Problem masnog sklalpa, oštećena vlas, procvetali krajevi kao i gubitak kose mnogima su noćna mora, međutim, rešenje postoji. Reč je o tretmanu krioterapija kose, koji postaje sve popularniji u salonima. Ovom metodom "zatvara se vlaga" što kosi daje sjaj, umesto da ispari zbog čega neretko vaša frizura može delovati suvo, a krajevi kao da su odavno zreli za šišanje.

Prilikom krioterapije kose koriste se ekstremno niske temperature kako bi se primorale folikule dlake da se "zatvore" oko proizvoda koji ste nanosite. Sličan efekat možete dobiti i tuširanjem hladnom vodom koja na duže staze doprinosi zdravlju kose.

Šta je kriotepapija kose i za šta se koristi?

U proceduri se koristi tečni azot, i to na mokroj kosi. Kada se zagreva, azot se pretvara u paru, ali ta para i dalje ima nisku temperaturu. kao rezultat izlaganja hladnoći, brojne bakterije na površini kose odumiru, nestaju keratinizirane ljuspice kože koje zapušavaju lojne kanale i povećava se cirkulacija krvi.

Krioterapija kose spas je za oštećenu kosu.
Shutterstock 

Nakon krioterapije kosa će biti sjajnija i zdravija. Takođe, krioterapija kose pozitivno utiče i na seboreju i perut, te obnavlja sklap i pospešuje rast kose. Ovaj tretman često su prepisivali dermatolozi onima koji pate od peruti, opadanja kose, jakog svraba i ukupnog lošeg stanja kose.

Da bi učinak bio potpun, preporuka je da se krioterapija ponavlja najmanje 10 puta, a pauza između procedura ne bi trebalo da je duža od 2, 3 dana.

Ko ne sme da je koristi?

Uvek je bitno da za ovakav postupak odaberete proveren salon, odnosno stručnjaka, jer negativne reakcije nastaju samo i isključivo zbog ljudskog faktora i neodovoljne obučenosti.

Ipak, krioterapija kose ne preporučuje se osobama koje pate od zaraznih bolesti, migrene, epilepsije i hipertenzije, kao i onima koji ne mogu da podnesu hladnoću.

Krioterapija je odličan izbor za rast kose.
Profimedia 

Kako izgleda postupak?

Krioterapija se može raditi na suvu i mokru kosu, iako stručnajci kažu da je efekat bolji kada je kosa makar navlažena. Kada dođete u salon, kosa se rasčešljava i razdvaja se po pramenovima, a potom se duž dlake povlači štapić sa pamučnog gazom natopljen u tečni azot. Takođe, umesto štapića koristi se i poseban uređaj, kriodestruktor koji podseća na peglu za kosu, koji ispušta paru od tečnog azota. Ceo postupak traje 10 do 15 minuta, a pogledajte u videu kakvi su rezultati.

KRIOTERAPIJA KOSE VRAĆA U ŽIVOT I NAJUNIŠTENIJU VLAS: U trenutku rešava problem procvetalih krajeva, a možete je raditi i sami TikTok/helena.bu1

Kako izvesti krioterapiju u kućnim uslovima?

Bitno je napomenuti da je ovako nešto moguće samo ukoliko imate nešto dužu kosu, makar do dužine paža. Sve što je potrebno je da u posudu sa hladnom destilovanom vodom dodate leda, a potom potapate pramen po pramen kose. Svaki put kosa treba da bude potopljena barem nekoliko minuta.

Postupak treba ponoviti nekoliko puta, a potom lagano iscediti i ostaviti da se kratko prosuši na vazduhu, a potom kosu sušiti fenom na kom je duvanje podešeno na hladno. Sušenje kose će biti duže, ali će na duže staze benefti biti isplativi, te nije zgoreg da pokušate ovako nešto ukoliko želite da oporavite svoju kosu.