Razgovor s potencijalnim poslodavcem ili predstavnikom HR-a - događaj je koji je jednako stresan kao i ispit na fakultetu. A budući da je i jedno i drugo neizbežno u životu, želimo da ih što pre savladamo bez napora - što nije uvek moguće. Ipak, prema statistikama agencija za zapošljavanje, uspeh intervjua raste kada se kandidati marljivo pripreme.

U nastavku donosiumo nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da izgledate samouvereno na razgovoru za posao, i uverite menadžera za ljudske resurse da donese odluku u vašu korist.

1. Provedite vreme istražujući sajt poslodavca

Pre svega, upoznajte se s informacijama o kompaniji, njenim kupcima, proizvodima ili uslugama. Vaš cilj nije samo da saznate šta određena organizacija radi, nego i da shvatite kakav utisak firma i proizvodi žele da stvore na tržištu. Dobićete ideju šta ih to tačno razlikuje od konkurenata. Izgledaćete kao da razumete suštinu branda, što je uvek privlačno za ispitivača. Osim toga, što bolje razumete kontekst u kojem rade, bolje ćete moći da prilagodite svoje odgovore.

2. Pažljivo pročitajte uslove konkursa

Provedite neko vreme proučavajući konkurs i razmislite o tome kako će vam vaše iskustvo pomoći da uspete na novoj poziciji. Još bolje, pokušajte da smislite 4-5 primera iz svoje radne prošlosti za posebno tražene veštine - oni će vam dobro doći kao uverljiv dokaz da ste jednostavno stvoreni za tu ulogu. Ispričajte kako ste naišli na slične probleme i nosili se s njima.

3. Vežbajte naglas odgovore na potencijalna pitanja

Skoro sigurno ćete čuti: 'Zašto želite da napustite svoj trenutni posao?', 'Šta vas posebno privlači na ovom poslu?', 'Koje su vaše prednosti i slabosti?', 'Kakvo iskustvo imate?'... Možete na Google-u pronaći i druga standardna pitanja, kao i odgovore na njih. Nemojte samo da zamišljate neke nejasne odgovore, nego sastavite potpune rečenice i vežbajte ih glasno i jasno. Može zvučati smešno, ali u tom procesu postoji nešto što sumira potrebne odgovore u mozgu, tako da ćete ih kasnije lakše aktivirati na intervjuu.

anete-lusina-zwsHjakE_iI-unsplash.jpg
Unsplash/Anete Lusina 

4. Pripremite se za 'neprijatne' trenutke

Ponekad su ljudi zabrinuti da će na intervjuu biti neke neprijatne teme - na primer, pitanje otkaza ili kakvu vrstu plate želite. Iz straha izbegavaju čak i da razmišljaju o tome (nejasno je zašto, ali sve se dešava). Možete ignorisati pripremanje odgovora na nepoželjno pitanje, potajno se nadajući da se to može izbeći ili izabrati zreliji pristup problemu. Prevladavajući besmislenu paniku, uverite se da ćete biti pitani o svemu čega se bojite i stvorite plan kako ćete se nositi s neugodnim pitanjima. Zatim, ponovno uvežbavajte odgovor glasno - iznova i iznova dok se ne počnete osećati sigurno.

5. Razmislite šta treba da pitate

Na kraju razgovora vaš će vas ispitivač verovatno pitati koja pitanja imate za njega. Suprotno uvreženom mišljenju, to ne znači da vam se nudi dodatno vreme da pokažete svoj um i postignuća. Naravno, pametno je razmisliti o tome kako će ta pitanja uticati na celokupni dojam, ali sada je najvažnije da dobijete informacije koje su vama značajne da znate da li zaista  želite da dobijete taj posao.

6. Loše raspoloženje promenite u dobro

Ako ste nervozni pre intervjua i mislite kako je poslodavac već pročitao vaš CV i verovatno misli da ste niste kvalifikovati, setite se da razgovor jednostavno ne bi bio niti zakazan da vas ne smatraju prikladnim kandidatom.

Alternativno, zamislite da je intervju zapravo poslovni sastanak. Zamislite kako biste vodili razgovor s partnerom ili klijentom kog podstičete da sarađuje s vama. Kako biste spomenuli svoje iskustvo i pitali o zadacima koje treba da obavi? To je zapravo vrlo sličan scenario - i vi i vaš mogući šef pokušavate da shvatite da li ima smisla da radite zajedno.

Istina je da nema savršenih razgovora za posao. Vaš je cilj da pokažete kako ste sigurni u sebe i kompetentni, te objasnite zašto ćete biti uspešni na tom položaju i šta želite i možete da radite svaki dan. A ako još uvek drhtite poput listića ispred kancelarije za ljudske resurse, pretvarajte se da već znate da nećete dobiti tu poziciju - ponekad snižavanje očekivanja pomaže da se opustite i vratite borbeni duh.