Koliko puta ste razmišljali o nečemu što biste želeli da uradite, ali ste već sledećeg trena pomislili da nemate vremena za to? Mnogi od nas provode toliko vremena radeći ono što moraju više nego ono što vole, pa čak i kada nije tako, osećaju da im ipak nedostaje vremena za sebe. Razmišljanje, tišinu i dokolicu. Ili drage ljude koji nam ulepšavaju svakodnevicu. Sve to, u zbiru sa preteranim poslovnim aktivnostima, dovodi do stresa i nezadovoljstva.

U nastavku donosimo 7 načina da se bolje organizujete i pronađete vreme za sebe.

Delegirajte

Bilo da posao podelite sa kolegom ili obaveze sa partnerom, delegiranje je ključno kako biste bili manje rastrzani, a više fokusirani na prioritete. Angažujte saradnike za svoje privatne projekte – možda će vas koštati više, ali biće vredno vašeg mira. Isto važi i za kućne poslove ili bilo koje druge aktivnosti na kojima biste uštedeli minimum sat vremena dnevno i usmerili ih samo i isključivo ka sebi.

Ne insistirajte na savršenstvu

Ako čitate različite business priručnike, sigurno ste već naišli na savet da ne težite savršenstvu, već prosto tome da posao završite. Kada smo skloni perfekcionizmu, mnogo duže rešavamo radne zadatke i na taj način sami sebe stopiramo i remetimo organizaciju. Budite kreativni i autentični, ali snizite visoka očekivanja od sebe na svakom projektu. Ne zahteva sve podjednak trud i pažnju – uzmite papir, popišite sve svoje obaveze u dve kolone – jedna koju ćete prosto odraditi, a druga kojoj ćete se podrobnije posvetiti.

Orijentišite se na online završavanje zadataka

Digitalni svet umnogom nam je olakšao funkcionisanje. Online plaćanje računa, aplikacije koje umesto nas prevode, računaju, edituju tekstove i slike, pa i live prenosi događaja ili sastanaka na kojima ste nekada morali da budete prisutni... Više ne morate lično da odete u poštu ili banku kako biste završili sve svoje obaveze – naročito ne ako ste u Pro Credit banci u čijem ste online sistemu uvek prvi na redu. Zahvaljujući online bankarstvu, sada možete da otvorite račun na samo par klikova, koristite Flex štednju (digitalna banka je flexibilna, te tako pruža mogućnost štednje bez minimalnog iznosa, ali i bez dolaska u banku!), plaćate račune mobilnim novčanikom ili QR kodom. A da li ste čuli sve o njihovoj novoj specijalnoj ponudi za oročenu štednju u evrima? Trk na vebsajt!

Zakažite svoje slobodno vreme

Možda je Shiv u sad već kultnoj seriji Succession zakazivala u kalendar 20 minuta za plakanje, ali mi zakazujemo 20 minuta za disanje, ispijanje kafe i slušanje omiljene muzike. I to minimum 20! Na spisak obaveza ravnopravno dopišite ‘’vreme za sebe’’ i ne odstupajte od toga.

profimedia-0568951852.jpg
Jacquemus via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Promenite svoju rutinu

Studije govore da nam je potrebno tačno 66 dana da steknemo novu naviku, pa ako konstanto imate izgovor što ne trenirate ili se ne budite ranije – niste dovoljno dugo pokušavali. Umesto da se probudite u 8h, ustanite pola sata ranije i provedite ovo vreme podižući svoju energiju i vibraciju. To kratko vreme neće uticati na negativno uticati na kvalitet vašeg sna, već pozitivno na vaše raspoloženje i celokupan dan.

Smanjite vreme provedeno na telefonu

Da li imate uvid u to koliko u proseku provedete sati dnevno na telefonu? Ako ste Apple korisnici – sigurno da, ako ne – vreme je da pronađete aplikaciju koja će to raditi za vas. Na taj način, iz nedelje u nedelju ćete lakše sebi postavljati ciljeve i smanjivati broj provedenih sati na društvenim mrežama (kojih često nismo ni svesni). Učite da budete prisutni, korak po korak, minut po minut. Život se dešava izvan telefona.

Vratite se svom hobiju

Umesto Facebooka – crtanje, umesto Instagrama – pisanje ličnog bloga ili dnevnika, umesto Outlook-a – ples. Kada ste poplaćali sve te račune online, poručili hranu, završili posao, vreme je za offline svet u kome se vraćate svojim hobijima, putovanjima i interesovanjima koje ste davno zapostavili, a ispunjavaju vas. Možda je to i neki nedosanjan san na stand by-u, a baš sad je vreme da mu se posvetite? Vratite se sebi jer nema tog posla, klijenta ili novca koji može da nadomesti osećaj usamljenosti, propuštanja važnih trenutaka ili gubitka sebe.

profimedia-0568951834.jpg
Jacquemus via Bestimage / Bestimage / Profimedia