Imamo jednu novost za vas: leto neće zauvek trajati! Znamo da ovo zvuči surovo dok nas listate u hladu, ali iako deluje da zima i vuneni kaputi nikada nisu ni postojali, činjenice kažu da se u kožne čizme vraćamo za manje od dva meseca. Ne želimo da raspršimo vaš letnji mehurić od sapunice, upravo suprotno! I mi želimo da leto što duže traje, ali i vi se morate potruditi da od ovog godišnjeg doba izvučete ono najbolje! Izgubljeno leto dragocenije je nego samo zlato i zato je poslednji momenat za ukidanje kolotečine. Navike stavite na pauzu. Oterajte dosadu koja obuzima. Priznaju se samo graške znoja niz leđa. I bezobrazno mali bikini. I da se znoji se staklena čaša. Pareo sam pleše u ritmu muzike. Isključite misli i sve te neprijatne šumove. Mobilni odlazi na opciju silent. Ukidamo odgovornost kao must have životni stav. Promenite perspekitvu, život nas čeka da mu se desimo.

*Idealan je momenat da isprobate nešto novo, a i možda poslednji voz da ovog leta steknete nove prijatelje. Domaće food blogerke udružile su se i od ove godine organizuju događaje pod nazivom Gozba. Koncept ukratko podrazumeva šarmantnu lokaciju, dvadesetak gostiju koji se međusbno ne poznaju, homemade večeru, domaća vina i puno smeha. Pratite na Facebooku gde će sledeća Gozba biti organizovana i rezervišite mesto.

*Svakoga dana jedite voće. I majka i doktor su vam to rekli, znamo. Savet zvuči dosadno, ali ima stvarno sjajan ukus! Igrajte se bojama: kombinujte lubenicu, kajsije i breskve. Pronađite idealnu formulu za voćnu salatu.

*Da i grad ponekad može da zaliči na more dokazuje nam beogradski splav Lasta. Svake nedelje na ovom splavu organizuju se matine žurke, koje počinju u šest sati i traju do noći. Uz palme, dobru haus muziku, nasmejane ljude, sunce i Moritz Eis sladoled zaboravićete koliko je uzavreli asfalt zapravo blizu.

*Šetnja! Još jedan savet kao da je izašao iz doktorske ordinacije. Ovoga puta smo površni i šetnju vam ne preporučujemo radi zglobova i srca, već da biste uživali u blistavoj svetlosti. Razmišljate, gledajte u nebo, vrhove zgrada, u kaldrmu. Leto nam dopušta da promenimo utabane staze.

*Dodajte letu ukus, idealan izbor je roze! Vino koje nepogrešivo odaje da je živa prešla trideseti podeok. Flašu u kiblu i uživajte bez zadrške. Naša preporuka odlazi domaćim vinarijama, probajte Temet rose ili Villa Vina opciju.

*Usvojite miris leta, parfem koji će vas mesecima kasnije podsećati na pregorelu kožu, slane misli i čisto nebo. Neka vam odrednice budu svežina, citrusne note i biljke koje rastu na obali. Naš letnji favorit je Clarins Sunshine Fragrance, miris čiji naziv ne ostavlja nikakve neodoumice.

*Aksesoari su polje za beskraju igru, ali ipak to ostavite za jesenje dane. Za leto 2014. izaberite jednu veliku torbu koju ćete po ceo dan vucarati sa sobom. Kada napokon budete prebacivali stvari u drugu, u torbi ćete otrkiti čitav univerzum letnjih uspomena, od mirisa kreme za sunčanje koju ste slučajno prosuli, preko tri para naočara za sunce, sve do salvete sa telefonskim brojem (naravno da nemate pojma čiji je). Bićete nam zahvalni u oktobru (i pozovite tog zgodnog stranca).

*Iako se čini da su naši muzeji van funkcije, sajt muzejirade.com skreće pažnju na dobre zbirke i zanimljive muzejske programe. Neki od njih su renovirani, proverite koje još niste posetili. Naš predlog je beogradska Kula Nebojša, interaktivni sadržaj odlično je uklopljen u istorijsko okruženje. Razog plus za posetu, do muzeja možete došetati pored reke.

*Jedna reč: rasprodaje! Iako avgust znači da je kraj leta, to ne znači da su rasprodaje gotove. Najzabavniji deo tek počinje! Radnje su božanstveno prazne, a vrištavo žuti znakovi otkrivaju da je sve sniženo za 70%.

*Isprobavanje novih stvari uvek je dobar način da začinite sezonu. Finiš letnje dopunite novim specijalitetima. Naša kolumnistkinja Ana V. Đurđević svakog meseca predlaže novi recept, a da biste produžili leto, savladajte pravljenje sladoleda sa voćem i šampanjcem. Recepturu nađite u našem junskom broju.

*Lenčarite. Zima je jasna asocijacija na ušuškavanje ispod ćebenceta, ali (neočekivano) leto u ovoj igri pobeđuje za pedalj. Ne postoji ništa bolje od razvlačenja tokom vrelih dana, samo kratka pamučna pidžama i sladoled. I odbacite grižu savest, jednako lep dugačak topli dan čeka vas i sutra.

*Iskoristite blagodeti ulja. Umesto krema, regeneratora i balzama obilato koristite ulje: za telo, kosu, nokte… Ne samo što će vaša koža imati savršen satenski odsjaj već ćete imati konstantan osećaj da ste na odmoru (tri reči – ulje za sunčanje!). Jednačina je jasna, ulje miriše na letnje avanture.

*Pravite liste. Nimalo realne, nimalo uravnotežene. Zapišite one smele ideje koje na prvi pogled deluju smešno. Postmorska faza uljuljkava nas u osećaj da sve možemo, a zapravo i možemo!

*Ima li nešto bolje od bioskopa na otvorenom? Teško! Filmski hitovi, besplatne projekcije i zvezdano nebo. U Beogradu do kraja leta možete gledati fimove na otvorenom u sklopu manifestacije Filmstreet. Uhvatite talas dobrog raspoloženja i ne zaboravite kokice.

Tekst: Jelena Karakaš