Odredite prostor gde ćete raditi

Kada radite i živite u istom prostoru, teško je odvojiti jedno od drugog. Upravo zbog toga je bitno imati prostor koji je (koliko toliko) posvećen isključivo odrađivanju radnih obaveza.

Ukoliko niste u mogućnosti da imate odvojenu sobu koja će postati privremena kancelarija, onda odvojite deo trepezarijskog stola. Svako jutro tu postavite laptop, svesku za beleženje i kafu kao što biste je popili i na poslu. 

Ali setite se: nemojte sebi da dopustite da radite iz kreveta (iako na prvi pogled deluje privlačno!). Naš mozak brzo počinje da asocira odvojene aktivnosti, a poslednje što želimo jeste da prostor za odmaranje mentalno vezujemo za posao.

Brainstorming i dobre ideje ipak ostaviti za poslovni kutak koji ćete sami da kreirate. 

Uvek dodajte biljke

Da li ste znali da sobne biljke mogu da povećaju koncentraciju i produktivnost za skoro 15%? Biti okružen biljkama takođe pozitivno utiče na raspoloženje i deluje kao automatski “pick me up” kada se umorite od posla. Predlažemo biljke kao što je Dracena ako ste početnik i ne želite nešto što zahteva preveliku posvećenost, a ukoliko ste spremi za izazov, tu je izuzetno popularna Monstera. Naravno, mali kaktusi su takođe lep dodatak svakoj prostoriji. 

Pažljivo birajte muziku

Raditi u potpunoj tišini može isto toliko da ometa pažnju kao i loš odabir muzike, zato je bitno napraviti dobar balans. Ako ne spadate u grupu kojoj prija džez, trans ili klasična muzika dok rade, predlažemo aplikacije kao što su The Headspace App, koji nude specifičnu muzika koja ima za cilj da unapredi aktivnost mozga i da slušaoce opusti i skoncentriše. Coffivity je isto tako dobar izbor i predstavlja poznate zvuke iz biblioteka i kafića ako vam fali ambijent zauzetog prostora. 

Izbegavajte nered

Nije nikakva filozofija da se teže koncentrišemo što je veći nered. Sada kada radimo od kuće, naivno je poverovati da će nam stan uvek biti sređen pod konac, zato se potruditi da vam barem radni prostor bude čist i uredan. Možda će vas baš to motivisati da pospremite i ostatak stana! Večna inspiracija nam je Katarina Matsson, print direktorka Elle Decoration izdanja u Danskoj. 

Miris je bitan

Istraživanja su pokazala da je miris i nivo produktivnosti povezan. Od mirisa koja pomažu u povećanju produktivnosti se izdvajaju citrusni mirisi, najpre limun, zatim miris kafe, ruzmarina i sveže nane, dok je miris jasmina poznat za izazivanje dobrog raspoloženja. Ovo je pravi trenutak da investirate u lepu sveću ili omiljeni miris za prostor.

Nemojte previše da se opuštate

Dok rad u kancelariji podrazumeva neizmenično hodanje - po kafu, po ručak, krug oko kraja, do stola kolege za pauzu, mi nismo toliko blagosloveni trenutnom situacijom. Ali ne smemo zaboravite da je neophodno šetati svaki dan, makar tih 10.000 koraka napraviti u svom stanu. Fizička aktivnost je super način da se resetujete tokom pauze i da zatim sednete za radnim stolom osveženiji i više motivisani. Srećom pa se danas sve može naći na internetu, od intenzivnih treninga za mišiće do petnaestominutnih joga seansi za leđa i vrat. Nema izgovora!