Muzičarka Yasmin Levy, najveća zvezda “world music“ scene, nastupiće 22. juna na Belgrade River Festu, u jedistvenoj koncertnoj dvorani pod otvorenim nebom. Izraelsko-španska pevačica prepoznatljiva je po tome što stvara muzički doživljaj utemeljen na ladino i flamenko kulturnoj baštini, prožet i modernijim zvukom, interpretirajući priče o ljubavima, poslednjim zagrljajima, rastancima, a slaveći život i emocije.

Ekskluzivno za Elle, Yasmin Levy govori o inspiraciji, životnoj filozofiji, ali i nastupu koji nas očekuje u Beogradu. 

U vašim pesmama osećamo nostalgiju, melanholiju, ali i mir, ljubav i nežnost. S druge strane, jednom ste rekli da ga ne činite previše sofisticiranim; pokušavate da budete jednostavni. Da li se sećate koji su vam bili uzori koji su odredili vaš muzički pravac?

Odrastala sam u muzičkoj porodici, te sam slušala sam mnogo različitih vrsta muzike i pevača kao što su Edith Piaf, Billy Holiday, Maria Callas, Julio Iglesias, Luciano Pavarotti, Harris Alexiou i  Eleni Vitaly.... svaki od njih je ostavio dubok utisak na mene i svaki od njih je izvršio značajan uticaj na moje pevanje.

Vaša muzika čuva čitavo nasleđe izraelsko-španske kulture. Na koji način vas inspiriše i jeste li u životu više fokusirani na prošlost ili budućnost? 

Prošlost čini moje korene, a budućnost moju nadu. Sadašnjost je ono što sada moram da vam kažem kao umetnik i čovek. Nisam izdala album 7 godina jer sam osećala da nemam ništa važno da kažem. Pesme nisu samo lepa kreacija, to je ono što u ovom momentru morate da kažete. Sanjam, nadam se, razočaram se. Verujem, plačem, smejem se... sve je to deo onoga što mi pomaže da stvaram svoju muziku (a inače, sada radim na svom novom albumu – više detalja uskoro).

''Uvek treba da slušamo svoje srce. Ne pokušavajte da zadovoljite ljude; srušiće vas. Radije verujte u sebe i svoje instinkte. Uvek budite fini; biti dobar i poštovati druge. Ali nikada nemojte lagati sebe.''

Opišite nam atmosferu Vašeg stvaranja muzike.

Ne postoji posebna ili jedinstvena atmosfera. Ne stvaram veštački prostor. Kada sam spremna, inspiracija me jednostavno preuzme i kontroliše, a onda sve samo izlazi iz mene.

Dok slušamo vašu muziku, razumemo je i pre nego što prevedemo reči. Rekla bih da je to jezik emocija koji je univerzalan i svi ga osećamo. Koliko su vam važne te emocije?

To je moć muzike i umetnosti uopšte. Nema potrebe da razgovaramo. Samo da osetite bilo koju emociju koja muzika izaziva u vama.

Koja je vaša glavna filozofija kako u muzici, tako i u životu? Pored one da stvarate iz duše - koju prepoznajemo.

Uvek treba da slušamo svoje srce. Ne pokušavajte da zadovoljite ljude; srušiće vas. Radije verujte u sebe i svoje instinkte. Uvek budite fini; biti dobar i poštovati druge. Ali nikada nemojte lagati sebe. Povredite sebe, ali nemojte povrediti druge. Više volim da ljudi povređuju mene nego ja njih. Biće mi muka ako ih povredim. Ali ako budem povređena, moja duša će biti čista i jača.

A kada je moda u pitanju, imate li neka svoja pravila?

Ja sam žena koja se oblači kao muškarac - i volim to. Nema pravila. Samo se osećajte dobro sa sobom, i volite svoje telo i dušu. Što se mene tiče - još uvek radim na sebi. Volela bih da volim sebe malo više.

Čemu se radujete u Beogradu?

Radujem se što će se publika prepustiti i verovati mi. Dozvolite mi da vas odvedem na drugačije putovanje od vašeg svakodnevnog života... uživaćete!