Od dana rođenja, hormoni nam diktiraju apetit, obrasce spavanja, kako reagujemo na stres, naš libido, da li smo srećni ili zabrinuti.

Hormoni koji najčešće prvi postaju neuravnoteženi su kortizol i insulin - hormoni “stresa” i “šećera u krvi”. Nazivaju se “alfa hormoni” jer oni imaju podsticajno dejstvo na ostale hormone - štitne, jajnika i sna. Kada oni nisu u balansu, ometaju normalno lučenje hormona štitne žlijezde, estrogena, progesterona, testosterona i melatonina.

Mnoge žene pate od hormonske neravnoteže, koja može da dovede do različitih zdravstvenih problema, od poremećaja sna do probavnih tegoba. Prvi simptomi su:

  • obilne, bolne ili nepravilne menstruacije
  • gubitak libida
  • nesanica
  • povećanje telesne težine bez očiglednog razloga
  • problemi sa kožom problemi sa plodnošću
  • glavobolja

Donosimo vam tri namirnice će vam pomoći da regulišete hormonski disbalans.

Smokve

Pomažu u regulisanju hormonskih procesa, preporuka je da se redovno jedu tokom menopauze. Možete ih jesti sveže ili suve, dodati u žitarice, smuti ili jogurt. Međutim, gojaznim ljudima se preporučuje da ih jedu samo ujutru i to ne više od dve voćke dnevno. 

Pivski kvasac

Sadrži cink koji deluje kao prirodni regulator hormona i takođe promoviše sintezu nekoliko hormona: štitne žlezde, progesterona i testosterona. Pivski kvasac možete da dodate u obrok, jogurta, salatu , da uzimate u prahu ili kao suplement u tabletama.

Bosiljak

On je efikasan "lek" koji pomaže kod hroničnih bolesti poput dijabetesa, metaboličkog sindroma i stresa, a koje direktno utiču na štitnu žlezdu, jajnike i pankreas, i druge organe. Najpoznatiji i najefikasniji je kada ga uzimate u obliku čaja, a možete ga dodavati i kao začin u mnogim jelima.

artur-rutkowski-2lEoPVy3oJ0-unsplash
Unasplash/Artur Rutkowski