Postoji teorija da je dobar ukus izmišljen u Italiji. Ta tvrdnja verovatno je malo smela, ali bilo da je reč o hrani, modi ili dizajnu, ovaj narod definitivno zna kako da život učini lepšim. Jedan od najupadljivijih primera za to jeste čovek koji ne nosi uzalud ime boga stvaranja, strasti i ljubavi, kantautor Eros Ramazotti, koji će u sklopu ovogodišnje turneje pod nazivom There is life nastupiti u 90 zemalja širom sveta. Jedna od njih je Srbija.


Osim po emotivnim kanconama koje tope i najledenija srca, ovaj muzičar, čije se trajanje na sceni meri decenijama, poznat je i po životnoj priči dostojnoj holivudskih filmova: potekavši iz skromne porodice, praktično bez perspektive i uslova za ozbiljan napredak u životu, isključivo svojim talentom i posvećenošću uspeo je da se popne na vrh svetske muzičke scene.

I tamo ostane skoro 40 godina. Iako je rođen kao otelovljenje latin-lovera, njegova privrženost supruzi i deci mogla bi da stoji kao udžbenički primer za odanost.

Njegova kćer iz prvog braka sa modelom Michelle Hunziker sada ima već 23 godine i televizijska je voditeljka, a on se sa 52 godine ponovo oženio tada  dvadesetosmogodišnjom glumicom Maricom Pellegrinelli, sa kojom ima ćerku i sina.


Sa 55 godina, Eros izgleda i peva bolje nego ikad, što će nam rado pokazati 24. septembra u Štark areni.

Krećete na turneju kojom će vaša pesma There is life oploviti svet; ovo nije prvi put da dolazite u Srbiju - postoji li nešto što pamtite iz Beograda ili Novog Sada od vaše poslednje dve posete, 2006. i 2009?

Zahvaljujući svojoj muzici, imam mogućnost da putujem po svetu i vidim mnoga fascinantna mesta. Nosim prelepe uspomene sa svojih prethodnih koncerata u Srbiji, a posebna čar jeste to što ponovo dolazim posle pauze od 10 godina. Uzbuđen sam i spreman da publici u Srbiji pružim jedinstveno veče dobre muzike i uživanja.

Romantični ste poeta u današnjem svetu koji izgleda mnogo zainteresovanije za racionalno i materijalno nego za ljubav i emocije, S druge strane, milioni ljudi širom čitave planete napamet znaju vaše pesme. Kako to izvodite i da li to znači da još ima nade za ljubav?

Ljubav je centar svega, optimizam u koji svako od nas još može da poveruje. Čitav moj život satkan je od ljubavi tako da - da, verujem da ima nade za nju. Zato svoju muziku pišem srcem: ispisivanje emocija i umeće da se one pretoče u muziku jeste dar i, ako se to radi iskreno, publika će osetiti i uzvratiti.U jednom intervjuu rekli ste da su žene generalno sposobnije od muškaraca. Kako ste izgradili takav stav?

Verujem da žene imaju veću sposobnost od muškaraca da se suoče i racionalizuju određene situacije i da poseduju enormnu snagu volje koja je strana većini muškaraca. Mislim da je ovaj stav potpuno normalan, pa one su mašine univerzuma: rode nas, rastemo uz njih. Dva smo različita sveta, ali ne možemo bez njih, kao ni one bez nas.

Nekoliko puta naglasili ste da je majka najvažnija žena u životu svakog muškarca. Zašto?

Sasvim sam siguran da je tako. Posvetio sam svojoj majci pesmu (Mamarà, koja se nalazi na devetom albumu), u čast ogromne ljubavi koju mi je dala. Naučila me je koja je istinska vrednost žrtve i koliki je značaj istrajnosti u dostizanju ličnih ciljeva. Pamtim hiljadu divnih trenutaka s njom, koje ću čuvati i nositi u srcu dok sam živ.

Vaše odrastanje nije bilo baš idilično, otac vam je bio radnik na građevini, a majka domaćica. Vaša deca odrastaju potpuno drugačije. Primećujete li neke stvari koje ste preuzeli od svojih roditelja u odnosu sa sopstvenom decom?

Hollywood bi sigurno snimio film o mojoj životnoj priči. Svako je otac na svoj način, svako podiže decu kako ume, ali osnovna stvar jeste pružiti im adekvatno obrazovanje i vaspitanje. Uvek kažem da deca moraju da rastu „uspravno“ jer, ako izrastu „nakrivo“, ne možeš više da ih vratiš na pravi put. Svakako sam odrastao sasvim drugačije nego moja deca, vremena su se promenila. Ali, moji otac i majka učinili su da mi suštinski ništa u životu ne fali. Otac me je uvek podržavao u životnim izborima koje sam pravio, kao i majka. Uvek su bili maksimalno prisutni u odnosu na svoje mogućnosti i za to ću im biti večno zahvalan.Često naglašavate da svoje slobodno vreme provodite sa ćerkama i sinom, šta radite zajedno?

Divno je biti otac, ali to je istovremeno i ozbiljna borba. Deca su porodica, a porodica je temelj. Ponosni sam otac koji uživa u životu s njima: od „tuče“ na kauču do odvođenja dece u školu ili vrtić. Stvarno obožavam to blago svakodnevice.

U više navrata pojavljivale su se modne kolekcije za žene sa printom vašeg lika ili imena, kako vam se to dopada?

(Smeh) Jesam li zaista tako ikoničan? Ne doživljavam sebe baš tako. Nisam ni znao za te kolekcije...

Ipak, moda je, reklo bi se, važan deo vašeg života. Koliko pažnje posvećujete izgledu?

Zapravo vrlo malo, jer mi mnogo pomaže supruga Marica, dobra je u tome i praktično me ona vodi u odabiru outfita. Volim da me ona vodi. U svakodnevnom životu oblačim se vrlo lako, u zavisnosti od prilike.Jeste li još uvek član Squadra Nazionale Italiana Cantati, italijanske fudbalske reprezentacije pevača, koja igra u dobrotvorne svrhe? I postoje li drugi humanitarni projekti čiji ste učesnik?

Da, još sam član tima, a bio sam i predsednik. Čvrsto verujem da je važno učiniti ljude svesnim nekih problema. Ali, mislim i da svest ne pomaže mnogo ukoliko ne prionemo na praktično rešavanje. Zbog toga se uvek trudim da učestvujem u različitim vidovima dobrotvornog rada: da budem u stanju da dam konkretnu pomoć, da preduzmem korake koji vode trajnim rešenjima. Ne pričam o svim projektima tog tipa, za neke mislim da je u redu da ostanu moja stvar.

Erosa možete videti na sledećim koncertima:

JUL

13 Bastia, Festival Festa Maió
16 Lucca, Lucca Summer Festival
18 Nichelino (TO), Stupinigi Sonic Park
24 Las Palmas, Gran CanariaArena
27 Klagenfurt, Woethersee Stadium
29 Colmar, Foire Aux Vins D‘Alsace
31 Carcassonne, Festival De Carcassonne

AVGUST
03 Taormina (ME), Teatro Antico
04 Taormina (ME), Teatro Antico
06 Taormina (ME), Teatro Antico
10 Santa Margherita di Pula (CA) – Forte Arena
15 Opatija, Festival Opatija

SEPTEMBAR
11 Arena di Verona
12 Arena di Verona
14 Arena di Verona
24 Belgrade, Stark Arena
27 Athens, Faliro Pavilion
30 Skopie, Boris Trajkovski Vip Arena

OKTOBAR
03 Sofia, Arena Armeec Hall
05 Bratislava, O’Nepela Arena
08 Kiev, Sport Palace
11 Moscow, Crocus Hall
13 St. Petersburg, Ice Palace
15 Helsinki, Hartwall Arena
18 Kaunas, Zalgirio Arena
20 Warsaw, Torwar Hall
22 Prague, O2 Arena
24 Budapest, Arena
27 Copenaghen, KB Hallen
30 Stockholm, Ericsson Globe

NOVEMBAR
09 Tel Aviv, Menora Mivtachim Arena
23 Lubiana, Arena Stozice
26 Bolzano, Palaonda
29 Rimini, RDS Stadium

DECEMBAR
03 Ancona, Pala Prometeo
06 Eboli (SA), PalaSele
14 Firenze, Mandela Forum
17 Livorno, PalaModigliani