Činjenica koju više ne možemo da izbegavamo jeste to da društvene mreže ostavljaju trag na našem psihičkom zdravlju. Svi smo se nekad našli u situaciji da ceo dan dobijamo notifikacije i da želimo da bacimo mobilni u more, ili da se, kad one izostaju, osećamo se nepopularno i usamljeno.

Većina pametnih telefona danas ima opciju praćenja tzv. screen timea ili koliko vremena provodite buljeći u ekran, s namerom da vas podsete da ipak živite u spoljnom svetu. Ako vam treba motivacija za digitalni detoks ili mislite da se ovaj problem modernog doba ne tiče vas, izazivamo vas da zalutate u bespuća postavki mobitlnog telefona i pronađete tu stravičnu statistiku.

Ako vam je prva rečenica kad dođete na neku novu destinaciju, u restoran ili kafić "Oprostite, koja je lozinka za wi-fi?" i ako na godišnji odmor bez dobrog razloga nosite laptop, tablet i mobilni vreme je za digitalni detoks. Napraviti zdravu distancu od tehnologije na nekoliko dana (ili nedelja?!?) možda vam se to čini kao kombinacija velikog luksuza i velikog problema, no treba se suočiti s činjenicom da svet neće stati samo zbog našeg kratkog odsustva s društvenih mreža.

Cilj digitalnog detoksa je da opet naučite da gledate svojim očima umesto kroz kameru, slušati svojim ušima svet oko sebe, a ne da se izolujete do njega slušalicama, a vreme kad posežemo za mobilnim jer ne znamo šta bi drugo pa idemo samo na brzaka da bacimo pogled, iskoristimo za pametnije stvari.

Digitalni detoks ne mora biti radikalna odluka, važno je samo da osvestite situaciju u kojoj se nalazite. Možete, na primer, početi tako što ćete na večeri sa prijateljima svi udaljiti i utišati mobilne telefone, a ko prvi posegne za njim plaća večeru. Videćete da ćete mnogo kvalitetnije provesti vreme s dragim ljudima i nikome neće nedostajati ta dosadna mala spravica u džepu.

Izvor: elle.hr