Iako se danas dosta bavimo ovakvim problemima, koliko je moguće iskoreniti uticaj marketinga, mode i društvenih mreža iz pojedinaca i pojedinki?

Kao što znamo, ono što se smatra lepim, stalno se menja. Nekada se lepim smatrala uska kratka suknja dok danas trendove predvode oversize pantalone. A šta je s figurom? Iako mnoge kulture smatraju punije žene idealom lepote, u zapadnoj kulturi, pogotovo Americi, važi pravilno - što mršavije, to bolje.

Zašto je to tako?

Istraživanja pokazuju da u kulturama gde se više gladuje, tu se lepotom smatra punije, sito telo, i žena se tad smatra sposobnom za rađanje zdrave dece. Dok u kulturama koje nemaju problem s glađu, lepim se smatra mršavo. Samim tim, društvene mreže, reklame, lutke u prodavnicama, sve su izuzetno vitke, mršave žene koje nose XS. Ideal lepote koji je većini nemoguće dostići.

U skorijem istraživanju pokazano je da devojčice od 5 do 8 godina razvijaju lošu sliku o sebi i imaju manjak samopouzdanja. Čak 22% ispitivanih devojčica moglo je potpuno tačno da definiše reč dijeta. (Hayley Dohnt and Marika Tiggemann at Flinders University in Australia).

Iz ovog nastaju razni problemi kao što su anoreksija, bulimija i korišćenje različitih lekova za mršavljenje.

Koji lek je trenutno najpopularniji?

Ozempic je zapravo lek za dijabetes. Trenutno je nestašica ovog leka i to svuda u svetu, upravo od zloupotrebe ovog leka od strane ljudi koji nisu dijabetičari i kojima nije namenjen, a žele drastično da smršaju u kratkom vremenskom periodu. 

Zašto je štetan?

Pokazano je da se odmah nakon prestanka konzumacije leka kilogrami vrate, a posledice za ljude koji ne boluju od dijabetesa su razne hronične bolesti jetre, bubrega... Više i stručnije o tome pisala je naša nutricionistkinja Zvezdana Ljubenković.

Društvo je toliko nametnulo ženama da izgledaju sve mršavije da će one koristiti opasne lekove po cenu zdravlja samo da bi izgubile koji kilogram. To mora da prestane kao i čitava kultura ekstremnog mršavljenja.