Gotovo da nema osobe koja u nekom trenutku svog života nije odsekla šiške. I da, scenario je neretko isti - dobro izgleda kod frizera, međutim, problemi nastaju kada pokušate sami da ih stilizujete, pogotovo ako je vaša kosa kovrdžava ili talasasta.

Nažalost, ta odluka da drastično promenimo svoj look neretko se pretvara u agoniju dok šiške ne izrastu, zbog čega vam šnalice i ukosnice postaju najbolji prijatelji. To je posebno vidljivo kod popularnih "zavesica", odnosno "curtain bangs" kada u jednom trenutku više ne možete da ih oblikujete "na spolja", a opet, nisu dovoljno duge da se stope s ostatkom kose. Međutim, eksperti tvrde da postoji bolji, lakši način da brže, i slobodno možemo reći, bezbolnije izrastu.

Ukoliko želite da vam šiške brže porastu bitno je da vam kosa pre svega bude zdrava.
Profimedia 

Stilista poznatih Andrew Barton otkrio je "cake" koje će vam pomoći u "izrastanju" šiški.

Dobar sprej za kosu je spas

Duže šiške koje konstantno padaju na lice znaju da budu izuzetno naporne. Međutim, Andrew svima savetuje mali trik koji će obezbediti da budu sklonjene sa lica. "Dodajte malo spreja za oblikovanje na vlažnu kosu i oblikujte šiške na jednu stranu", savetuje frizer i dodaje da ih nakon toga možete osušiti okruglom četkom na stranu kako biste dobili podignutiji i ravniji efekat.

Sprej za kosu može biti pomoć kad pokušavate da stilizujete šiške koje rastu.
pritnscreen/instagram 

Aksesoarima prebrodite "krizni" period

Kada šiške rastu, neizostavna je faza kada prosto ne izledaju najbolje i teško ih je uklopiti sa frizurom. Tada u spas dolaze aksesoari. Andrew savetuje da birate upečatljive komade umesto klasičnih jer daju glamurozni pečat vašem stilu. Andrew Barton kaže da je ovo najlakši način da prebrodite krizni period s obzirom da kosa u proseku raste oko 1,5 cm mesečno.

Ne zaobilazite frizera

Čak i ako niste sigurni da li zaista želite da potpuno izrastete svoje šiške, potrebno je oko 3 meseca da bi vaš stilista mogao da ih uklopi u ostatak frizure. Andrew savetuje da ne preskačete frizere, te da redovno skraćivanje može pomoći da kosa brže i lakše izraste.

Dok čekate da vam izrastu šiške frizera treba redovno da posećujete.
Shutterstock 

Dodatni saveti za brži rast

Najbitnije je da vam kosa bude zdrava. Savetuje se da smanjite upotrebu prese koliko je to moguće, i da obavezno pre svakog izlaganja toploti koristite zaštitne sprejeve. Ruzmarinovo ulje ili ruzmarinov čaj mogu pomoći u bržem rastu, kao i masaža skalpa, a od pomoći su i hranljive maske koje oporaviti vaš skalp.