Krivica je toksična emocija i mnogo teža od osećaja kajanja. Iako je u pitanju vrlo prožimajuć osećaj, on može da se kontorliše - ako stvarima pristupite na pravi način.

Toliko slušamo o tom 21. veku i kako je vreme da se masa stvari promeni jednom za svagda, pogotovo kada se govori o pitanju žena i njihove pozicije u društvu.

Ovo su samo neka od pitanja sa kojima se žene svakodnevno suočavaju i zbog kojih imaju potrebu da se pred svetom opravdavaju, a zaista ne bi trebalo.

Hej, 21. vek je! 

Odlazite na zasluženi spa vikend? Odlučujete se na dvodnevni izlet u prirodu? Uplatili ste sebi konačno kurs keramike jer vas opušta? Možda ste konačno izdvojili vremena i novca da sebi priuštite nekoliko tretmana profesionalne masaže ili sređivanja od glave do pete u kozmetičkom salonu? Možda jednostavno želite ceo vikend da provodete ne javljajući se na telefon nikome, lakirajući nokte i gledajući omiljenu seriju? I kako je tačno okolina reagovala na ove vaše planove?

Zadirkivanjem sa "Ohohoho, vidi ti nju. Lepo"? 

Nije nam jasno zašto bi trebalo da se osećamo krivima zbog vremena koje želimo da posvetimo sebi na način na koji nam to trenutno najviše prija. Još manje zašto bi bilo kome trebalo zbog toga da se opravdavamo.

Međutim, osećamo se krivima i opravdavamo se. 

Poznato?

U nastavku donosimo spisak stavki zbog kojih se većina nas opravdava, pa praktično, tokom čitavog života.

1. Karijera

Sigurno da svi imaju svoju ideju o tome koja profesija je najbolja za budućnost, koja donosi najviše novca, a koja pritom i ispunjava kriterijume da nije odveć zahtevna i da je pouzdana, a po mogućnosti i zanimiljiva. Neki smatraju da je nemoguće sve ove stavke objediniti na jednom mestu, drugi da su bitne samo dve od pet, treći imaju potpuno drugačije stajalište na ovu temu. Međutim, svi imaju mišljenje u vezi onga što vi radite i uglavnom nije nikada sjajno. Svi zaslužuju poštovanje za izbore svojih profesija. Pogotovo za trud koji ulažu u iste.

2. Neodgovaranje na poruke u očekivano vreme

Niko, baš niko sem vas ne zna u kakvoj ste gužvi, koliko zauzeti, koliko raspoloženi i koliko perokupirani datog dana, trenutka, nebitno je. I zato niko, baš niko nema nikakvo pravo da se duri, buni, prekorava vas i protestvuje jer mu niste odgovorili na poruku, mejl ili poziv u vreme u koje je očekivao. Zapamtite to.

3. Neodržavanje kuće čiste sve vreme

Zamislite, niste usisali stan ni ovaj vikend, a prošla su već dva? Međutim, bilo je baš lepo vreme ovog vikenda, a prethodnog ste bili preumorni. Do kada planirate tačno da osećate grižu savesti zbog jednog tepiha, nešto prašine i mrvica? Možete vi bolje od toga. 

4. Način na koji se opuštate i uživate u slobodnom vremenu

Besmislene romantične komdedije? Trač portali o poznatima? Modni magazani kojih već imate na tonu? To što ste obrazovani, cenite kvalitetnu književnost i umetnost, te vas iste genralno zanimaju i u njih se razumete, ne znači da nemate svoje načine za zabavu u kojima uživate, a koji mnogi ne razumeju, jer od vas očekuju da se iza ćoška pojavite sa Dostojevskim ispod miške, dok na Netflixu gledate isključivo dokumentarce o spasavanju palnete. Zar nije divno što možete da uživate u najrazličitijim kontardiktornostima? Ne bi nikako trebalo da vas grize savest što po 25 put gledate Odbeglu mladu. Na kraju krajeva Julia i Richard su jedan od najboljih spojeva koje nam je sedma umetnost ikada pružila. I hvala joj! Cenite svoj ukus!

5. Kako izražavate emocije

O ne, opet ste bili preterano emotivni u vezi priče koja uopšte nije bila toliko strašna? Šta li vam je? Pitaju se drugi oko vas. I što je najgore, pitate se i vi sami. Ne, niste vi preterano emotivni. Opet. To ste vi. A, današnji svet je odveć grub, daje sebi za pravo da se u sve besramno meša, osuđuje i o tome ima stavove. Kako je rekao Momo Kapor svojevremeno: u ovom grubom svetu biti osećajan je hrabrost najveća od svih. A, rekla je to i Madonna na svoj način: Express yourself, don't repress yourself!

6. Koliko ste, kako i sa kim u vezi

Pet godina? I još uvek ne živite zajedno? Šest godina i dalje ne planirate da se uzmete? Strašno čudno. Sami ste? Koliko već? To je baš mnogo. Zapitajte se samo kakvi su zapravo to ljudi koji osuđuju vaš emotivni status. Koliko vas poznaju zaista? Koliko znaju bilo šta o vašem shvatanju emocija i sveta. Da li je onda bitno ono što govore? Zaista?

7. Koliko ste puta pogrešili do sada

Ispostavilo se da vam ne odgovara ni ovo radno mesto. Izgleda da ni ova veza nema perspektivu kakvu se činilo da će imati. Opet je vaša ideja na poslovnom sastanku omanula. Dobro. I?

Ne čini nam se da je na nama da vam ovo saopštimo, jer je izvesno (ili bi makar trebalo da bude) da to već znate, ali evo za svaki slučaj: život nas uvek testira, na raznim poljima. Pokušava da nas nauči lekcijama i utvrdi od čega smo sazdani. To koliko ste puta pali ništa baš ne znači, znači samo ono koliko ste puta ustali, otresli prašinu sa sebe i pokušali ponovo. To je jedini ispravan način na koji bi porazi trebalo da se posmatraju, jer su sastavni deo života. To već valjda znate. Zato brojite ih slobodno! Mi vas ohrabrujemo.