Uglavnom čitamo o sastojcima koje obavezno treba imati u svojoj skincare rutini. Međutim, šta je sa onima koje je poželjno izbegavati? Onima koji ostaju neopaženi, a mogu da nanesu štetu? Današnji tekst posvećujem njima. Pa da počnemo:

1. Alcohol denat

Sigurna sam da veliki broj proizvoda koje trenutno koristite u svom sastavu sadrže alkohol. U sklopu sastava se nalazi kako bi učinio formulu boljom, ne zbog nekih benefita koje ima po kožu. Omogućava bolju absorpciju proizvoda i služi kao konzervans koji održava stabilnost, odnosno sprečava kontaminaciju. Pa zašto se onda nalazi među sastojcima koje treba izbegavati?

Pre svega isušuje kožu. Otklanja lipide koji se normalno nalaze na koži, što škodi normalnoj funkciji kože. Ukoliko je poremećena kožna barijera, odmah ste podložniji različitim iritansima, što vodi crvenilu i još osetljivijoj koži. A zbog preterane isušenosti, vaše lojne žlezde to mogu videti kao signal za lučenje više sebuma, pa postoji mogućnost i za pojavljivanje novih bubuljica. Prema tome, ne postoji mnogo razloga zbog čega bi ovaj sastojak trebalo da bude zastupljen u vašoj skincare rutini.

Može da bude naveden i kao: SD-alcohol, denaturated alcohol, isopropyl alcohol... Što je na višoj poziciji, to ga u sastavu ima više, samim tim će i više isušiti kožu.

2. Menthol

Iako daje veoma prijatan osećaj hlađenja, kao i alkohol denat, veoma isušuje kožu, tako da i ovde važi sve gore napisano. Međutim, za razliku od njega, ima i neka dobra svojstva: smanjuje bol, svrab... Ipak, postoje i drugi sastojci koji imaju isto dejstvo, tako da je možda bolje okrenuti se alternativama, posebno ako se radi o proizvodima za lice.

Mentol isušuje kožu, baš kao i alkohol denat.
Pexels/Cottonbro 

3. Sodium lauryl sulfate

Nalazi se u proizvodima za čišćenje kože kao što su: sapuni, umivalice, šamponi, kupke... Zadužen je za onaj osećaj ,,savršeno čistog lica“ , zato što odstranjuje malo više lipida nego što bi trebalo. Što je veća koncentracija ovog sastojka, to je veća i iritacija. Zato se nikako ne preporučuje osobama sa suvom kožom. Međutim, ukoliko imate masnu ili kombinovanu kožu, a volite taj osećaj, postoje neka pravila koja treba da ispoštujete:

  • Prvo pokvasite lice, pa tek onda nanesete proizvod
  • Najbolje bi bilo da proizvod ne ostavljate dugo na koži, već brzo isperite (smanjujete mogućnost za potencijalnu iritaciju)
  • Obavezno hidrirajte kožu nakon toga

I pored svih ovih mera opreza, za lice je ipak bolje koristiti neke blaže opcije.

A ovo su neke moje preporuke ,,clean“ proizvoda sa kojima ne možete da pogrešite:

1. CeraVe Hydrating Cleanser

Umivalica koja je među najboljim opcijama za suvu, osetljivu kožu. Bez ikakvih isušujućih sastojaka, sa ceramidima, čisti i hidrira bez narušavanja kožne barijere.

Cerave umivalica koja je među najboljim opcijama za suvu, osetljivu kožu. Bez ikakvih isušujućih sastojaka, sa ceramidima, čisti i hidrira bez narušavanja kožne barijere.
cerave 

2. La Roche-Posay Anthelios Age Correct SPF 50

Nijedno godišnje doba ne može proći bez krema sa zaštitnim faktorom. Izuzetno lagana krema koja pruža celodnevnu zaštitu od sunca, a istovremeno smanjuje znakove starenja.

Nijedno godišnje doba ne može proći bez krema sa zaštitnim faktorom. La Roche-Posay Anthelios Age Correct je izuzetno lagana krema koja pruža celodnevnu zaštitu od sunca, a istovremeno smanjuje znakove starenja.
La Roche-Posay 

3. Paula’s Choice Skin Perfecting BHA 2% Liquid Exfoliant

Minimalistička formula sa zagarantovanim rezultatima. Zahvaljujući salicilnoj kiselini otklanja mrtve ćelije i čini kožu sjajnom, bez isušivanja.

Minimalistička formula sa zagarantovanim rezultatima. Zahvaljujući salicilnoj kiselini otklanja mrtve ćelije i čini kožu sjajnom, bez isušivanja.
Paula's Choice 

4. Bioderma Sensibio micelarna voda

Namenjena osetljivoj koži, ovo je odlična micelarna voda za skidanje šminke bez propratnih iritacija.

Bioderma Sensibio micelarna voda za osetljivu kožu.
Bioderma 

5. Scinbetter Science AlphaRet Overnight Cream

Smanjuje izraženost sitnih bora, pigmentacija, ujednačava ten. Preporuka za stariju kožu.

Scinbetter Science AlphaRet Overnight Cream smanjuje izraženost sitnih bora, pigmentacija, ujednačava ten. Preporuka za stariju kožu.
SkinBetter Science