I dok je stres značajan uzrok bolesti koje uzrokuju duga bolovanja, 94% kratkotrajnih odsustava iz kancelarije obično je uzrokovano manjim oboljenjima, poput prehlada i stomačnih infekcija. Početak godine doneo je i jaku sezonu virusa i gripa, te je potreba za očuvanjem zdravog imunog sistema veća nego ikad. Sledite naše korake:

Pravilna ishrana

Konzumiranje raznovrsne i zdrave ishrane bogate voćem, povrćem i celovitim namirnicama ključno je za održavanje snažnog imuniteta. Osim što pružaju važne hranljive sastojke i vitamine poput cinka i vitamina D koji pomažu u jačanju imunog sistema protiv patogena, unos vlaknastih namirnica pomaže u podržavanju zdravog mikrobioma creva. S obzirom na to da se preko 70% imunog sistema nalazi u crevima, održavanje njihovog zdravlja predstavlja esencijalnu prvu liniju odbrane od zimskih infekcija i bakterija.

Fermentisana hrana poput kiselog kupusa, kimčija i miso je odlična osnova jer sadrži korisne bakterije koje podstiču balansirani mikrobiom i podržavaju bolji imunitet. Ne zanemarujte ni bilje i začine ako želite da ojačate svoj antibakterijski štit ove zime. Origano je moćan pojačivač imunološkog sistema zahvaljujući snažnim antimikrobnim i protivupalnim jedinjenjima u njemu, dok beli luk nije samo pojačivač ukusa. Kada se žvaće ili melje, jedinjenje alliin koje se nalazi u belom luku pretvara se u alicin, koji pojačava odgovor belih krvnih zrnaca koja se bore protiv bolesti.

Međutim, nije dovoljno samo mudro jesti, važno je i kako jedete prema zajedničkom istraživanju Univerziteta u Manchesteru i Nacionalnih instituta za zdravlje u SAD-u. Pravilno žvakanje hrane podržava imuni sistem izlučivanjem Th17 ćelija u ustima. Ove ćelije pomažu B-ćelijama u stvaranju antitela, aktiviraju kapacitet ubijanja mikroba specijalizovanih ćelija i regrutuju druge imunske ćelije na zaražene delove tela. Prema stručnjacima, ciljajte na oko 30 žvakanja tokom svakog zalogaja.

Ne štedite na snu

Jači imunitet usko je povezan sa redovnim kvalitetnim snom. Tokom spavanja, imuni sistem oslobađa antiinflamatorne citokine, signalne proteine koji kontrolišu proizvodnju i aktivnost drugih ćelija imunog sistema i krvnih zrnaca, obaveštavajući ga da obavi svoj posao. Suprotno tome, kada se prirodni cirkadijalni ritmovi poremete, a kvalitet ili trajanje sna počnu da opadaju, aktivira se previše antiinflamatornih citokina, rezultirajući povećanom upalom i imunim sistemom koji je kompromitovan i nedovoljno opremljen za suočavanje sa patogenima. Iako je količina sna koja vam je potrebna individualna, ciljajte između sedam i devet sati noću.

profimedia-0527195343 (1).jpg
Altuzarra via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Povećajte izloženost hladnoj vodi

Dodavanje hladnog tuša u svoju zimsku rutinu možda nije primamljivo, ali je od koristi za vaš imunološki sistem. Šok hladne vode pokreće oslobađanje belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija, nazvanih leukociti, a koji traže i uništavaju sve cirkulišuće viruse u vašem krvotoku. Jedno istraživanje u Holandiji koje je tražilo od ljudi da svaki dan tokom mesec dana koriste hladne tuševe, izvestilo je o smanjenju bolesti za 29% među učesnicima. Izloženost hladnoj vodi, bilo da su u pitanju hladni tuševi ili plivanje u hladnoj vodi, takođe pomaže telu da proizvode zaštitne antioksidanse, uključujući glutation, koji se bori protiv efekata oksidativnog stresa u telu, a koji može da doprinese bolestima. Njegovi efekti se odražavaju i na limfni sistem, uzrokujući kontrakciju limfnih sudova i jačanje rada kako bi isprali otpad, mikrobe i bakterije iz ćelija.