Kada u Finskoj kažete nekom da ima sisu, to je veliki kompliment.

Predstavlja izdržljivost, snagu, istrajnost. Termin je toliko kompleksan da je Joanna Nylund o njemu napisala celu knjigu - Sisu: The Finnish Art of Courage. Kao što se hyggie uveliko odnosi na sve aspekte života (u enterijeru - više sveća i kamina, u garderobi - više oversize pletenih džempera i vunenih čarapa, u muzici - više melodičnih, prijatnih tonova, u gastronomiji - više tople čokolade i mekanih mafina), sisu takođe može da se primeni na dosta sfera.

Za razliku od prethodnog termina sisu nije nešto što se živi svakodnevno, nego se za tim poseže u teškim trenucima, u onima kojima treba nešto podneti, izdržati. Ako bismo pričali u mentalnim slikama, "sisu" nije tvrdo jako drvo puno žila i korenja koje se možda i prelomi u oluji, ono je pre breza koja će se saviti pod naletom vetra, a potom se brzo i lako vratiti u normalu. 

Kako da budete više sisu?

1. Pripremite se.

Ako znate da ulazite u tešku, kriznu i/ili neprijatnu situaciju, obezbedite se što više. Čak iako budete nervozni, neka to bude jedini problem, sve ostalo oko vas mora biti posloženo. 

2. Brinite o sebi.

U kriznim situacijama ljudi obično zapostave sebe. Neophodno je dovoljno i kvalitetno spavati, zdravo se hraniti i biti na svežem vazduhu što je više moguće. 

3. Fokusirajte se.

Sisu znači i mudro usmerivanje pažnje, stišavanje emotivne i auditivne kakofonije. U tome mnogo pomažu duboko disanje i meditiranje. 

Priredila: Branislava Kostić