Anti-aging metode su se dugo zasnivale na pokušajima da se oponašaju prirodni načini odbrane naše kože, bilo da je to podizanjem nivoa kolagena ili nanošenjem krema bogatim hranljivim sastojcima. Međutim, zahvaljući radu naučnika, koji su za to dobili i Nobelovu nagradu, korišćenjem ovih enzima, možete delimično poništiti oštećenja kože koja su do tada nastala.

Ukratko, oštećenja kože mogu biti prouzrokovana oštećenjem DNK, koje nastaje kako starenjem, tako i izlaganjem UV zracima, zagađenju i drugim štetnim činiocima. Do sad smo se oslanjali samo na kreme sa zaštitnim faktorom, kao i na antioksidanse, koji su tu da nas zaštite i umanje efekte stresora iz spoljašnje sredine. Ipak, njihova efikasnost je ograničena, naročito kad uzmete u obzir da su istraživanja pokazala da se oštećenje UV zracima nastavlja i do 3 sata nakon izlaganja, a da ne pominjemo prethodna oštećenja, ukoliko niste bili baš fan krema sa zaštitnim faktorom. Iako je zaštita ključ za mlađu i zdraviju kožu, način kako da popravimo prethodna oštećenja je definitivno ono što je u žiži interesovanja svih ''skincare addicta''.

Najnovija istraživanja pokazuju da će DNK reparišući enzimi omogućiti da ''vratimo vreme nazad''.
Shutterstock 

Kako funkcionišu DNK enzimi?

Nakon 30. godine, broj ovih enzima se značajno smanjuje, zato nam je i potrebna njihova nadoknada. Mehanizam njihovog rada je vrlo jednostavan, nađu DNK oštećenja, odseku ih i zamene novim, neoštećenim delom DNK-a. Imaju za cilj da smanje bore i fleke, čak i bolje od retinoida, jer ovde nema nikakvih iritacija. Sada posle toliko vremena, konačno možemo da ''vratimo vreme unazad''.

Ipak, čak iako imate manje od 30 godina, sada je pravo vreme da počnete da ih koristite. Što ranije počnete, bolji efekat će imati. Zapravo, ovim bih se nadovezala na prošli tekst, ovo bi bio poslednji proizvod koji vam je potreban za negu u vašim dvadestim godinama.

Da li to znači da svi antioksidansi, koje ste koristili do sada nemaju smisla? Apsolutno ne, starenje kože je vrlo kompleksan proces, tako da ne postoji samo jedan sastojak koji će učiniti čuda, uglavnom je to kombinacija velikog broja njih, kao i zdravog života. Korišćenje ovih enzima ne znači da možete da zaboravite na kremu sa zaštitnim faktorom, zapravo je njihova kombinacija ono što daje najbolje rezultate.

Još jedna informacija od značaja jeste da postoji šansa da proizvodi sa ovim enzimima mogu prevenirati nastanak karcinoma kože, međutim potrebna su dalja istraživanja. 

Za sada, nema puno skincare brendova koji prave proizvode sa ovim enzimima, međutim, uspela sam da nađem par njih, koje bih izdvojila:

NEOVA DNA Total Repair – serum sa visokom koncentracijom ovih enzima i kompleksom antioksidanasa koji u potpunosti oporavlja kožu. Definitivno nešto što želim da isprobam!

E2611953-9C95-4141-86CA-6C189CE634AD.jpeg
NEOVA 

PHOTOZYME MD DNA Youth Recovery Facial Serum – veoma sličan serum prethodnom, obezbeđuje dugotrajnu zaštitu, dok istovremeno oporavlja kožu od prethodnog oštećenja.

A304D4AC-C213-4BC5-AE11-E390FA5CA164.jpeg
PHOTOZYME MD 

Rescue MD DNA Repair Complex – ovaj proizvod je pre svega namenjen osobama koje imaju ožiljke bilo od akni, kozmetičkih procedura, opekotina ili nekih povreda. Osim što rešava probleme ožiljaka, savršeno hidrira kožu zahvaljujući peptidima i antioksidansima.

13115E6B-AC96-4C3E-A273-62D5596E1836.jpeg
RescueMD