Deca najčešće uče od svojih roditelja tako što ih oponašaju i posmatraju kao model koji tokom života prate. Zato je važno da i očevi sa sobom nose vrednosti koje će preneti kako na sinove, tako i na ćerke.

Svojim primerom, tata feminista će pokazati i ohrabriti svoju decu da se bore protiv diskriminacije, prkose rodnim stereotipima i zalažu za rodnu ravnopravnost.

Kako da tate budu feministe?

1. Ne govorite svojim sinovima da očvrsnu

Jako je važno da naučite svoje sinove da poštuje svoja osećanja i brine o tuđim. Filmovi i video igrice bombarduju dečake pričama o muškarcima koji su snažni i agresivni, ali retko ranjivi i nežni. Dečaci često oponašaju ove likove. Kao očevi, možete predstavljati model muškarca koji je lišen toksičnih stereotipa.

pexels-karol-miranda-18735306.jpg
Pexels/Karol Miranda 

2. Prkosite rodnim stereotipima

Tradicionalne igračke za devojčice se fokusiraju na izgled i kućne poslove, dok se igračke za dečake fokusiraju na takmičenje i prostorne veštine. U dečijim knjigama je skoro dvostruko veća verovatnoća da će se prikazati junak nego heroina. Devojčica se onda često šalju pogrešne poruke kroz odrastanje. Zato treba da osnažujemo i devojčice i dečake da budu ono što jesu i slobodno razvijaju svoja intereovanja, bez obzira na stereotipe.

3. Pokažite svojoj deci šta znači rodna ravnopravnost

Tata feminista zna da deca posmatraju svoje roditelje i uče od njih. Zato delite poslove u kući prema veštinama, želji ili praktičnosti, a ne prema rodu. Svojim primerom pokažite da se zalažete za prihvatanje različitosti i stvaranje rodno ravnopravnog društva. Tate feministe odgajaju srećniju, zdraviju i uspešniju decu. A povrh svega slobodnu, otvorenu i svoju. I sinovi i ćerke imaju koristi kada su odgajani ravnopravno.