Ukoliko pitate većinu holivudskih zvezda čemu duguju svoj mladoliki izgled, malo je verovatno da odgovor neće biti maslinovo ulje. Čini se da ukoliko ga svakodnevno mažemo, ne moramo da brinemo o starenju. Da li je to stvarno tako?

Maslinovo ulje dobija se presovanjem celog ploda masline. Bogato je mononezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i antioksidansima. Jedno je od biljnih ulja koje se najbolje pokazalo, zbog svojih emolijentnih i hidrirajućih svojstava.

Zbog toga ulazi u sastav mnogih umivalica, seruma, hidratantnih krema, ali je dostupno i kao samostalan proizvod. Skvalen kao jedan od sastojaka ovog ulja, poznat je po svojim izvrsnim hidrirajućim sposobnostima. U čemu nam to sve, navodno, maslinovo ulje može pomoći?

  1. Sprečava dehidrataciju kože
  2. Sprečava oštećenja uzrokovana spoljašnjim uticajim
  3. Ima anti-aging svojstva
  4. Pomaže u zarastanju rana
Iako je maslinovo ulje u upotrebi jos od davnina, ne postoje studije koje daju definitivan dokaz o stvarnim blagodetima za kožu.
Unsplash/Emre 

Dok čitate ovo, verovatno razmišljate da je maslinovo ulje sve što vam treba i da su holivudske zvezde u pravu. Međutim, moram da vas razočaram. Maslinovo ulje donosi brojne benefite po zdravlje i kožu, ali u ishrani, ne prilikom spoljašnje upotrebe na koži. U čemu je problem? Preterano korišćenje čistog maslinovog ulja na koži može je oštetiti i povećati šansu za nastanak akni. Kod osoba sa masnom kožom, pored akni, može da izazove i iritacije, osip i crvenilo. Nije isključena ni mogućnost alergijskih reakcija, u vidu dermatitisa, ekcema...

Iako je maslinovo ulje u upotrebi jos od davnina, ne postoje studije koje daju definitivan dokaz o stvarnim blagodetima za kožu.

Na koji način da se zaštitite, ukoliko ipak želite da nastavite sa korišćenjem maslinovog ulja?

Ako imate masnu ili problematičnu kožu, onda je moj savet da uopšte ne pokušavate, jer ćete pogoršati situaciju. Ako pak ne spadate u ovu grupu, onda pre nanošenja maslinovog ulja na lice, stavite malu količinu na podlakticu i pratite da li se možda razvijaju neke od neželjenih reakcija (crvenilo, svrab...). Ako primetite nešto od ovoga , svakako ne bi trebalo da maslinovo ulje nanosite na lice.

Ne brinite, i za vas koji ipak ne biste da nastavite sa maslinovim uljem nakon čitanja ovog teksta, imam predloge. Koristite preparate koji u svom sastavu imaju sastojke koji dokazano imaju anti-aging svojstva, među kojima su: retinoidi, niacinamid,hijaluronska kiselina, ceramidi, peptidi, AHA ili BHA kiseline, vitamin C...

I svakako - ne zaboravite kremu sa zaštitnim faktorom svakog jutra!

Eucerin, The Ordinary Pogledajte odabir naše beauty stručnjakinje.