U svetu nege kože, svaka godina donosi nove trendove i inovacije, a kako su pomenuti trendovi vrlo često evolucija prethodnih, može biti korisno i osvrnuti se jedan korak unazad, kako bismo saznali koja ćemo to beauty pravila ostaviti u 2023. godini.

Beauty svet je u poslednjih nekoliko godina krenuo putem minimalizma, a 2024. godina nije izuzetak, pa ako je ikada bilo vreme da usvojite mantru 'manje je više', ovo je vaš znak. Nastavite čitanje našeg pregleda prevaziđenih pravila i pripremite se za novu eru u nezi kože.

Preveliki broj koraka i preparata u rutini

Daleko iza nas je vreme kada se rutina nege kože koja se sastoji od 12 koraka smatrala poželjnom. Ovih dana, beauty trendovi se sve više fokusiraju na pristup "manje je više". Šta više, zahvaljujući inovacijama u formulacijama proizvoda, i dalje možete postići željene rezultate - proizvodi jednostavno deluju efikasnije kako bi postigli više ciljeva odjednom.

Dvostruko čišćenje

Dvostruko čišćenje možda jeste najefikasniji način da se dubinski očisti koža (posebno ako ste nosili šminku), ali proizvođači kozmetike se sve više okreću čistačima koji će pružati jednake performanse u jednom koraku. Ovi hibridni čistači odgovaraju načelima skinimalizma i rastućoj potražnji za multifunkcionalnim proizvodima, istovremeno stavljajući zdravlje kože na prvo mesto.

Samo jedan aktivan sastojak

Trend nege kože sa jednim sastojkom dominirao je poslednjih godina, pomažući nam da se upoznamo i edukujemo o koristima ključnih sastojaka za negu kože poput hijaluronske kiseline i niacinamida. S obzirom na to da sve više ljudi traži jednostavnost u svojim dnevnim rutinama, stvari su se promenile.

Brendovi sada formulišu proizvode sa istim sastojcima koje smo prihvatili i zavoleli, ali preparati sadrže više aktivnih sastojaka u jednom pakovanju.

Prečasta eksfolijacija 

Hemijski eksfolijanti (takođe poznati kao kiseline za eksfolijaciju) poput glikolne i salicilne kiseline ubrajaju se među najčešće "googlovane" sastojke za negu kože svih vremena—delimično podstaknuto trendom jednostavnih sastojaka za negu kože. Iako poseduju impresivne benefite za one koji žele glatku, sjajnu i čistu kožu, kada se koriste prekomerno, kiseline mogu ugroziti kožnu barijeru, dovodeći do povećane osetljivosti i iritacije.

S obzirom na to da se kiseline pojavljuju u tonerima, čistačima, serumima i maskama, lako je preterati u njihovom korišćenju, a da toga nismo ni svesni—i dodatni problemi mogu nastati kada se kiseline kombinuju sa drugim aktivnim sastojcima poput retinoida i vitamina C.

Danas smo mnogo svesniji značaja zdravlja kožne barijere, i najnovija lansiranja proizvoda fokusiraju se na umirivanje i jačanje kože putem sastojaka poput ceramida i skvalana. Iako je eksfolijacija i dalje ključni deo dobro zaokružene nege kože, umesto toga birajte nežne eksfolijante koji koriste sastojke poput mandelične kiseline ili enzima, i ograničite eksfolijaciju na samo jednom nedeljno.

Skuplji proizvodi za negu kože

Zahvaljujući brendovima poput Beauty Pie, The Inkey List i The Ordinary, sada svi znamo da nije potrebno potrošiti basnoslovne svote novca kako bismo videli rezultate korišćenja proizvoda za negu kože. Zapravo, mnogi skupi proizvodi za negu kože prave se u istim fabrikama i sa istim sastojcima kao i oni iz pristupačnijih brendova. 
Pokušajte da se što bolje informišete o kvalitetnim sastojcima te ih potražite među prozvodima nižeg cenovnog ranga. Prijatno ćete se iznenaditi!

Izvor: ELLE /N.K.