Januar je sada i zvanično prošao, praznična sezona je daleko iza nas, te je vreme da sve one novogodišnje rezolucije zaista i počnemo da sprovodimo u delo. Na prvom mestu, posvećujemo se sebi i sopstvenom zdravlju, a jedan od puteva vodi nas kroz zdravu ishranu.

Tada, mnogi od nas se suočavaju s izazovom povratka na pravilnu ishranu. Međutim, tone mora nužno da znači drastične promene u načinu života i prevelika ograničenja. Konsultovali smo nutricionistkinju i kvantnog terapeuta Zvezdanu Ljubenković, te vam u nastavku teksta donosimo četiri načina koji će vam pomoći da ponovo uspostavite zdravu rutinu ishrane i osećate se energičnije i vitalnije.

Češće pripremajte kuvana jela

Iako praznična sezona uključuje česta porodična druženja i konzumaciju visokokaloričnih jela, sada je pravi trenutak da se vratite kuvanju. Pripremanje sopstvenih obroka omogućava vam da tačno znate šta čini jedan vaš obrok, tako da ne konzumirate višak šećera, soli, ulja i drugih prerađenih sastojaka, a da toga niste svesni.

Preusmerite pažnju na celovitu hranu poput voća, povrća, nemasnih proteina i zdravih masti. Pokušajte da se uverite da ovi minimalno obrađeni sastojci bogati hranljivim materijama čine većinu svakog obroka. Ako ste spremni na to, proširite svoje horizonte i budite kreativni sa sastojcima koje obično ne biste kupili. Pokušajte da dodate novu mahunarku na svoju listu za kupovinu.

Kako se zdravije hraniti nakon praznika prema nutricionistkinji Zvezdani Ljubenković
unsplash / farhad ibrahimzade 

Odvojite dovoljno vremena za san

Dok praznična sezona mnogima nudi dovoljno vremena za odmor, opuštanje i prepuštanje produženom snu, za druge se to odnosi na žrtvovanje sna radi društvenih angažmana. Međutim, nijedna opcija nije idealna na duži rok. Prekomerno spavanje može ostaviti osećaj letargije, dok nedovoljan odmor može da ugrozi vaš imunitet, produktivnost, zdravlje creva i raspoloženje.

Uspostavljanje ravnoteže i briga za dovoljnom količinom sna je ključna za održavanje opšteg zdravlja i sreće. Kvalitetan san ima potencijal da poboljša vaše raspoloženje, performanse vežbanja, zdravlje creva, metabolizam i imuni sistem. Optimalno je imati 7-9 sati kvalitetnog sna svake noći da biste se osećali zdravo i pripremljeno za dan koji je pred vama.

Odustanite od krivice

Nakon perioda praznika, tako je uobičajeno pasti pod uticaj onog dobro poznatog osećaja krivice. Umesto da razmišljate o svoj toj hrani i piću koje ste konzumirali, ali evo ključne perspektive: prošlost je iza vas! Osećaj krivice uopšte nije od pomoći. U stvari, to može produžiti nezdrave izbore jer ste toliko zauzeti vređanjem i kažnjavanjem sebe i svog tela. Umesto da podlegnete iskušenju da jednostavno odustanete od svojih zdravih navika nakon što nakratko ispadnete iz koloseka, odlučite da oprostite sebi i nastavite dalje!

Kako se zdravije hraniti nakon praznika prema nutricionistkinji Zvezdani Ljubenković
unsplash / farhad ibrahimzade 

Zamislite svaki obrok kao priliku da dobro izaberete

Gledajte na svaki obrok kao na priliku da napravite zdravizbor koji će vam pomoći da se osećate najbolje. Ako se jednom okliznete, u redu je! To ne znači da morate odustati od ostatka dana, smatrajući ga izgubljenim. Duboko udahnite svaki put kada sednete da obedujete, a zatim napravite izbore koji će vam omogućiti da se osećate najbolje. Polako žvačite hranu, uklonite sva ometanja i uživajte u hrani sa svim svojim fokusom i pažnjom, i otkrićete da donosite najbolje izbore za sebe, bez potrebe sa preterivanjem.