018.jpg
Privatna arhiva 

Stvaranje, umesto uništavanja koje sve više nameću konzervativne sile, je energija koja nas pokreće napred. Ono što je toliko inspirativno kod ovih žena jeste njihova sklonost da preuzmu stvari u svoje ruke.

Atmosfera je bila promišljena, odražavajući prirodu uz miris sveže pokošene trave i vina koja su bila u ponudi. Stilizovanje je bilo prvi korak u dizajnerskom procesu, gde su majice i helanke žrtvovane da bi se stvorili novi komadi koji otelotvoruju kreativni duh novog milenijuma. Drugi komadi su ostavljeni veštim rukama italijanskih proizvođača, poput koketnih suknji od teškog satena sa sirovim ivicama. Predstavljeni su kao da je žurka već na kraju, svetla se pale u klubu, otkrivajući opuštene odvojene delove garderobe i topove V izreza, te prozirne helanke dekonstruisane nakon noći sa najboljim prijateljicama.

GCDS_001_ss25_2_3.jpg
GCDS 

GCDS_007_ss25_2_3.jpg
GCDS 

GCDS_012_ss25_2_3.jpg
GCDS 

GCDS_011_ss25_2_3.jpg
GCDS 

GCDS_032_ss25_2_3.jpg
GCDS 

Lepota zahteva suprotnost grotesknom, pa je paleta obogaćena neonima spremnim za rejv i smelim Crayola bojama. Prelepo krojene bluze od svilenog tkanja dolaze u novom botaničkom printu. Atmosfera "od kancelarije do kluba" prikazana je kroz blejzere i suknje olovka kroja. Dodatno, aksesoari imaju poseban značaj: Comma torba se vraća u Mega i Mini veličinama, sa dodacima u vidu visećih logo kockica, dok su cipele sa niskom štiklom.

GCDS_009_ss25_2_3.jpg
GCDS 
GCDS_010_ss25_2_3.jpg
GCDS 

GCDS_023_ss25_2_3.jpg
GCDS 

GCDS_031_ss25_2_3.jpg
GCDS 

GCDS_004_ss25_2_3.jpg
GCDS 

Sve raste iz nečega, a uporne biljke koje izbijaju kroz gradske blokove - "Cvetovi betona", obuhvataju dualnost današnjeg postojanja.