Ovih dana, primetili smo jednu (Internet) debatu o tome šta je bolje piti: kafu ili matchu? Prema Googleu, pretrage za pojam "kafa vs matcha" porasle su za 50 posto, te smo odlučili da istražimo ovu temu i pronađemo mišljenja stručnjaka koji mogu da daju barem približan odgovor na pitanje. Budući da obožavaoci oba napitka obično strastveno brane svoj izbor pića, važno je napomenuti da će ova analiza imati potpuno nepristrasan pristup. 

Pođimo najpre od zdravstvenih prednosti kafe, nama svakako bližeg i tradicionalnijeg napitka. Prema mišljenju neurobiologa dr Andrew Hubermanna i dr Marka Hymana, a takođe i autora podkasta u nastavku teksta prenećemo koje su prednosti prave količine kafe, konzumirane u pravo vreme tokom dana, za optimalni performans i opšte zdravlje.

"Postoji niz studija (najnovija je izašla u Journal of the International Society of Sports Nutrition 2021) koje pokazuju da doza kofeina od otprilike 5mg po kg telesne mase značajno povećava fizičku i mentalnu performansu", kaže trener poznatih, Luke Worthington. "Primera radi, u espreso šoljici ima otprilike 200mg kofeina."

To zapravo znači da konzumiranje prave količine - a ne preterivanje - može pomoći poboljšanju fizičke izdržljivosti i koncentracije, što može biti od pomoći i u teretani, ali i na poslu.

3 SIGNALA DA PRETERUJETE SA KAFOM: Ako osetite ove probleme, vreme je da prestanete da je pijete
Unsplash/Mathilde Langevin 

Nutricionista Lucy Miller takođe navodi niz studija o zdravstvenim prednostima kafe, uglavnom zbog njenog snažnog antioksidativnog sadržaja. "[Prednosti] uključuju smanjen rizik od Alchajmerove bolesti, depresije, dijabetesa tipa 2 i bolesti jetre", kaže ona. "Kafa je jedan od najvećih izvora antioksidanasa i može pomoći u zaštiti od slobodnih radikala koji mogu oštetiti našu DNA."

Kao centralni nervni stimulans, kafa može poboljšati energiju i boriti se protiv umora - ali ako je popijete previše, možete doživeti nuspojave. Ako imate tenzione glavobolje, možda je bolje da je izbegavate.

Ako ste osoba koja može piti kafu, a da ne osetiti njene moguće nuspojave poput blage anksioznosti i nervoze, ipak se pobrinite da je ne pijete prekasno tokom dana. Kasnija konzumacija kafe može izazvati probleme sa snom, što vas može uplesti u začarani krug i dovesti do zloglasnog ciklusa povećane konzumacije kafe. "Kofein ima poluživot od otprilike pet sati, što znači da otprilike pet sati treba da se nivo u vašoj krvi smanji za polovinu, a zatim još pet sati da se smanji za polovinu", kaže Worthington.

"Ako popijete duplu espreso kafu (oko 400 mg kofeina) u podne, i dalje imate ekvivalent jednog espresa u krvi u 17 časova, a zatim ekvivalent pola šota u 22 časa."

Pouka priče? Konzumiranje kafe tokom celog dana - a posebno nakon 15 časova - verovatno vam dugoročno neće koristiti.

maddi-bazzocco-D1wRH3bvemQ-unsplash.jpg
Unsplash/Maddi Bazzocco 

Pređimo sada na temu matche, napitka koji je postao svojevrsni trend koji sve češće primećujemo da konzumiraju i naši prijatelji, ali i poznate ličnosti i influenseri na Instagramu.

Postavlja se pitanje, da li je ovaj "zdravi" trend ukorenjen u stvarnim prednostima?

Matcha takođe sadrži kofein, ali u mnogo nižoj dozi od 70 mg po šolji. "Ovo znači da možete je možete konzumirati više puta ili kasnije tokom dana, pre nego što ima štetan uticaj na san", kaže Worthington.

Unapređena starija sestra zelenog čaja (obe dolaze od iste biljke), matcha se uzgaja u senci, dok se zeleni čaj uzgaja na suncu. Koristi se celi list, što znači da ima niz hranljivih materija i sadrži više kofeina i antioksidanasa od zelenog čaja. "Ona je znatno gušća (možda 100 puta) u katehinima, koji su prirodni antioksidansi u čaju", kaže Miller. "Može pomoći u detoksikaciji i poboljšati funkciju mozga, a takođe sadrži i jedinjenje nazvano L-teanin, koje menja efekte kofeina, pa je manje verovatno da ćete se osećati anksiozno ili nervozno."

Matcha se ne vezuje za padom energije koji može pratiti kofein, a L-teanin - amino kiselina - ima i druge zdravstvene prednosti. "Pokazano je da povećava aktivnost alfa talasa u mozgu, što znači da je povećana mentalna koncentracija, kao i kreativno razmišljanje. Takođe povečava naše hormone za sreću, serotonin i dopamin."

Dakle, šta je bolje: kafa ili matcha?

U ovom slučaju, ne mora biti ili/ili. Zapravo, oba napitka mogu koristiti vašoj rutini. Ako ste osoba koja se muči sa čestim promenama raspoloženja, možda ćete smatrati da je matcha bolja opcija, dok je za prednosti u performansama - u teretani, na primer - kafa vaš izbor.

Worthington smatra da ima mesta za oba. "Radije biram mirniju koncentraciju koju pruža matcha, u odnosu na veću energiju koja dolazi iz većih doza kofeina u kafi. Kada mi je potreban jači podsticaj, biram kafu." S obzirom na njen karakterističan, snažan ukus, matcha nije za svakoga, pa je to još jedan faktor koji treba uzeti u obzir.

Miller je ljubiteljka matchu jer joj se ne sviđa ukus kafe. Međutim, umeren unos kafe, kaže ona, ima zdravstvene prednosti za većinu ljudi. Samo se pobrinite da je dobrog kvaliteta i da ne sadrži veštačke zaslađivače ili šećer. 

Izvor:  ELLE/ N.K.