U poslednjih nekoliko godina, pojava zloupotrebe antidijabetičkih lekova postala je izazovna tema u medicinskoj zajednici. Stručnjaci ističu zabrinutost zbog sve češćeg korištenja ovih lekova izvan propisanih indikacija, a u svrhu gubitka telesne mase. Ovaj fenomen zahteva pažljivo proučavanje kako bi se razvile odgovarajuće strategije prevencije i edukacije o pravilnom korištenju, te kako bi se osiguralo da pacijenti ne koriste lekove na način koji bi mogao ugroziti njihovo zdravlje. U tom cilju, konsultovali smo nutricionistkinju Zvezdanu Ljubenković koja nam je u nastavku detaljnije objasnila sve o ovom fenomenu. 

Aktivna supstanca semaglutid nalazi u registrovanim lekovima za lečenje dijabetesa tipa 2, koji se u poslednje vreme često dovode u vezu sa temom mršavljenja. Upravo su antidijabetički lekovi jedni od trenutno natraženijih lekova u Srbiji, a zbog masovne kupovine postavlja se pitanje šta oni zapravo rade. Do mnogih je došla informacija da upotreba obećava vitku liniju i gubitak nagomilanih masnoća za kratak vremenski period, bez mnogo truda, ali i znanja i posledica koje može da prouzrokuje ovaj lek. U svetu se već uveliko koristi, a nažalost ovaj „moderan“ način mršavljenja se pojavio i kod nas. 

Šta je semaglutid?

Reč je o leku za dijabetes tipa 2 koji se koristi za kontrolu šećera u krvi i sekundarno za supresiju apetita. Aktivna supstanca semaglutid, pomaže organizmu da smanji visoku koncentraciju šećera u krvi, a preventivno utiče i kod srčanih oboljenja. Utiče na smanjenje apetita, često kod osoba koje ne unose dovoljno proteina u organizam (gradivne materije koje su neophodne za proizvodnju kolagena).

Kako semaglutid deluje?

Lek utiče na smanjivanje pokretljivosti creva i smanjen apetit. Osobe koje konzumiraju lek nemaju velike potrebe za slatkišima i industrijski prerađenom hranom kao ranije. Uz manje i učestalije obroke se brže zasite i ne razmišljaju konstantno o unosu hrane.

siora-photography-cixohzDpNIo-unsplash.jpg
Unsplash / Siora Photography 

Kolika je efikasnost leka?

Efikasnost leka je individualna i varira od organizma do organizma. Prema kliničkim studijama koje su sprovedene kod osoba koje su koristile semaglutid, gubitak je varirao od 5-10% od svoje početne telesne mase tokom vremenskog perioda od godinu dana. Gubitak zavisi od više različitih faktora – pola, starosti, konstitucije tela, zdravstvenog stanja i istorije gojaznosti.

Važno je napomenuti da nigde u istraživanjima nije istaknuto da li se tokom gubitka kilograma gubio procent mišića ili masti. Kada želimo da smršamo, cilj nam je da gubimo masti, a zadržavamo što više mišićnog tkiva.

Zloupotreba ozempica i lekova za dijabetes za mršavljenje
Reebok via BestImage / Bestimage / Profimedia 

Šta se dešava kada prestanete da konzumirate semaglutid?

Prestankom primene leka dolazi i do prestanka efekta samog leka, što je i logično, ali veliki problem nastaje kada se apetit ponovo počne vraćati u normalu (dolazi do povratka osećaja stalne gladi, pa čak i još veće). Pojedina klinička istraživanja ukazuju da nakon primene GLP-1 osobe koje su gubile kilograme, vrate 2/3 izgubljene telesne mase.

Izuzetno je bitno da znamo da lek nije namanjen trajnom gubitku telesne mase, već je to lek za terapiju dijabetesa tipa 2. Za gubitak telesne mase potrebno je promeniti navike i pristup ishrani.

Nažalost kilogrami nisu došli preko noći, pa tako ne mogu ni nestati. Pored povratka kilograma, značajno se gubi na mišićnoj masi, dolazi do pada energije, pojava svakodnevnog umora, metalozam se uspori, a odrazi se negativno i na hormonski status.

birgith-roosipuu-eCjxgeGFDpI-unsplash.jpg
Unsplash/Birgith Roosipuu 

S obzirom na to da sve više ljudi semaglutid kupuje samostalno u apoteci bez nadzora lekara, apelujemo da ovo nikako ne smete da radite.

Izuzuetno je važno i da znate da lek ne smete da koristite ukoliko ste alergični na neku od komponenti ovog leka. Nije preporuka da lek koriste osobe koje u porodici imaju u kliničkoj anamnezi karcinom štitne žlezde, debelog creva i pankreasa.

Koja su moguća neželjena dejstva leka?

Prilikom konzumiranja mogu se pojaviti hronične mučnine, gorušice, vrtoglavice, bol u želucu, dijareja ili zatvora, osećaj umora i letargije (često se dešava da se osobama za volanom naglo prispava). Simptomi mogu da prestanu nakon mesec dana konzumiranja, ali je neophodno da se javite odabranom lekaru čim se pojave prvi navedeni znakovi.

the-tonik-5Lbyao5bzbc-unsplash.jpg
unsplash / the tonik 

Neka od neželjenih efekata odnose se na beauty segment: dolazi do promene mimike i izgleda lica kod osoba koje su konzumirale navedeni lek. Nagli gubitak masti u predelu lica smanjuje i elastičnost kože i smanjuje punoću obraza, te može doći do preveremenih bora i gubitka tonusa.

Ispitivanje na životinjama su pokazale reproduktivnu toskičnost. Postoje ograničeni podaci o primeni semaglutida i u toku trudnoće i dojenja. Ukoliko planirate trudnoću, neophodno je prestati sa konzumiranjem leka. 

Šta se dešava u crevima nakon unosa hrane?

Kada jedemo, u crevima se proizvodi hormon GLP-1, koji ima svoje zadatke u našem telu. Prvo daje komandu da pankreas otpusti insulin koji ima ulogu da snizi nivo šećera u krvi, zatim dolazi do sporijeg pražnjenja želuca ( dovodi do sporijeg oslobađanja glukoze u krvotok nakon obroka), a zatim smanjuje lučenje glukagona (hormona koji povećava nivo šećera u krvi).

nadine-primeau-l5Mjl9qH8VU-unsplash.jpg
unsplash / nadine primeau 

Koji je ispravan način za gubitak telesne mase? 

Potrebno je da se akcenat pre svega stavi na unos proteina i poveća broj treninga snage. Neophodno je odabrati zdravije namirnice, za doručak birati proteine isključivo u kombinaciji sa povrćem (na primer omlet sa paprikom i prazilukom uz veliku porciju zelene salate ili nekog drugog sezonskog povrća ). Za ručak i večeru birajte parče mesa ili ribe sa porcijom povrća (čorba, potaž, grilovano ili bareno povrće, variva, obrok salate…). Isključite iz ishrane industrijske slatkiše, zamenite ih sa voćem koje sadrži nizak ili srednji GI (za početak možete uvrstiti u ishranu jabuku, crveno voće, orašaste plodove).

Pre upotrebe leka i svake dijete konsultujte se sa svojim lekarom.