Od marta smo pritisnuti bombastičnim cosmo-eventima: dve eklipse, poslednji egzaktni kvadrat Urana-Plutona... mnogo materijala koji treba „svariti“. Prvi aspekt koji je Venera u Blizancima formirala jeste opozicija sa Saturnom. Sve što se „smlatilo“, nije bez razloga. Na pomolu su srčane dileme. Čemu, kome se usmeravati – jedna od glavnih nedoumica. 

Bruje košnice od tračarenja pčela (ne)radilica, koje zabušavaju u prikupljanju nektara. Redovno se jalove planovi izgradnje saća, manjka i propolisa i meda. Samo fušere i čavrljaju, a trut – trut  je lost in space. Ne održava mu se mikroklima sumanute košnice, niti drage volje pruža moralnu podršku svom haremu. Blesavih li žena, znaju li one uopšte šta žele od njega? A zna li ON šta želi od svih njih? Jedna žaoka bi mu dobrodošla da uspostavi disciplinu, iako je naizgled smiren, diplomatičan i spreman da istrpi hireve svojih vrckastih pčelica. One izdaju naređenja, no podložna raspoloženju od trenutka do trenutka (shodno vremenskoj prognozi), što će Marsa (u padu) dodatno izmestiti iz ležišta kako je potlačen neodlučnoj Veneri. Skakuće sa cveta na cvet, pomiriše, ali kad pomisli da je pronašla svoju notu parfema, učini joj se da to nije TO. Šta izabrati? Kupite nešto, odlučite se tobož za jednu stvar od pet isprobanih, dođete kući i počnete da razmatrate svoj izbor... a sutradan, od ranog jutra, trčite u radnju da zamenite ako je moguće. Ne skidajte etiketu momentalno i pričuvajte računče nekoliko dana, preventivno, možda će vam zaista zatrebati. Od oscilatornog raspoloženja i rasejanosti naše Venerice, oseća Mars kako mu migrena (i nesigurnost) polako obmotava ganglije kao hobotnica. Hoćeš – nećeš, pita ga Venerica. Nema preteranog udovoljavanja, strpljenja. 

Slabe zanosi, splašnjavaju naboji čak i prema frižideru.“Fast food & fast love” za usputno utoljavanje gladi, onako s’nogu. Ne rade nas više žmarci u butinama i stomaku, orkestar čitavog zoološkog vrta (ne samo leptirića) za koji se okrivljuje gravitacija. Sve je relativno. Ajnštajn je to lepo objasnio sledećom analogijom: „kada se opržiš o vrelu plotnu deluje ti kao večnost, a kada ti sedi lepa devojka u krilu sat vremena deluje ti kao sekund – to je relativnost“. Jezik  kreće u ofanzivu i osvaja sve ispred sebe. Na scenu stupa: brbljanje, brbljanje, brbljanje! Naglašena je potreba za komunikacijom, manje intimnim druženjem, sedeljkom u kafiću, nekim dobrim filmom, crtaćem, komedijom.

Izbegavaju se teške psihološko/filozofske teme, konverzacije su informativne, u nekontinuitetu, pomalo nepovezane, kako misli šibaju kroz glavu tako menjamo pravac, sa jedne na drugu temu. Ne zamarajte previše mozak tragajući za nepostojećom dubiozom ili prenesenim značenjem. Dijalozi su protkani sudarom monologa. Period udaran za učenje (ma kog tipa), ali nas ne drži mesto zbog raspršenije pažnje i nemogućnosti da se dugo bude prikovan u istom mestu – da se ozbiljno zagreje stolica. Učili bismo mi, ali ne po šablonu i ne zbog moranja, nego iz puke radoznalosti – nešto sasvim „levo“, zabavnije, rasterećenije, manjeg obima... umesto onog, što nam se nameće kao dužnost. Obaveze su vrlo mrske. Proleti ptičica pored prozora i refleksivno se okrenemo. Ne mora faliti volje ili ideja, ali reči se pomalo haotično formiraju u difuzne, neubedljive sklopove. „Šta sam ono htela da kažem? Nisam to mislila tako, ne na taj način... da li sam se uopšte dobro izrazila? Hm...“ 

Možda se odlučite da upišete neki kurs, školicu, počnete da razmišljate o honorarnom poslu, šta biste to mogli da radite, a brzo da savladate (prođete obuku) i doprinesete svom budžetu? Neko brzo rešenje nam svima treba – šta god da je u pitanju. Možda se neko odluči za strani jezik, ples, aerobik, časove vožnje... Mnogi bi samo zujali, sedeli na klupi i posmatrali prolaznike, ili se prošetali do obližnjeg parkića, zaposeli ljuljašku i klackalicu zarad vraćanja uspomena iz detinjstva. Malo igranja, malo neozbiljnosti, neodgovornosti ne bi škodilo. Okrenuti smo mladima, posebno deci. Nekom će poslić bejbisiterke, promotera, pr-a, animatora, konobara, sekretara... radnih mesta u call centrima, obdaništima, igraonicama, radionicama, (turističkim) agencijama... zarade na procenat, „ubeđivanje i reči“ – sada dobro doći. Ipak, ovo je period kada mrsko odrađujemo ono što moramo, pomalo mehanički, „da skinemo sa vrata“ obaveze, a tu i tamo se provlače propusti, greške. Vesti, mediji privlače pažnju. Šta se to dešava u svetu, u životima poznatih ili nama, još uvek nepoznatih? Čak i ako niste ljubitelj čitanja „šta je holivudski glumac A rekao o svojoj ex ljubavnici B“, ovih dana možda izdvojite par minuta da pročitate reš pečen skandal, onako dok pijete jutarnju kaficu ispred svog monitora. Prelistavaju se časopisi, kupuje knjige... Bira se lakše štivo, ma kog tipa.

Tu je i Radio Mileva i tračevi. „Rekla–kazala“. Šire se različite informacije, preznajaju telefoni, izumiru baterije, šalju smsovi, mailovi... Chatovanja i prepiske teku paralelno, ne posvećujemo se u potpunosti nekome kao ranije. Na dva koloseka istovremeno. Kolektiv prija. Slabi posesivnost i usredsređenost na konkretno jednu osobu. Socijalni život dolazi u fokus, ugovaramo viđanja sa prijateljima, rođacima, poznanicima ili „strancima“, sa kojim odlazimo na sastanak – iz ma kojih razloga: radi druženja, neplanirane saradnje, saveta, poslovne ponude, projekta. Internet takođe igra veliku ulogu, te se elektronske ljubavi mogu oglasiti (26.aprila), ali i želja za njihovom konkretizacijom.

Valja se neko novi upoznati i potpuno neplanirano – ko će sada razmišljati o tome da li je to ispravno, da li je stranac „normalna“ osoba? Dobijete poziv za kafu nakon par razmenjenih rečenica, dosadno vam, pa što da ne izađete, protegnete noge, promene radi? Pomalo trčimo pred rudu i povodljiviji smo nego inače – imajte i to u vidu. Sobzirom da se sinhronizujemo sa “vremenskom prognozom”, lakše pristajemo na ono što inače ne praktikujemo, što volimo da ostavimo da odstoji, da “sazri”. Budi se radoznalost i dečija naivnost, spremniji smo da rizikujemo i probamo nešto novo, bez prethodnog „sazivanja skupštine“ i glasanja: „ko je za, ko je protiv i zašto, molim obrazloženje i savet“.... Ne, ne, nema se živaca za to. Vodi nas misao, reč, trenutak, vetrić. Nešto nas trenutno baš  intrigira, a već za par dana nešto drugo ili neko drugi. Uzbuđenja su prolazna. Ne zamlaćujemo se trajnošću, što je i dobro jer trajnosti sada nema. Sve je krajnje relativno, malčice zagrebano ispod fasade. Kratke afere, kratki zanosi, blede naznake ljubavi ili imitacija ljubavi. Emocionalno distanciranje, bez jakog vezivanja.

Emotivni odnosi su zabojeni komunikacijom, počivaju na drugarskim osnovama. Friends with benefits. Prija nam mlađi partner, mlađi sagovornik. Odnosi učenika-profesora stupaju na scenu i privučeni smo izvesnim razlikama, naročito u periodu od 24.-28.aprila. Neko je željan iskustva, saznanja, a neko povratka u mladost, detinjstvo. U ovom pogledu se sinhronizujemo. 

Biće dosta flertovanja maznim slovima ili muzikom, ali to što se piše ili govori se ne oseća tj. ne živi u istoj meri. Reči svakako postaju oružje i veliko iskušenje za hvatanje u mišolovku. Mnogo divnih obećanja, no nekih ludom radovanju. Mnogo filovanja, preuveličavanja. Zašto ne iskoristiti književnost, male trikove, baštine prikupljenih znanja? Pazite u šta verujete. Nije loše da vam sada uđe na jedno uho, a izađe na drugo. Slede poneke laži, prevare. Koliko nam komunikacija može prijati, toliko nam može bespotrebno nagrizati psihu, raspoloženje. Ipak, pod ovim tranzitima čekaju nas razne mogućnosti, naročito ako smo u nekoj dosadnoj i statičnoj životnoj fazi.

Promene su izvesne.

Vreme je da se pronađe neki ventil za oslobađanje od nagomilanih stresova, da se proluftiraju prašnjave misli, da se sagledaju sličnosti i poradi na premošćivanju razlika. Da se nauče osnove same komunikacije, uvaži sagovornik, pronađe kompromis, izrazi zahvalnost, poštovanje... isplanira kraći izlet, putovanje, kupi novi okvir za naočare, telefon... ugradi polica za knjige, zakaže menjanje prozora ili vrata, poseti bioskop i pozorište. Bez specijalnih i krupnih planova, jer je sve sklono promeni. Srećno!

Autorka: Cat -  Cat's Astrology blog