Već od meseca februara, prve biljke u našem okruženju počinju sa cvetanjem, a pojedinci započinju svoju sezonsku borbu sa alergijskim reakcijama. Simptomi alergije često su slični kijavici, ali ukoliko se oni javljaju sezonski, važno je proveriti da li je u pitanju polenska alergija.

U prisustvu alergena, organizam reaguje proizvodnjom specifičnih antitela, što dovodi do navedenih simptoma. Najčešći alergeni sa kojima se danas susrećemo su polen, grinje, spore plesni, epiderm kućnih ljubimaca, različite namirnice, ubodi insekata i odredjeni medikamenti.

Alergijska reakcija može zahvatiti nos, pluća, grlo, sinuse, uši, sluznicu želuca ili kožu, a simptomi mogu da variraju od manjih do ozbiljnijih i uglavnom zavise od alergena.

Jedan od načina za prirodnu borbu protiv alergije, jeste uvođenje antialergijskih namirnica u ishranu. Konsultovali smo specijalistkinju nutricionizma i dijetetike Zvezdanu Ljubenković, te vam u nastavku teksta donosimo pet takvih namirnica!

Kurkuma

Kurkuma je moćno oružje za sprečavanje alergija. Sadrži aktivni sastojak kurkumin, snažan antioksidans i antiinflamatorno jedinjenje koje pomaže u borbi protiv alergija. Pomešajte 1 kašičicu kurkume u prahu u čaši biljnog mleka popijte ovu smesu jednom dnevno. Takođe možete korisriti kurkumu u kuvanju kao začin - ukusan je i zdrav.

Koje prirodne namirnice treba jesti protiv alergije
pexels / cup of couple 

Jabuka

Jedna jabuka dnevno može održati vaš imuni sistem zdravim i može sprečiti alergije. Jabuke su pune flavonoida za koje se zna da efikasno štite od alergijskih reakcija. Ipak, bilo bi dobro da konzumirate organski uzgojene jabuke. Jabuke možete jesti kao zdravu užinu, u kombinaciji sa ovsenim pahuljicama ili ih možete ubaciti u voćnu salatu u kombinaciji sa drugim voćem. Za decu možete napraviti prirodni sok od jabuke ili kašu.

Đumbir

Prepun antiinflamatornih i antioksidativnih svojstava, đumbir je još jedna moćna hrana protiv alergija. Deluje bolje od antihistaminskih lekova u zaustavljanju upale. Osim toga, može inhibirati kontrakciju disajnih puteva i stimulisati lučenje sluzi, što pomaže u prevenciji i ublažavanju simptoma astme. Preporuka je da pijete do dve šolje čaja dnevno. Može se kombinovati sa limunom ili cimetom.

Koje prirodne namirnice treba jesti protiv alergije
pexels / karolina grabowska 

Zeleni čaj

Zeleni čaj takođe ima antioksidativna, antiinflamatorna i antihistaminska svojstva. Možete piti maksimalno dve šolje zelenog čaja dnevno. Da bi čaj bio efikasniji, dodajte mu malo meda i limuna. Zeleni čaj, baš kao i crni može da zameni i šoljicu kafe zbog visokog prisustva kofeina.

Beli luk

Beli luk je još jedna antialergijska superhrana koju morate uključiti u svoju ishranu. Njegova sposobnost da inhibira aktivnost određenih enzima koji stvaraju upalna jedinjenja u telu može pomoći u sprečavanju alergijskih reakcija. Jedite jedan do dva zgnječena sirova čena belog luka dnevno za borbu protiv alergija.

Izvor: ELLE N.K./ Zvezdana Ljubenković

Već od februara, kada prve biljke, uglavnom drveće i žbunovi u našem okruženju, počnu cvetati, osetljivi pojedinci mogu iskusiti alergijske reakcije. Kalendar cvetanja biljaka, koje su često uzročnici alergija, može pomoći u praćenju ovih pojava.

Simptomi alergije često su slični kijavici: curenje vodenog sekreta iz nosa, slivanje niz grlo, svrab nosa, suzenje očiju ili iritacija grla. Ako se ovi simptomi javljaju sezonski, važno je proveriti da li je u pitanju polenska alergija. U prisustvu alergena, organizam reaguje proizvodnjom specifičnih antitela, što dovodi do navedenih simptoma.