Najbolji podkasti o mentalnom zdravlju su osmišljeni tako da budu se vrlo suptilno i neprimetno uvuku u naše prebukirane rasporede. U prevozu, na pauzi za posao, ili tokom pripreme ručka za sledeći dan...

Kolektivni tempo višestruko se ubrzao, te je logičan razlog zašto se čini i više nego izazovnim da kao prioritet postavimo rad na sebi. ''Svi smo neverovatno zauzeti, a slušanje podkasta je divan način da dobijete podršku na koristan i efikasan način'', kaže dr Terri Bacow, psihoterapeutkinja iz Njujorka.

Osim što utiču pozitivno na naše mentalno zdravlje i čine da se osećamo manje usamljeno, oni su pre svega edukativni, što ih čini vrednim resursom: ''Podkasti su odličan način da se omogući dublje učenje, povezivanje sa sobom i introspekcija''kaže dr Daryl Appleton, specijalizovan za mentalno zdravlje najuspešnijih ljudi. ''Volim da podsećam svoje klijente da su sadržaji koje konzumiramo važni. Dodavanje podkasta u svoju rutinu je odličan način za rast, razvoj i dobar osećaj''. A pored toga, možete ih slušate bilo kada, bilo gde.

U nastavku donosimo 10 najboljih podkasta o mentalnom zdravlju, preporučenih od strane psihoterapeuta.

1. Feel Better, Live More

Nemoguće je u potpunosti pozabaviti mentalnim zdravljem bez razgovora o fizičkom. Lekar opšte prakse i autor Rangan Chatterjee, istražuje ovu vezu, razgovarajući sa stručnjacima i nudeći rešenja kako da se osećate bolje poboljšavajući kvalitet svoje dnevne rutine. 

2. Where Should We Begin With Esther Perel

Ovaj podkast pomaže parovima da reše svoje složene i dugo taložene probleme. Esther govori o uobičajenim borbama sa kojima se suočavamo u vezi i u stanju je da secira svoje terapijske sesije. Ona pruža praktične alate i uvide koje ljudi mogu da koriste u svojim odnosima; a takođe destigmatizuje probleme sa kojima se svi susrećemo, a o kojima se malo govori.

3. The Happiness Lab With Dr. Laurie Santos

Laurie kao briljantan mislilac i govornik stručno integriše najnovija naučna istraživanja kako bi nam pomogla da razumemo sopstveni način razmišljanja i osećanja, te budemo srećniji i ispunjeniji na dnevnom nivou. 

4. The Mental Illness Happy Hour

Govori o mentalnom zdravlju sa osvežavajućom iskrenošću, čineći da se slušaoci osećaju bezbedno—i slobodni da se smeju kroz sve što im se nađe na putu - jer smeh je naš omiljeni lek. Ovaj podkast dovodi sjajne goste iz oblasti mentalnog zdravlja i nauke, a razgovori su puni ne samo korisnih informacija, već i humora. Odlično u danima kada vam je potreban osmeh.

profimedia-0635237980.jpg
Replay via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

5. Coping With Ghosting

Ko od nas nekad nije bio ghostovan? Greta na topao i zanimljiv način govori o iskustvima kada neko prosto nestane iz našeg života, bez najave. Suočavanje sa ovakvom vrstom odbijanja može itekako da utiče na naše mentalno zdravlje, te se preporučuje svima koji su ga nekad doživeli.

6. The Hardcore Self-Help Podcast

Klinički psiholog Robert Duff u ovom podkastu razlaže niz tema koje se odnose na mentalno zdravlje, tako da ozbiljne psihološke teme približi široj javnosti. Ne ustručava se da deli i detalje iz svog života i iskustva, a sve zarad kvlitetnog, svrsishodnog razgovora (jer kako kaže - ne podnosi tzv. psihobrbljanje). 

7. We Can Do Hard Things

Domaćin podkasta je Glennon Doyle sa svojom ženom i sestrom, a naziv nagoveštava njihovu životnu mantru. Fokusir se na životne poteškoće i načine da se nosi sa njima. Ton je iskren, sirov i nefiltririran, zbog čega ih posebno obožavaju, a govore o nekim od najvažnijih pitanja sa kojima se suočavamo, kako individualno, tako i kolektivno. 

8. The Anxious Truth

Ovaj sjajni podcast  pokriva sve aspekte anksioznosti i uključuje diskusiju o drugim mentalnim stanjima, uključujući telesni dismorfni poremećaj (BDD). Nemoguće je ne pronaći temu koja će vam biti zanimljiva. I, kao bonus: nekoliko epizoda je posvećeno pričama o uspehu, koje slušaocima donose nadu bez naginjanja u toksičnu pozitivnost.

9. Happier With Gretchen Rubin

Autorka The Happines Projecta govori o važnim savetima za sreću, od dnevnih afirmacija, trikova do novih rutina i promena u perspektivi. Teme uključuju sve, od toga kako brže zaspati, kako stvoriti dobre konekcije, ali i kako se nositi sa žaljenjem, i još mnogo toga.

10. Meditation Minis Podcast

I za kraj - nema samoizlečenja bez meditacija. Slušanje razgovora o mentalnom zdravlju je jedna stvar, a druga je primena svakodnevnih praksi. Za one od nas koji ne mogu da miruju predugo, ovaj podkast nudi mikrodoziranje u meditaciji. Svaka epizoda je savršena za 5 do 10 minuta meditacije, onda kada vam je najpotrebnija.