“Nikad ne odustajte” - to je jedan od najvećih klišea modernog doba. “Ako nastavite da radite, nikada ne znate šta vas čeka iza ćoška”. Svima je dosta takvih izjava, možda baš zbog toga se iznenadimo kada čujemo priče koje dokazuju da parola “Nikada ne odustajte” nije za baciti. 

U trenutnoj situaciji, kada su nam planovi on-hold, predstavlja se idealan trenutak da se dodatno motivišemo i razmislimo kako i da li želimo da menjamo životni tok kada prođe pandemija. Sledeće priče od najpoznatijih pisaca, glumica i pevačica su tu da vas inspirišu, ali i da vas podsete, ništa nije nemoguće!

J. K. Rowling

Ako vratimo vreme unazad do 1994., J.K. Rowling je tada bila u procesu razvoda, primala finansijsku pomoć od države i jedva uspevala da izdržava sebe i svoje malo dete. Naravno, to je sve bilo samo tri godine pre nego što se izdala prva Harry Potter knjiga.

Dok je tražila izdavačku kuću kojoj će prodati Harry Potter i kamen mudrosti, u svom vlasništvu nije imala ni kompjuter a cena kopiranja romana od 90 000 reči je bila prevelika, te je morala svako izdanje ručno da prekucava na pisaćoj mašini.

Knjiga je bila odbijena mnogo puta, sve dok joj mala londonska izdavačka kuća Bloomsbury nije dala drugu šansu kad se osmogodišnja ćerka osnivača u potpunosti zaljubila u priču.

Shania Twain

Verovali ili ne, njena karijera nije počela iz želje već iz neophodnosti. Roditelji su joj se razveli kad je imala dve godine, a njena majka i očuh nisu mogli dovoljno da zarade kako bi izdržali celu porodicu.

Twain je počela da peva u barovima sa samo 8 godinama kako bi finansijski pomogla porodici i često se priseća kako je majka budila u sva doba da se spremi za nastupe.

Sa samo 21 godinu, roditelji su joj preminuli u saobraćajnoj nesreći i Twain je preuzela starateljstvo svojih mlađih brata i sestara. Tek kada joj je najmlađi brat maturirao odlučila je da juri svoje muzičke snove u Nashvilleu. 

Stephen King

King je živeo u prikolici sa ženom, koja je takođe spisateljica, i oboje su morali da rade više poslova kako bi izdržavali porodicu dok su razvijali svoje spisateljske veštine.

Često govore o tome kako su živeli bez telefona i morali da pozajme odeću za svoje venčanje. Više od 60 puta je bio odbijen pre nego što je prodao svoju prvu kratku priču The Glass Floor za samo 35 dolara.

Čak i njegov bestseler Carrie je na početku loše prošao, prodalo je samo 13 000 primeraka. Srećom izdavačka kuća Signet Books su preuzeli prava na knjigu i izdali drugo izdanje, a od tad Stephen King ne staje. 

Oprah Winfrey

Oprah je morala mnogo toga da trpi od kad je postala javna ličnost - rasističke komentare, izjave o njenoj težini i nametljiva pitanja o njenoj seksualnosti. To je nikad nije sprečila u svojoj ambiciji i snovima. Kada sagledamo njenu priču iz detinjstva, stvari koje je postigla deluju još više neverovatne.

Dok je odrastala, Oprah je bila žrtva seksualnog nasilja i zatim zatrudnela sa samo 14 godina, a dete je preminulo posle dve nedelje života. Zahvaljujući velikoj hrabrosti i upornosti, završila je srednju školu sa najboljim ocenama, dobila punu stipendiju za univerzitet i počela da radi u prvim rangovima televizijske industrije, prvo kao voditeljka u Nashvilleu a danas je svetski superstar koja vodi svoj televizijski program (OWN).

Jim Carrey

Kad je Carrey imao 14 godina, njegov otac je izgubio posao i porodica je morala da se snađe u veoma teškim okolnostima. Uselili su se u VW kombi a Carrey, koji je još od desete godine znao da želi da bude komičar, primoren je bio da se zaposli u fabrici.

Sa 16 godina odustao je od školovanja i odlučio da se odseli za Los Angeles gde je svako veče provodio u parkiranim kolima na Mulholland Driveu, razmišljajući o tome kako će postati uspešan. Jedno veče je sebi napisao ček od 10 000 000 miliona dolara sa opisom “Za glumu”, a datum za izdavanje čeka je bio Dan zahvalnosti, 1995. godine.

Godine su prošle a samo koji dan pre tog datuma mu je bila isplaćena puna plata za film Dumb and Dumber. 

Emily Blunt

Pre nego što je bila jedna od poznatijih glumica u Holivuda, jedva je mogla da iznese tešinu običnog razgovor.

Od 7 do 14 godine Emily Blunt je imala ozbiljan problem sa mucanjem, kako sama kaže: “Nikad nisam mislila da ću moći da sedim preko puta nekoga i da vodim normalan razgovor”.

Ali se to sve promenilo kada joj je srednjoškolska učiteljica sugerisala da se prijavi za školsku predstavu. Uz pomoć učiteljice i isprobavanja različitih naglasaka i likova, Emily se brzo pronašla u glumi, mucanje je polako nestalo, a danas ima već jednu Golden Globe nagradu.