Za dobru skincare rutinu, osnovno je da znate svoj tip kože. Bez ovog koraka, lako se može desiti da se stalno vrtite u krug sa pogrešnim izborima, bez adekvatnog poboljšanja vaše kože. Ogroman broj proizvoda na tržištu je usko povezan sa određenim tipom kože, tako da onog trenutka kada otkrijete kojoj grupi vi pripadate, biće vam lakše da odredite koji će proizvod vama biti od koristi, a koji nema potrebe kupovati.

Koji tipovi kože postoje?

Masna koža

Karakteriše je povećana produkcija sebuma, zbog čega je koža više sjajna i masna, a može biti i podložna proširenim porama i nesavršenostima. Postoji pogrešno verovanje da ovom tipu kože nije potrebna hidratantna krema, jer će joj samo naštetiti. Zapravo, ukoliko vaša koža nije dovoljno hidrirana, sebi ćete napraviti veći problem, jer će se lučiti više sebuma. Cilj je izabrati oil-free proizvod lagane teksture, koji će nadoknaditi ono što nedostaje.

Suva koža

Totalna suprotnost prethodnom tipu, koža je jako suva, često praćena perutanjem i neprijatnim senzacijama. Zato ovde biramo bogate kreme, koje u svom sastavu imaju emolijense i humektante. Humektanti privlače vodu, emolijensi pomažu da se ta voda zadrži, kako bi koža bila mekša i sjajnija.

Kombinovana koža

Kako joj samo ime kaže, ovaj tip kože ima karakteristike prethodna dva tipa. Koža je najčešće masna u T-zoni (čelo, nos i brada), dok su ostali delovi lica suvi. Ovo je tip kože za koji je najteže pronaci proizvode. Baš takav, kombinovani pristup bi zato ovde imao najviše smisla. Za masne delove kože, koristite proizvode lagane teksture, a za suvi deo lica bogate teksture.

Osetljiva i koža sklona aknama

Ovo bih pre nazvala podtipovima kože. Svaki od prethodno navedenih tipova, može biti i osetljiv i podložan aknama, jer danas živimo u takvom vremenu. Izloženi smo velikom broju spoljašnjih faktora, koji mogu dovesti do toga da nam koža postane i/ili osetljiva i/ili podložna aknama. Tu je naravno i genetski faktor svakog od nas. Nekad može doći i do pogrešnog mišljenja da vaša koža spada ovde. Ukoliko je reakcija bila na neku od kiselina/retinoida, to najčešće znači da se vaša koža još uvek nije navikla na korišćenje ovih proizvoda, dajte joj malo vremena. Međutim, ukoliko vaša koža postane crvena, iritirana nakon tuširanja, vežbanja ili čak i nekih baš nežnih proizvoda, onda ste ipak bili u pravu.

I naravno, nekoliko srećnika ima normalan tip kože, kojima koža radi baš onako kako bi trebalo, zato je tu osnovna nega najbolji pristup.

NAJBOLJE KREME IZ DROGERIJA ZA VRAT I DEKOLTE: Recite zbogom naboranoj koži i vratite joj svežinu i jedrinu
Courtesy of Zara/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

E sad kada ste naučili koje sve opcije postoje, vreme je da sami odredite kojoj grupi vi pripadate, kako biste napravili dobar temelj vaše skincare rutine. Pratite sledeće korake:

Operite lice bilo kojom umivalicom i sačekajte 1-2 h. Nemojte koristiti nikakve proizvode u tom periodu. Posmatrajte kako se vaša koža ponaša. Ukoliko se presijava, najverovatnije imate masnu kožu. Ukoliko taj sjaj primećujete samo u T-zoni, onda imate kombinovani tip kože. Ako vas koža zateže i imate osećaj suvoće, vaša koža je suva.

Kada jednom odredite tip kože, ne znači da ste sada bezbrižni. Nažalost, naša koža je podložna promenama. To mogu biti različiti lekovi, klimatske promene, godine.. Ako vam je koža bila suva sa 16 godina, ne znači da će biti takva sa 30 godina, zato slobodno, sa vremena na vreme ponovite ovu tehniku, kako biste bili sigurni. Na taj način ćete uvek koži pružiti ono što joj je potrebno.

A ovo je top 5 proizvoda koje bih lično izdvojila za određene tipove kože:

1. La Roche Posay Cicaplast Baume B5 - ovaj proizvod je brzo postao viralan, i to sa razlogom. Međutim, neće biti pravi izbor ukoliko je vaša koža masna ili kombinovana. Zato pre nego što ga osudite, prvo proverite tip kože! Ako imate suvu kožu, garantujem vam da ćete ovaj proizvod obožavati.

59E15630-AAA0-4ABE-B7D8-8F03FF03DCE6.jpeg
La Roche-Posay 

2.Ducray Keracnyl penušavi gel – masna/osetljiva/podložna aknama, kao i kombinovana koža će uživati u ovom proizvodu. Nežna umivalica, kako za masni, tako i za suvi deo lica.

E331A0FE-1C15-48CF-AB1E-9DBF1E1F86FC (1).jpeg
Ducray 

3. Bioderma sensibio AR BB krema – izbor za suvu/osetljivu kožu, prikriva crvenilo, a i dodatno štiti od iritacija. Savršen izbor za zimske dane.

BB4968CA-CB18-4AE5-9EAB-877B85E04122.jpeg
Bioderma 

4. Cosrx Snail 96 Mucin Power Essence – primer odličnog proizvoda za hidrataciju masne, kombinovane, a i suve kože. Kod prva dva tipa možete je koristiti kao jedino sredstvo za hidrataciju, a ako imate suvu kožu koristite je pre hidratantne kreme.

AAC55C0B-AF8B-4531-AC5D-1DF844270696.jpeg
Cosrx 

5. Paula’s Choice BHA 2% Liquid Exfoliant - odgovaraće masnoj i kombinovanoj koži. Koristite ga nakon umivanja, 2-3 x nedeljno.

PC-30ml.jpg
Paula's Choice