Naravno smo svesni da čokolada, jaja, maslac i šećer nisu niti dijetalni, niti naročito zdrav izbor, ali napravljeni u kućnoj varijanti, bez konzervansa, aditiva i brašna i te kako su dobra zamena za kupovne čokoladne kolače ili bilo koje slatkiše od omiljene nam čokolade.
Od ove torte možete očekivati pun čokoladni ukus, sa pride omamljivim mirisom kafe u pozadini.
Sastojci
200 grama maslaca, plus oko 10 grama za podmazivanje kalupa
200 grama crne čokolade sa 70% kakaoa
1 kašika kafe (po izboru, ukoliko niste ljubitelj kafe, jednostavno je preakočite)
6 jaja
200 grama šećera
70 grama kakakoa u prahu
Priprema
Rernu zagrejte na temperaturi od 160ºC, dno kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice premažite maslacem. Čokoladu i maslac otopite na pari, pa ih ostavite da se ohlade.
Za to vreme odvojite belance od žumanca. Od belanaca umutite sneg, a žumanca umutite sa šećerom dok ne postanu svetlo žute boje. Potom kakao prosejte u žumanca i promešajte, pa im polako dodajte rastopljenu čokoladu i maslac. Kada smesu promešate prvo joj dodajte jednu kašiku snega od belanaca, te ponovo promešajte kako biste je razredili, a onda polako nastavite dodavati ostatak snega. Umešajte ga laganim pokretima kako smesa ne bi izgubila volumen. Smesu zatim prelijte u kalup i pecite oko 45 minuta do sat vremena. Znate da je torta gotova kada čačkalica koju zabodete u sredinu napolje izađe suva. Tortu poslužite uz sveže voće, šlag ili sladoled od vanile.
Izvor: prstohvatsoli.com
10 KOMADA KOJE SVAKA ŽENA U PEDESETIM TREBA DA IMA U SVOM GARDEROBERU: Inspirišite se da postanete ikona stila
OVI MODELI PANTALONA NAJBOLJE PRISTAJU ŽENAMA 50+ : Modne ikone sa Instagrama ih uključuju u svoje dnevne outfite
ANGELINA JOLIE PROŠETALA NAJPOŽELJNIJU TORBU ZA 2023. GODINU: Košta preko 3000 dolara i ponovo vraća u modu XXL formu
9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
DA LI ŽENE TREBA DA SE ODREKNU NASLEDSTVA U KORIST MUŠKOG ČLANA PORODICE? Ekonomska moć nad drugim je osnov nejednakosti