Od rođenja slavne glumačke dive Rite Hayworth, prošlo je tačno sto godina. Bila je jedna od najvećih zvezda zlatnog doba Holivuda, ujedno i najdraža plesna partnerka Fredu Asteru i prva glumica koja je postala princeza u stvarnom životu.

Rite Hayworth rođena je 17. oktobra 1918. godine kao Margarita Carmen Cansino. Otac joj je bio Španac, a majka Amerikanka. Kako bi njeno mešovito poreklo ostalo prikriveno i kako bi dobijala bolje uloge, na nagovor tadašnjeg supruga Edwarda C. Judsona i Harry-ja Cohn, predsednika filmskog studija Columbia Pictures, Rita je uzela devojačko prezime majke i ofarbala svoju crnu kosu u prepoznatljivu crvenu nijansu.

Nesrećna u ljubavi

Rita se pet puta udavala i isto toliko puta prošla kroz razvode. Kada je imala 18 godina, udala se za prvog supruga Edwarda Judsona. Brak je propao nakon pet godina, a ona je bila ta koja je želela razvod, jer su provodili puno vremena odvojeno, a je on znao da bude vrlo okrutan.

Godinu i po dana kasnije ušla je u brak s Orsonom Welles. Niko nije znao za njihovo venčanje, sve dok ga nije najavila dan pre ceremonije. Zajedno su imali ćerku Rebeku, ali brak je potrajao svega nekoliko godina. Rita je Wellesa smatrala svojom velikom životnom ljubavlju.

Ostatak teksta pročitajte OVDE