Bez obzira da li ste pristalica novogodišnjih rezolucija ili ne, januar je vreme da razmislite i preispitate kako živite. Istraživanja sugerišu da kada pišemo te iste ciljeve za narednu godinu, vrlo brzo odustajemo - što zbog gubljenja entuzijazma, što zbog previsoko postavljenih ciljeva. Pa umesto da odbacimo stare navike, zašto ne bismo samo dodali neke nove, zdravije?

U nastavku donosimo 8 načina da živite zdravije u 2023. godini.

Uradite više od manifestovanja

Manifestovanje samo po sebi nije dovoljno“, kaže Jodie Cariss, osnivač Self Space terapije i autor knjige Kako rasti kroz ono što prolaziš. Nemojte se držati u zamci sudbine ili ’ako je suđeno da bude, biće‘. To je viralna tema ovih dana, ali oslanjanje na manifestacije zapravo vas može učiniti neverovatno pasivnim i zadržati vas na mestu iz kog se promene ne dešavaju. Preuzmite odgovornost, ali i obavezu, i ne zaboravite da kreirate, ne samo pisanjem, već i konkretnim akcijama. Verovaćete znatno više u sebe, ali i u dobar ishod.

Dajte sebi vremena za oporavak

U svetu fitnesa, trikovi za oporavak i isceljenje su popularniji nego ikad. Bilo da se radi o ledenim kupkama, krio komorama ili saunama, naša misija je da pomognemo našim telima da se fizički oporave nakon izazovnog perioda. Međutim, vrlo često preskačemo isti taj oporavak - koliko puta ste se s bolovanja vratili ranije nego što ste trebali, niste mirovali nakon povrede ili virusa, ili ste veštački nastavili da funkcionišete po starom nakon emocionalne traume? Preskakanje faze oporavka stvara lažni osećaj napretka, a samo štetite svom telu.

Rhian Stephenson, američka nutricionistkinja kaže da je ključ u priznavanje da nam je dopuštanje oparavka ulaganje u naše buduće blagostanje. Ne pružajte otpor prirodnim procesima i ne zaboravite da je zdravlje prioritet.

Probajte terapiju hladnom vodom

Od Bele Hadid do Gwyneth Paltrow, slavne ličnosti vole da zarone u hladnu vodu kako bi im pomogle u raspoloženju, zdravlju i opštem blagostanju – a sa globalnim tržištem krioterapije za koje se predviđa da će dostići zaradu od 318 miliona funti do 2030, to je proveren način za dobrobit. Pokazalo se da ima niz prednosti, od uticaja na depresiju, anksioznost, imunitet i metabolizam do umirivanja bola, a nova istraživanja pokazuju rane naznake da čak može pomoći i u lečenju demencije i Alchajmerove bolesti. Stručnjaci savetuju 11 minuta krioterapije nedeljno kako biste osetili njene benefite.

pexels-pixabay-433108.jpg
Pexels/Pixabay 

Raspitajte se o ear seedingu

Da li ste čuli za ear seeding? Na prvi pogled izgleda kao nakit, ali ima mnogo veći značaj. Minijaturne minđuše postavljaju se na akupunkturne tačke u ušnoj školjci, te se na taj način vrši blaga akupresura. Izuzetno su korisni u borbi protiv anksioznosti, glavobolje, umora i nesanice. Naša životna energija može se vratiti u tok primenom pritiska na određene tačke, sa ciljem oslobađanja energetskih blokada u telu i postizanja unutrašnje ravnoteže – zato razmislite od ovim zlatnim detaljima koji će vas i ulepšati i opustiti. 

Jedite više vlakana

Okej, znamo, ovo zvuči kao da je izgovorila vaša mama, ali istraživanja su pokazala da je visok unos vlakana povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti – povećanje unosa za samo 8 g dnevno može smanjiti rizik od umiranja od bilo koje hronične bolesti do 27 odsto. Nutricionistkinja i medicinska naučnica, dr Federica Amati, kaže da bi trebalo da pokušamo da ponovo osmislimo tipičnih „pet namirnica dnevno” (koje obuhvataju voće i povrće), ali tako da nedeljno bude preko 30 različitih, jer to povećava mikrobnu raznolikost u crevima. Osim što ćete uključiti mnogo lisnatog zelenila i povrća u svim duginim bojama, poboljšaćete unos polifenola, vlakana i biljaka bez dodatnih sredstava za povećanje mase, konzervansa ili drugih štetnih hemikalija, na ukusan i lak način.

Masirajte kosu uljima

Ako imate problem sa opadanjem kose, pogledajte dominantan TikTok trend za 2023. godinu, a to je masiranje kose uljem. Ovo je ojačava i neguje koren, stimuliše cirkulaciju krvi, te pospešuje zdrav rast kose, ali pored toga i umanjuje stres. Umasirajte ulje za kosu na vlasište, a zatim prstima utrljajte preostalo ulje po sredini i krajevima – možete ga masirati narednih 10 minuta ili čak ostaviti preko noći i isprati ujutru.

Kako živeti zdravije i kvalitetnije u 2024 godini
Unsplash/Enecta Cannabis extracts 

Posložite svoje navike

Da biste zadržali svoje dobre navike, zašto ne biste pokušali da ih posložite? Ova metoda znači da prvo identifikujete stare navike, popišete ih, a zatim osmislite nove i povežete ih tako što ćete ih staviti jednu do druge. Na primer, ako imate naviku da pijete kafu svakog jutra u 6, a želite da počnete da trenirate, jutarnja kafa u novoj realnosti treba da vam bude znak da je vreme za vežbanje. Radi se o tome da naš mozak bolje radi kad je povezan i kad nove navike povezuje sa starim. Tako su i šanse da ostanete dosledni - veće.

Obratite pažnju na zube

Studije su pokazale da loše zdravlje desni i zuba može dovesti do posledica u celom telu - jedna studija tvrdi da oni sa istorijom parodontalnih bolesti imaju 37 odsto povećan rizik od razvoja mentalnih problema i 18 odsto povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. 

„Čini se da većina ljudi samo čisti zube, ali ključ je desni jer se tu bakterije zarobljavaju“, kaže dr Reena Wadia. Treba čistiti čitavu unutrašnjost usta, od jezika do desni između zuba, i to uz pomoć sredstva za ispiranje, interdentalnih četkica ili konca za zube - svakog dana.