Ako postoji nešto dobro što je proizašlo iz pandemije to je povećana briga o sopstvenom zdravlju, a s obzirom na to da situacija i dalje nije dovoljno bezbedna, važno je da ostanemo obazrivi i reagujemo preventivno. P.S. To ne važi samo za lepotu i negu, već i za naše mentalno zdravlje.

Višak slobodnog vremena i pregršt gubitaka tokom prošle godine, naveli su nas da posebno obratimo pažnju na zdravlje ova tri organa: stomaka, očiju i usta. Od njih sve počinje i kada ih zaštitimo, već smo na pola puta da održimo balans i zdravlje celog organizma. 

Evo tri načina da boostujete svoje zdravlje i odmah se osetite bolje!

1. Čuvajte zdravlje stomaka

Prema istraživanjima, prošle godine je polovina Velike Britanije redovno koristila suplemente, a sigurni smo da bi se slični rezultati zabeležili i u drugim državama širom sveta. ''Naučnici su otkrili da su naši crevni mikrobi briljantno moćna sila i da imaju sposobnost da utiču na gotovo sve aspekte fizičkog i mentalnog zdravlja'', kaže Lisa Macfarlane. Stručnjaci predviđaju povećanje suplemenata koji ciljaju na mikrobiom creva i prelazak sa probiotika (mikroorganizmi koji pomažu varenje) na prebiotike (dijetetska vlakna koja podstiču rast korisnih organizama). Cilj je da se dodatno pomogne u varenju i zdravlju želuca kako bi se sačuvao imunitet organizma. Interesantno je da naučnici najavaljuju i nove suplemente koji će za cilj imati poboljšanje kognitivnog zdravlja, te ublažavanju stresa i anksioznosti

Evo tri načina da boostujete svoje zdravlje i odmah se osetite bolje.
Pexels/Engin Akyart 

2. Čuvajte zdravlje očiju

Neizbežna posledica rada od kuće jeste gledanje u ekran. Goruća tema je pozitivan uticaj plavog svetla u svetu lepote, ali  retko pominjemo njegov negativan uticaj na naše oči. Kada gledamo u ekran trepćemo šest do osam puta manje, što dovodi do sindroma ’suvog oka’, a posledice toga su crvenilo, iritacija, kao i grčevi u očima. Još jedna stvar koja dovodi do suvoće očiju jesu maske. Dok dišemo, vazduh izlazi iz maske direktno u oči, što izaziva smetnje. Zdravlju očiju ćete pomoći ne samo redovnim pregledom, već i pauzama od ekrana. Ukoliko je moguće, sedite do prozora na poslu, s vremena na vreme se udaljite od računara, koji forsira visoki fokus u očima, i na prozoru pređite na panoramsko gledanje. To će omogućiti da se vidno polje poveća, a mozak će primiti više slika vizuelnog okruženja što će smanjiti stres i umor.

3. Čuvajte zdravlje usta

Možda nismo svesni, ali stručnjaci kažu kako bi zdravlje usta moglo da se dovede u vezu sa celokupnim zdravljem našeg tela. Ne samo što je bio glavni posrednik između nas i Covida-19, već što mnoge oralne bakterije imaju veze sa srčanim infekcijama, lošom kontrolom dijabetesa, pa čak i zdravljem beba kod trudnica. Potrudite se da pronađete paste za zube koje u sebi imaju vitamine E, B12 i selen,jer one poboljšavaju zdravlje usta, a samim tim i čitav imunitet.