Brojne svetske zvezde poput Kate Moss, Gwyneth Paltrow, Victorije Beckham i Drew Barrymore poznate su po svojoj blistavoj i mladolikoj koži, a svima je zajedničko što su u 40-im godinama. Svoj blistav ten, osim tretmanima, duguju i pravilnoj nezi i religioznoj skincare rutini, što im je omogućilo zadržavanje prirodnog sjaja i nakon 20-ih i 30-ih.

Nichola Joss, poznata celebrity kozmetičarka, mnogim poznatim licima je prvi izbor kog biraju da brine zdravlju i mladolikosti njihove kože, a njenom znanju veruju i Kate Moss, Hilary Swank, Gwyneth Paltrow i Meghan Markle.

Joss je sad otkrila kako stvoriti najbolju skincare rutinu u 40-ima, preventivne korake koje bismo trebale raditi u decenijama pre, kao i greške koje treba izbegavati kako bismo i u 40-ima imale zdravu i sjajnu kožu.

1. Najčešće greške u nezi kože

Korišćenje prejakih proizvoda poput pilinga koji skidaju prirodna ulja s kože može izazvati stresne reakcije na koži, smatra Joss, stoga je važno koristiti nežnije formule proizvoda koji su jednako učinkoviti, kao i uvrstiti ulja i serume u skincare rutinu. Nenošenje kreme sa zaštitnim faktorom može negativno uticati na dobar izgled kože dugoročno. Joss naglašava važnost svakodnevnog nošenja kreme sa SPF-om, kao i proizvoda koji štite od spoljnih zagađenja, iako su relativno novi trend na tržištu.

Prema celebrity kozmetičarki, redovno i ispravno čišćenje lica kao i zaštita i nega lica SPF-om i serumima dobra je podloga za negovanu kožu i u kasnijim godinama.

2. Važnost masaže lica

Masaža lica je korak u skincare rutini koji većina ljudi preskače, ali Joss objašnjava njenu važnost tokom jutarnje i večernje nege kože. Masaža lica uveče služi za opuštanje kože i oslobađanje od dnevnog stresa, dok jutarnja masaža budi kožu i priprema je za dan koji sledi. Roler za lice od žada ili gua sha kamen odlični su pomoćni alati koji će stimulisati mišiće na licu i otpustiti stres.

3. Promene na koži koje se mogu očekivati u 40-ima

Najveća promena koju možemo očekivati u 40-ima je gubitak elastičnosti kože i smanjenje mišićne mase u mišićima na licu, u kojima se očitava starenje kože. Gubitak čvrstoće i definicije u koži može se smanjiti dodavanjem aktivnih sastojaka, poput peptida i antioksidansa u skincare rutinu, objasnila je Nichola Joss te opet napomenula važnost masaže lica, koja će stimulisati vitalnost i zdravlje mišićnog tkiva te poboljšati tonus kože.

Kate Moss
Profimedia 

4. Sastojak koji treba početi na vreme koristiti

Zdravlje kože nije potrebno osigurati samo spolja, već i iznutra pa tako osim aktivnih sastojaka koje možemo koristiti na koži, moramo se pobrinuti i za unošenje sastojaka poput vitamina C i E, zelenog čaja, niacinamid i semenki grožđa kroz proizvode koje koristimo. Ove sastojke možemo uneti i kroz dodatke u ishrani, poput probiotika, koji će pozitivno delovati na naš imunitet, objasnila je Joss.

5. Savet br. 1 za žene u 40-ima

Joss je još jednom napomenula kolika je važnost onoga što unosimo u telo jednako kao i što nanosimo na kožu.

"Obrati pažnju na to da tvoja beauty rutina ne samo da uključuje specifičnu anti-age negu, već i da kroz ishranu unosiš skincare sastojke", objasnila je Joss te ponovo naglasila važnost uvođenja masaže lica u skincare rutinu.