Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna princeza jugoslovenskog novog talasa: Tragična sudbina Margite Magi Stefanović

"U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim područjima umetnosti i života."

Čak i da ne slušate rock, a posebno onaj eksperimentalni gde se žanrovske granice teško mogu da odrede, sigurni smo da ste u životu čuli za jedan od najuspešnijih i najpoznatijih bendova u bivšoj Jugoslaviji - Ekatarina Velika ili EKV. Osim ekscentričnog zvuka, ovaj bend je do danas ostao relevantan sa svojim stihovima i smatraju ga pojavom koja je donela revoluciju na muzičkoj sceni Jugoslavije 80-ih godina prošlog veka. 

Ipak, osim velikih hvalospeva, stigma koja prati ovaj bend su i tragične sudbine njenih članova, koji su umrli u najboljim godinama, mahom kao žrtve droge. Posebno tragičnom smatra se sudbina jedinog ženskog člana - Margite Magi Stefanović. Na razmišljanje o Magi navela nas je knjiga Dušana Vesića "Magi: Kao da je bila nekad", u kojoj se predstavlja cela priča i sudbina ove genijalke.

Ko je bila Magi? Može se reći da nije bilo tužnije i kompleksnije sudbine od one koju je ona sama sebi skrojila. 

Krenimo od početka. Margita je imala od koga da nasledi umetnički talent, budući da joj je otac bio proslavljeni reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi, ali ona je od malih nogu bežala u svet muzike i pokazivala je izvanrednu virtuoznost pri sviranju klavira.

S Ivom Pogorelićem završila je srednju muzićku školu Josip Slavenski u kojoj su je odmah prepoznali kao genijalca i pozvali su je da nastavi svoje školovanje na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi.

Međutim, njena majka je smatrala da je Margita bila premlada za takvo odvajanje od porodice i ona ostaje u Beogradu, gde upisuje Arhitektonski fakultet. Već su na samom početku, profesori i svi oni koji su došli u dodir s njom prepoznali u Margiti neverovatan umetnički talent koji je uvek dolazio do izražaja u svemu onome u što bi ona uplela svoje prste. Ipak, nakon završetka fakulteta s dečkom Srđanom Vejvodom počinje da istražuje podzemnu beogradsku scenu i bira potpuno drugi smer.

Na sledećoj stranici pročitajte nastavak: 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity