U potrazi za izuzetnom svetskom kuhinjom, istinski gurmani poseduju listu najboljih mesta koje nude rajsko iskustvo za nepce. Većina ovih mesta običnim smrtnicima teško je dostupna, ponajviše iz razloga jer se mesto u ovim restoranima mora rezervisati mesecima unapred.
Međutim, da bismo sa apsolutnom sigurnošću znali koje su od tih visoko cenjenih lokacija zaista vredne bukiranja, čekanja i novca, odgovore smo potražili od onih čiji je ukus i zvanično proglašen neprevaziđenim.
Naime, počevši od 2002., pa sve do danas, vodič pod nazivom: 50 najboljih svetskih restorana, svake godine pravi listu onih najboljih, koja podrazumeva priču i o najboljim kuvarima koji su po mišljenju ovog vodiča trenutno nešto najuzbudljivije što se događa na ukusnom i šarenolikom gastronomskom nebu.
I upravo ove kuvare, tačnije pet trenutno najboljih, konsultovali smo po pitanju toga koji su to zaista najbolji restorani na svetu, ali i koji svetski gradovi imaju najbolju gastronomsku ponudu.
1. Massimo Bottura, šef restorana Osteria Francescana
Moram priznati da je prvo mesto na mojoj listi Modena u Italiji, u kojoj iznova i iznova razotkrivam nove ukuse svog detinjstva i mladosti.
Milano na primer vidim kao grad koji ruši stereotipe po pitanju klasične italijanske gastronomije i postaje grad koji je više otvoren ka svetu, ovde je ponuda veoma raznolika i zanimljiva. Hong Kong mi je takođe jedno od omiljenih mesta po ovom pitanju. Tu je onda Njujork, koji mi je postao poput rodnog grada, a tu sam upoznao i svoju suprugu Laru.
Zatim, Tokio u kome se nalaze neki od meni najboljih restorana na svetu, kao što su Narisawa, RyuGin, Luca Fantin, Jiro. Ja sam jedina osoba na svetu koja može otići i jesti u Jiru bez prethodne rezervacije, i to nije zbog toga što ja tako kažem, već zato što moj prijatelj Jiro na tome insistira. I to je generalno moj pristup svetu i kuvanju, da jedem u kuhinjama svojih prijatelja i osećam se kao kod kuće.
2. Joan Roca, šef restorana El Celler de Can Roca
Obožavam Bangkok zbog fenomenalne ulične hrane, Meksiko Siti zbog njegove raznolikosti i zaista vrhunske gatronomije, Seul poseduje veoma zanimljivu kulinarsku tradiciju - koja mi je vrlo bliska i zaista uživam u njihovoj uličnoj hrani, a tu je i Đirona - moj grad.
Izuzetno je teško odabrati najbolje restorane, jer imam mnogo prijatelja kuvara u svakom gradu. Međutim, u ovim gradovima gastronomska ponuda je zaista vredna istraživanja.
3. Mauro Colagreco, šef restorana Mirazur
Bangkok mi je jedan od omiljenih gradova. Dinamičan je i raznolik, sjedinjene kulture različitih zemalja protkane jakom tajlandskom tradicijom, koja je takođe veoma prisutna, dok svaki distrikt poseduje sopstvenu atmosferu. Tek nedavno sam otkrio ovaj grad i oduševljen sam time koliko je kuhinja u njemu rafinirana, dok su sastojci i i ukusi izuzetno aromatični.
Bogata čorba sa aromatičnim začinima koja se služi na ulicama ovog grada, jedno mi je od omiljenih jela, pogotovo tom yum koji se pravi sa škampima. U pitanju je jelo koje na odličan način predstavlja ovu jedinstvenu kulturu Bangkoka. Legendarni restoran Gaggan definitivno je broj jedan na listi obaveznih koje treba posetiti, jer nudi zaista jedinstveno iskustvo i jela koja će vas ostaviti bez teksta.
Ukoliko tražite visoko kvalitene sastojke, delikatnu prezentaciju i "wow" faktor, Kyo Bar sve to predstavlja svojim umećem u spravljanju najukusnije testenine. Le Normandie vam nudi jedinstvene sezonske ukuse i one specijalizovane za savremenu francusku kuhinju i samom srcu Bagnkoka. Ukoliko tražite tneko od onih porodičnih mesta sa proverenim kvalitetom, to je definitivno Baan, koji se ističe iznad svih ostalih.
4. Daniel Humm, šef restorana Eleven Madison Park
Možda sam pristrasan, ali zaista smatram da je Njujork možda najbolje mesto na svetu po pitanju spektakularne kuhinje. Dozvoljeno mi je da posedujem malo lokal-patriotizma, zar ne? Moja preporuka je da uvek nađete nekakav dobar miks, odete na mesto koje poseduje istoriju i duboke korene, ali se isto tako pobrinete da probate nešto novo i autentično - ne biste li iskusili koliko je kuhinja ovog grada napredovala.
U Njujorku možete jesti vrlo dobro za svega par dolara ili počastiti sebe obrokom sastavljenim od nekoliko jela, što je takođe fenomenalno iskustvo. Izuetno je mnogo opcija koje treba imenovati na ovom spisku, ali moje preporuke odlaze za Russ & Daughters, koji nude klasične sendviče i dimljenu ribu, Pasquale Jones čija ponuda podrazumeva tradicionalnu italijansku picu, zatim I Sodi koji nudi fantastičnu, praktično rustičnu pastu, potom Kajitsu koji služi neverovatno ukusnu japansku vegetarijansku hranu ili recimo Breads Bakery koji je poznat po svojoj babki (kolaču od slatkog krompira) od koga postajete praktično zavisni.
Tu su zaista brojne opcije, koje podrazumevaju najrazličitiji izbor hrane. Čak je i poseta Union Square Greenmarket-u fenomenalno gastronosmko iskustvo, jer možete probati sveža peciva, voće i povrće, meso, sireve, sve to iz različitih regija.
5. Gaggan Anand, šef restorana Gaggan
Trenutno se nalazimo u jednom od tih gradova, Bilbaou. Takođe, tu je moj rodni grad Kalkuta, za koji me vežu svi domaći ukusi detinjstva, koje ništa ne može zameniti. Živim u Bangkoku, a svi znamo šta Bangkok predstavlja na turističkoj mapi. To je grad u koji ljudi dolaze zbog hrane više no zbog bilo čega drugog. Hong Kong bih izdvojio poseno zbog ulične hrane i njihovih neprevaziđenih nudli. Veliki sam fan azijske kuhinje.
Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/
10 KOMADA KOJE SVAKA ŽENA U PEDESETIM TREBA DA IMA U SVOM GARDEROBERU: Inspirišite se da postanete ikona stila
OVI MODELI PANTALONA NAJBOLJE PRISTAJU ŽENAMA 50+ : Modne ikone sa Instagrama ih uključuju u svoje dnevne outfite
ANGELINA JOLIE PROŠETALA NAJPOŽELJNIJU TORBU ZA 2023. GODINU: Košta preko 3000 dolara i ponovo vraća u modu XXL formu
9 PROIZVODA KOJE NE BI TREBALO DA KORISTITE KADA PREĐETE 50: Umesto da čine lice svežim, daju potpuno suprotan efekat
DA LI ŽENE TREBA DA SE ODREKNU NASLEDSTVA U KORIST MUŠKOG ČLANA PORODICE? Ekonomska moć nad drugim je osnov nejednakosti